Mieszko, cukierki w czekoladzie: Marcepan, Kokoski, Chroop, Criks

Wykańczanie kolekcji czekoladowych cukierków idzie mi całkiem dobrze. Po michałkach nie ma już śladu, z truflami też się uporałam, śliwek zostały dwa rodzaje, ale ciii, czas więc na pozostałe sztuki znajdujące się w woreczku podpisanym enigmatycznym słowem „inne”.

Dziś zapoznam was z czterema propozycjami firmy Mieszko, następnym razem zaś Wawel.

 Cukierki Mieszko Marcepan Oryginalny (3)

Marcepan Oryginalny

Marcepan jest wyrazisty, marcepan jest słodki, marcepan jest w swej istocie zupełnie taki jak chałwa: albo się go kocha, albo nienawidzi.

Ja należę do grupy ludzi, którzy za marcepanem szaleją. Nie było tak zawsze, a już na pewno nie w dzieciństwie, dziś jednak ze słodkomigdałowym smakiem jestem zupełnie pogodzona, nieraz nawet kupię jakiegoś batonika, cukierki czy czekoladę. Ostatnim razem miałam (nie)przyjemność trafić na 28-gramowy bloczek z Wawelu i aż zwątpiłam. Czy aby na pewno lubię marcepan? – pomyślałam. Nie, nie, stop. Czy TO COŚ to naprawdę marcepan?

Cukierki Mieszko Marcepan Oryginalny (2)

Bałam się cukierków firmy Mieszko. Drżałam przez dziwną ziarnistością, trocinowatością i brakiem smaku, które zastałam we wspomnianym wyżej batonie. Odkręcając skrzydełka sreberka, poczułam jednak rozluźnienie. Migdałowy i słodziutki aromat, momentalnie docierający do mojego nosa, pozwolił mi spodziewać się czegoś naprawdę dobrego.

Krojąc Marcepan Oryginalny nożem, poczułam, że jest miękki i delikatny. Od pierwszego ugryzienia wiedziałam, że nie będę miała mu do zarzucenia absolutnie niczego. Idealnie gładka konsystencja, sto procent marcepanowego smaku, obezwładniający zapach. Absolutne cudo!

Olejku migdałowego Mieszko nalał do środka hojnie, a choć skład nie powala na kolana i nie przyprawia o chęć wykonania tańca szczęścia, uważam, że to jeden z najlepszych marcepanów, jakich miałam okazję w ostatnim czasie próbować i szczerze polecam go wszystkim wielbicielom.

Cukierki Mieszko Marcepan Oryginalny (1)

Opis: Czekoladki marcepanowe w deserowej czekoladzie.
Producent: ZPC Mieszko S.A.
Wartość energetyczna na 100 g: 458 kcal (i 73 kcal w cukierku)
Wartości odżywcze na 100 g: białko 6,4 g; węglowodany 66,1 g; tłuszcz 18,7 g.
Skład: cukier, czekolada (25%) – (cukier, miazga kakaowa, tłuszcz roślinny, tłuszcz mleczny, tłuszcz kakaowy, emulgatory: lecytyna sojowa i E476, aromat), marcepan (19,1%) – (migdały, cukier, woda, cukier inwertowany), syrop glukozowy, tłuszcz roślinny utwardzony, serwatka w proszku (z mleka), mleko w proszku pełne, orzechy arachidowe, mleko w proszku odtłuszczone, alkohol, emulgator: lecytyna sojowa; aromat, enzym: inwertaza.
Waga: 16 g
Upolujesz w: Kaufland
Cena: nie pamiętam
Ocena: 6 chi
skalachi_6


Cukierki Mieszko Kokoski z wiórkami kokosa Oryginalne (3)

Kokoski Oryginalne
z wiórkami kokosa

Wawel ma Michałki kokosowe, Mieszko zaś postawił na osobnego kokosowego cukierka. Co z tego wyszło?

Kokoski to najtwardsze i najtrudniejsze do przekrojenia cukierki z dziś prezentowanych, co nawet widać na zdjęciu (połowa nadzienia została bezwzględnie wyszarpana). Pachną intensywnie kokosowo, smakują niestety podobnie (ale ważne, że kokosowo, w przeciwieństwie do Michałków z Wawelu). Nie jest to jednak kokos nawilżony, jak chociażby w Bountym, ale suchy i zwarty.

Nie lubię wiórków i jestem do nich uprzedzona, dlatego płynące z ich konsumpcji przykrości odbieram podwójnie. To z kolei daje mi możliwość zważenia złych emocji, dzięki czemu wiem, że w postaci suchej są nieco lepsze. Mniej się grdulą w buzi, mniej ją zapychają. Co nie znaczy, że nie robią tego wcale.

Cukierki Mieszko Kokoski z wiórkami kokosa Oryginalne (2)

Mieszkowy cukierek kokosowy jest okropnie słodki. Po zjedzeniu jednego miałam dość i cieszyłam się, że żaden diabeł nie podkusił mnie, by wziąć dwa. Zaznaczam jednak, że według mnie większość słodyczy z owocem palmy jest nieciekawa i przesadnie słodka.

Ostatecznie Kokoskom zdecydowałam się przyznać 4 chi. Nie jest to ocena moja, ale z myślą o was. Z przyjemnością dałabym im trzy, może trzy ze wstążką, lecz gdzieś tam podświadomie wiem, że zasługują na więcej. Dlatego zaciskam szczęki i uderzam w klawisz z wymalowaną na biało czwórką. Więcej nie przyznam, bo jest okrutnie słodko i tego faktu nie przeskoczy nic.

Cukierki Mieszko Kokoski z wiórkami kokosa Oryginalne (1)

Opis: Czekoladki z gęstej masy kokosowej oblane czekoladą.
Producent: ZPC Mieszko S.A.
Wartość energetyczna na 100 g: 537 kcal (lub 477 kcal)
Wartości odżywcze na 100 g: tłuszcz 30,5 g – w tym nasycone kwasy tłuszczowe 14,7 g; węglowodany 54,1 g – w tym cukry 49,2 g; białko 11,4 g; sól 0,25 g.
Skład: cukier, wiórki kokosowe (30%), czekolada biała (19%) (cukier, tłuszcz kakaowy, mleko w proszku pełne, emulgator: lecytyna sojowa; aromat), cukier, mleko w proszku pełne, tłuszcz roślinny utwardzony, serwatka w proszku (z mleka), alkohol, aromat.
Waga: 13 g (do 70 kcal w cukierku)
Upolujesz w: Tesco, Carrefour
Cena: na wagę: Tesco – 19,90 zł za kg, Carrefour – 16,90 zł za kg
Ocena: 4 chi
skalachi_4


Chroop
Choco & Cornflakes

Jeśli lubicie Michaszki marki Mieszko, polubicie i Chroop. Jest to bowiem niemal identyczny cukierek, w którym dodatkowo zatopiono chrupki kukurydziane…

…które nie są jednak kukurydzianymi płatkami, na co wskazywałaby ich oryginalna nazwa: corn flakes. Przypominają raczej to, co znajdowało się w Chrupku lekko solonym, czyli pół-chrupkę, pół-ciasteczko. Nijak nie urozmaicają smaku, są natomiast elementem przyjemnym dla naszych uszu (czytałam o badaniach, które wykazały, że ten sam produkt spożywany w ciszy i „naturalnie” smakował lepiej, gdy człowiek słyszał chrupanie; to bardzo ciekawe!).

Cukierki Mieszko Chroop Choco & Cornflakes (2)

Smak cukierka jest przede wszystkim kakaowy, tak zresztą Chroop również pachnie. Urozmaicają go siekane orzechy, zupełnie jak w Michaszkach. W ogóle produkt ów powinien być wariantem wcześniej wspomnianego, wtedy Mieszko mógłby się pochwalić tak okazałą linią michałków, jak Wawel.

I na koniec… wszystko się tu zgadza. Jest pysznie i aż żałuję, że kupiłam tylko jedną sztukę.

Cukierki Mieszko Chroop Choco & Cornflakes (1)

Opis: Cukierki z orzechami i chrupkami kukurydzianymi w czekoladzie.
Producent: ZPC Mieszko S.A.
Wartość energetyczna na 100 g: ?
Wartości odżywcze na 100 g: ?
Skład: wyrób zawiera: gluten, mleko, soja, orzeszki arachidowe. Wyrób może zawierać: orzechy, jaja.
Waga: 14 g
Upolujesz w: Tesco, Carrefour
Cena: na wagę: Tesco – 19,90 zł za kg, Carrefour – 16,90 zł za kg
Ocena: 5 chi
skalachi_5


Cukierki Mieszko Criks Toffee&Nuts (3)

Criks
Toffee&Nuts

Miękki cukierek o zapachu i wyglądzie Irysa – tak, tak, karmelu, ale dla mnie to nadal nadzienie irysowe – z zatopionymi wewnątrz orzeszkami. Ot, cały Criks.

Konsystencja ostatniego testowanego dziś cukierka jest lekko gumowa, gumowe są również orzechy (nie chrupią; namokły?). Te ostatnie są duże i widać je w przekroju, ale na tym kończą się ich dobre strony.

Cukierki Mieszko Criks Toffee&Nuts (2)

Polewa jest kakaowa, niezbyt słodka. Smaczna, ale niewiele więcej można o niej powiedzieć, bo jest cienka i przylega do irysowo-karmelowego wnętrza.

Criks nazwałabym gorszym – niedorobionym – Snickersem lub „karmelową gumką do mazania”. Na pewno warto po niego sięgnąć, nawet w liczbie większej niż jedna sztuka, ale raczej nie da się w nim zakochać. Jest smaczny, stąd cztery chi, lecz z nowości zdecydowanie wolę Chroop.

Cukierki Mieszko Criks Toffee&Nuts (1)

Opis: Cukierki z orzechami w czekoladzie.
Producent: ZPC Mieszko S.A.
Wartość energetyczna na 100 g: ?
Wartości odżywcze na 100 g: ?
Skład: wyrób zawiera: mleko, soja, orzeszki arachidowe. Wyrób może zawierać: jaja, gluten, orzechy.
Waga: 14 g
Upolujesz w: Tesco, Carrefour
Cena: na wagę: Tesco – 19,90 zł za kg, Carrefour – 16,90 zł za kg
Ocena: 4 chi
skalachi_4

21 myśli na temat “Mieszko, cukierki w czekoladzie: Marcepan, Kokoski, Chroop, Criks

  1. Z kosowym cukierków zawsze najbardziej lubiłam te z Solidarności, pochłaniałam je po kilkanaście. :x
    A co do chrupania, to lubię słyszeć je w samotności, ale gdy ktoś siedzi koło mnie i jest cicho.. niezręczne.

    0

  2. Też jesteśmy miłośniczkami marcepanu, ale nigdy po tego cukierka nie sięgałyśmy, bo byłyśmy święcie przekonane, że z marcepanem nie będzie to miało nic wspólnego. Jak widać niepotrzebnie się bałyśmy i na pewno w niedługim czasie po niego sięgniemy :)
    Kokosowy nawet jak za słodki to i tak kupimy chociaż po jednej sztuce, bo to przecież kokos <3 :P
    Szczerze, to nawet nie miałyśmy zielonego pojęcia o istnieniu dwóch ostatnich rodzajów cukierków :) Musimy się dokładniej rozejrzeć i same przetestować ich smak :D

    0

  3. Kokosowe, marcepanowe i Chroop miałam na święta w domu. Marcepan odrzuciłam z pogardą nawet nie próbując, kokosowych zjadłam kilka, ale z uczuciem, że to za bardzo takie smaczne nie jest. Ale już Chroop zagarnęłam dla siebie i wygrzebałam wszystkie egzemplarze z miski, by nikt inny czasem nie pokusił się o to złotko.

    0

  4. Z tymi 2 ostatnimi się jeszcze nie spotkałam. Kokosowy nie smakował mi, a strukturę dla mnie ma fatalną. Wolę kupić mini bounty :D Co do marcepanu, to jest boski! Uwielbiam te cukierki :) Mieszko na prawdę robi dobre słodycze, cukierki i bombonierki.

    0

  5. Chroop i Criks bardzo mnie zaciekawiły, nie próbowałam ich. Z dwoma poprzednimi miałam do czynienia, ale już dawno – niewiele pamiętam, ale na pewno nie miałam jakichś tragicznych wspomnień. Pociekła mi ślinka po obejrzeniu fotografii przekrojów całego kwartetu.

    0

  6. Zupełnie nie zgadzam się z opinią na temat marcepanowych cukierków.. Z marcepanem mają niewiele wspólnego. Jak ktoś naprawdę ceni marcepan, to się tym mocno rozczaruje. Strasznie perfumowane cukierki, o paskudnym składzie – ileż tutaj tłuszczu palmowego i innych nieciekawych dodatków – fuj! :( Byle taniej…

    0

    1. Dla ciekawych składu marcepana Mieszko: „cukier, czekolada (25%) – (cukier, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, tłuszcz roślinny (palmowy, masłosz, sal, ziarno owocu mango) w zmiennych proporcjach, tłuszcz mleczny, emulgatory: lecytyny (z soi) i E476, aromat), marcepan (11%) – (migdały, cukier, woda, syrop cukru inwertowanego), laktoza, białka mleka, syrop glukozowy, percepan (ziarna pestki moreli, cukier, woda, syrop cukru inwertowanego, skrobia ziemniaczana), tłuszcz roślinny (palmowy, z ziarna palmy), miazga orzeszków arachidowych, mleko odtłuszczone w proszku, częściowo utwardzony tłuszcz roślinny (palmowy, sojowy), śmietanka w proszku, alkohol etylowy, emulgator: lecytyny (z soi), aromaty, tłuszcz mleczny, substancja utrzymująca wilgoć: inwertaza”

      0

        1. Faktycznie. Ale… podany tu na stronie skład cukierków marcepanowych Marcepan Oryginalny jest inny niż to co aktualnie pojawia się na opakowaniach (to co podałam w komentarzu). Dotyczy opakowania 440 g. Innymi słowy, cukierki się zdecydowanie pogorszyły ;-/

          0

            1. Może warto zaktualizować test ;) Np. coś takiego: „Po roku ponownie sięgnęłam po cukierki xxx i cóż.. okazało się…” Pozdrawiam!

              0

              1. Na pewno byłoby to ciekawe, ale niemożliwe do zrealizowania. Zauważ, że codziennie dodaję nowy produkt, czasem kilka. Gdybym jeszcze miała wracać do starych, nie żywiłabym się niczym poza słodyczami.

                0

                1. Racja ;) Nie było by to wskazane, zwłaszcza w przypadku cukierków o tak niezdrowym składzie… Ale proponuję dodać nowy skład do starego, gdyż ten na stronie wprowadza aktualnie w błąd. Ja skład skopiowałam z opisu na stronie sklepu Tesco, ale mam te cukierki w domu (prezent od Mikołaja ;)) i mogę potwierdzić.

                  0

                  1. Rozumiem, ale jeśli zmienię skład w recenzji, wyjdzie na to, że jadłam cukierki o tym składzie ;> Myślę, że zainteresowane osoby zerkną na komentarze i znajdą naszą dyskusję :)

                    0

Dodaj komentarz