Mieszko, cukierki w czekoladzie: Marcepan, Kokoski, Chroop, Criks

Wykańczanie kolekcji czekoladowych cukierków idzie mi całkiem dobrze. Po michałkach nie ma już śladu, z truflami też się uporałam, śliwek zostały dwa rodzaje, ale ciii, czas więc na pozostałe sztuki znajdujące się w woreczku podpisanym enigmatycznym słowem „inne”.

Dziś zapoznam was z czterema propozycjami firmy Mieszko, następnym razem zaś Wawel.

 Cukierki Mieszko Marcepan Oryginalny (3)

Marcepan Oryginalny

Marcepan jest wyrazisty, marcepan jest słodki, marcepan jest w swej istocie zupełnie taki jak chałwa: albo się go kocha, albo nienawidzi.

Ja należę do grupy ludzi, którzy za marcepanem szaleją. Nie było tak zawsze, a już na pewno nie w dzieciństwie, dziś jednak ze słodkomigdałowym smakiem jestem zupełnie pogodzona, nieraz nawet kupię jakiegoś batonika, cukierki czy czekoladę. Ostatnim razem miałam (nie)przyjemność trafić na 28-gramowy bloczek z Wawelu i aż zwątpiłam. Czy aby na pewno lubię marcepan? – pomyślałam. Nie, nie, stop. Czy TO COŚ to naprawdę marcepan?

Cukierki Mieszko Marcepan Oryginalny (2)

Bałam się cukierków firmy Mieszko. Drżałam przez dziwną ziarnistością, trocinowatością i brakiem smaku, które zastałam we wspomnianym wyżej batonie. Odkręcając skrzydełka sreberka, poczułam jednak rozluźnienie. Migdałowy i słodziutki aromat, momentalnie docierający do mojego nosa, pozwolił mi spodziewać się czegoś naprawdę dobrego.

Krojąc Marcepan Oryginalny nożem, poczułam, że jest miękki i delikatny. Od pierwszego ugryzienia wiedziałam, że nie będę miała mu do zarzucenia absolutnie niczego. Idealnie gładka konsystencja, sto procent marcepanowego smaku, obezwładniający zapach. Absolutne cudo!

Olejku migdałowego Mieszko nalał do środka hojnie, a choć skład nie powala na kolana i nie przyprawia o chęć wykonania tańca szczęścia, uważam, że to jeden z najlepszych marcepanów, jakich miałam okazję w ostatnim czasie próbować i szczerze polecam go wszystkim wielbicielom.

Cukierki Mieszko Marcepan Oryginalny (1)

Opis: Czekoladki marcepanowe w deserowej czekoladzie.
Producent: ZPC Mieszko S.A.
Wartość energetyczna na 100 g: 458 kcal (i 73 kcal w cukierku)
Wartości odżywcze na 100 g: białko 6,4 g; węglowodany 66,1 g; tłuszcz 18,7 g.
Skład: cukier, czekolada (25%) – (cukier, miazga kakaowa, tłuszcz roślinny, tłuszcz mleczny, tłuszcz kakaowy, emulgatory: lecytyna sojowa i E476, aromat), marcepan (19,1%) – (migdały, cukier, woda, cukier inwertowany), syrop glukozowy, tłuszcz roślinny utwardzony, serwatka w proszku (z mleka), mleko w proszku pełne, orzechy arachidowe, mleko w proszku odtłuszczone, alkohol, emulgator: lecytyna sojowa; aromat, enzym: inwertaza.
Waga: 16 g
Upolujesz w: Kaufland
Cena: nie pamiętam
Ocena: 6 chi
skalachi_6


Cukierki Mieszko Kokoski z wiórkami kokosa Oryginalne (3)

Kokoski Oryginalne
z wiórkami kokosa

Wawel ma Michałki kokosowe, Mieszko zaś postawił na osobnego kokosowego cukierka. Co z tego wyszło?

Kokoski to najtwardsze i najtrudniejsze do przekrojenia cukierki z dziś prezentowanych, co nawet widać na zdjęciu (połowa nadzienia została bezwzględnie wyszarpana). Pachną intensywnie kokosowo, smakują niestety podobnie (ale ważne, że kokosowo, w przeciwieństwie do Michałków z Wawelu). Nie jest to jednak kokos nawilżony, jak chociażby w Bountym, ale suchy i zwarty.

Nie lubię wiórków i jestem do nich uprzedzona, dlatego płynące z ich konsumpcji przykrości odbieram podwójnie. To z kolei daje mi możliwość zważenia złych emocji, dzięki czemu wiem, że w postaci suchej są nieco lepsze. Mniej się grdulą w buzi, mniej ją zapychają. Co nie znaczy, że nie robią tego wcale.

Cukierki Mieszko Kokoski z wiórkami kokosa Oryginalne (2)

Mieszkowy cukierek kokosowy jest okropnie słodki. Po zjedzeniu jednego miałam dość i cieszyłam się, że żaden diabeł nie podkusił mnie, by wziąć dwa. Zaznaczam jednak, że według mnie większość słodyczy z owocem palmy jest nieciekawa i przesadnie słodka.

Ostatecznie Kokoskom zdecydowałam się przyznać 4 chi. Nie jest to ocena moja, ale z myślą o was. Z przyjemnością dałabym im trzy, może trzy ze wstążką, lecz gdzieś tam podświadomie wiem, że zasługują na więcej. Dlatego zaciskam szczęki i uderzam w klawisz z wymalowaną na biało czwórką. Więcej nie przyznam, bo jest okrutnie słodko i tego faktu nie przeskoczy nic.

Cukierki Mieszko Kokoski z wiórkami kokosa Oryginalne (1)

Opis: Czekoladki z gęstej masy kokosowej oblane czekoladą.
Producent: ZPC Mieszko S.A.
Wartość energetyczna na 100 g: 537 kcal (lub 477 kcal)
Wartości odżywcze na 100 g: tłuszcz 30,5 g – w tym nasycone kwasy tłuszczowe 14,7 g; węglowodany 54,1 g – w tym cukry 49,2 g; białko 11,4 g; sól 0,25 g.
Skład: cukier, wiórki kokosowe (30%), czekolada biała (19%) (cukier, tłuszcz kakaowy, mleko w proszku pełne, emulgator: lecytyna sojowa; aromat), cukier, mleko w proszku pełne, tłuszcz roślinny utwardzony, serwatka w proszku (z mleka), alkohol, aromat.
Waga: 13 g (do 70 kcal w cukierku)
Upolujesz w: Tesco, Carrefour
Cena: na wagę: Tesco – 19,90 zł za kg, Carrefour – 16,90 zł za kg
Ocena: 4 chi
skalachi_4


Chroop
Choco & Cornflakes

Jeśli lubicie Michaszki marki Mieszko, polubicie i Chroop. Jest to bowiem niemal identyczny cukierek, w którym dodatkowo zatopiono chrupki kukurydziane…

…które nie są jednak kukurydzianymi płatkami, na co wskazywałaby ich oryginalna nazwa: corn flakes. Przypominają raczej to, co znajdowało się w Chrupku lekko solonym, czyli pół-chrupkę, pół-ciasteczko. Nijak nie urozmaicają smaku, są natomiast elementem przyjemnym dla naszych uszu (czytałam o badaniach, które wykazały, że ten sam produkt spożywany w ciszy i „naturalnie” smakował lepiej, gdy człowiek słyszał chrupanie; to bardzo ciekawe!).

Cukierki Mieszko Chroop Choco & Cornflakes (2)

Smak cukierka jest przede wszystkim kakaowy, tak zresztą Chroop również pachnie. Urozmaicają go siekane orzechy, zupełnie jak w Michaszkach. W ogóle produkt ów powinien być wariantem wcześniej wspomnianego, wtedy Mieszko mógłby się pochwalić tak okazałą linią michałków, jak Wawel.

I na koniec… wszystko się tu zgadza. Jest pysznie i aż żałuję, że kupiłam tylko jedną sztukę.

Cukierki Mieszko Chroop Choco & Cornflakes (1)

Opis: Cukierki z orzechami i chrupkami kukurydzianymi w czekoladzie.
Producent: ZPC Mieszko S.A.
Wartość energetyczna na 100 g: ?
Wartości odżywcze na 100 g: ?
Skład: wyrób zawiera: gluten, mleko, soja, orzeszki arachidowe. Wyrób może zawierać: orzechy, jaja.
Waga: 14 g
Upolujesz w: Tesco, Carrefour
Cena: na wagę: Tesco – 19,90 zł za kg, Carrefour – 16,90 zł za kg
Ocena: 5 chi
skalachi_5


Cukierki Mieszko Criks Toffee&Nuts (3)

Criks
Toffee&Nuts

Miękki cukierek o zapachu i wyglądzie Irysa – tak, tak, karmelu, ale dla mnie to nadal nadzienie irysowe – z zatopionymi wewnątrz orzeszkami. Ot, cały Criks.

Konsystencja ostatniego testowanego dziś cukierka jest lekko gumowa, gumowe są również orzechy (nie chrupią; namokły?). Te ostatnie są duże i widać je w przekroju, ale na tym kończą się ich dobre strony.

Cukierki Mieszko Criks Toffee&Nuts (2)

Polewa jest kakaowa, niezbyt słodka. Smaczna, ale niewiele więcej można o niej powiedzieć, bo jest cienka i przylega do irysowo-karmelowego wnętrza.

Criks nazwałabym gorszym – niedorobionym – Snickersem lub „karmelową gumką do mazania”. Na pewno warto po niego sięgnąć, nawet w liczbie większej niż jedna sztuka, ale raczej nie da się w nim zakochać. Jest smaczny, stąd cztery chi, lecz z nowości zdecydowanie wolę Chroop.

Cukierki Mieszko Criks Toffee&Nuts (1)

Opis: Cukierki z orzechami w czekoladzie.
Producent: ZPC Mieszko S.A.
Wartość energetyczna na 100 g: ?
Wartości odżywcze na 100 g: ?
Skład: wyrób zawiera: mleko, soja, orzeszki arachidowe. Wyrób może zawierać: jaja, gluten, orzechy.
Waga: 14 g
Upolujesz w: Tesco, Carrefour
Cena: na wagę: Tesco – 19,90 zł za kg, Carrefour – 16,90 zł za kg
Ocena: 4 chi
skalachi_4

21 myśli na temat “Mieszko, cukierki w czekoladzie: Marcepan, Kokoski, Chroop, Criks

  1. Z kosowym cukierków zawsze najbardziej lubiłam te z Solidarności, pochłaniałam je po kilkanaście. :x
    A co do chrupania, to lubię słyszeć je w samotności, ale gdy ktoś siedzi koło mnie i jest cicho.. niezręczne.

  2. Też jesteśmy miłośniczkami marcepanu, ale nigdy po tego cukierka nie sięgałyśmy, bo byłyśmy święcie przekonane, że z marcepanem nie będzie to miało nic wspólnego. Jak widać niepotrzebnie się bałyśmy i na pewno w niedługim czasie po niego sięgniemy :)
    Kokosowy nawet jak za słodki to i tak kupimy chociaż po jednej sztuce, bo to przecież kokos <3 :P
    Szczerze, to nawet nie miałyśmy zielonego pojęcia o istnieniu dwóch ostatnich rodzajów cukierków :) Musimy się dokładniej rozejrzeć i same przetestować ich smak :D

  3. Kokosowe, marcepanowe i Chroop miałam na święta w domu. Marcepan odrzuciłam z pogardą nawet nie próbując, kokosowych zjadłam kilka, ale z uczuciem, że to za bardzo takie smaczne nie jest. Ale już Chroop zagarnęłam dla siebie i wygrzebałam wszystkie egzemplarze z miski, by nikt inny czasem nie pokusił się o to złotko.

  4. Z tymi 2 ostatnimi się jeszcze nie spotkałam. Kokosowy nie smakował mi, a strukturę dla mnie ma fatalną. Wolę kupić mini bounty :D Co do marcepanu, to jest boski! Uwielbiam te cukierki :) Mieszko na prawdę robi dobre słodycze, cukierki i bombonierki.

  5. Chroop i Criks bardzo mnie zaciekawiły, nie próbowałam ich. Z dwoma poprzednimi miałam do czynienia, ale już dawno – niewiele pamiętam, ale na pewno nie miałam jakichś tragicznych wspomnień. Pociekła mi ślinka po obejrzeniu fotografii przekrojów całego kwartetu.

  6. Zupełnie nie zgadzam się z opinią na temat marcepanowych cukierków.. Z marcepanem mają niewiele wspólnego. Jak ktoś naprawdę ceni marcepan, to się tym mocno rozczaruje. Strasznie perfumowane cukierki, o paskudnym składzie – ileż tutaj tłuszczu palmowego i innych nieciekawych dodatków – fuj! :( Byle taniej…

    1. Dla ciekawych składu marcepana Mieszko: „cukier, czekolada (25%) – (cukier, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, tłuszcz roślinny (palmowy, masłosz, sal, ziarno owocu mango) w zmiennych proporcjach, tłuszcz mleczny, emulgatory: lecytyny (z soi) i E476, aromat), marcepan (11%) – (migdały, cukier, woda, syrop cukru inwertowanego), laktoza, białka mleka, syrop glukozowy, percepan (ziarna pestki moreli, cukier, woda, syrop cukru inwertowanego, skrobia ziemniaczana), tłuszcz roślinny (palmowy, z ziarna palmy), miazga orzeszków arachidowych, mleko odtłuszczone w proszku, częściowo utwardzony tłuszcz roślinny (palmowy, sojowy), śmietanka w proszku, alkohol etylowy, emulgator: lecytyny (z soi), aromaty, tłuszcz mleczny, substancja utrzymująca wilgoć: inwertaza”

        1. Faktycznie. Ale… podany tu na stronie skład cukierków marcepanowych Marcepan Oryginalny jest inny niż to co aktualnie pojawia się na opakowaniach (to co podałam w komentarzu). Dotyczy opakowania 440 g. Innymi słowy, cukierki się zdecydowanie pogorszyły ;-/

            1. Może warto zaktualizować test ;) Np. coś takiego: „Po roku ponownie sięgnęłam po cukierki xxx i cóż.. okazało się…” Pozdrawiam!

              1. Na pewno byłoby to ciekawe, ale niemożliwe do zrealizowania. Zauważ, że codziennie dodaję nowy produkt, czasem kilka. Gdybym jeszcze miała wracać do starych, nie żywiłabym się niczym poza słodyczami.

                1. Racja ;) Nie było by to wskazane, zwłaszcza w przypadku cukierków o tak niezdrowym składzie… Ale proponuję dodać nowy skład do starego, gdyż ten na stronie wprowadza aktualnie w błąd. Ja skład skopiowałam z opisu na stronie sklepu Tesco, ale mam te cukierki w domu (prezent od Mikołaja ;)) i mogę potwierdzić.

                  1. Rozumiem, ale jeśli zmienię skład w recenzji, wyjdzie na to, że jadłam cukierki o tym składzie ;> Myślę, że zainteresowane osoby zerkną na komentarze i znajdą naszą dyskusję :)

Dodaj komentarz