Provita, Ryzovy dezert karob 0% laktozy

Bohatera dzisiejszej recenzji – bezlaktozowy deser ryżowy o smaku karobu – kupiłam dzięki mojej siostrze, która od około roku jest wegetarianką, a od paru miesięcy weganką. To ona odkryła w naszym mieście wegański market wielkości rozbudowanej Żabki, w którym można nabyć różnorodne produkty spożywcze, a także kosmetyki i inne rzeczy. Wybrawszy się tam z nią, upolowałam dwa interesujące desery marki Provita (2,99 zł za sztukę, więc całkiem zacnie), surowe batony i parę innych wynalazków.

Provita, Ryzovy dezert karob 0% laktozy, wegański deser ryżowy o smaku karobu bez laktozy, copyright Olga Kublik

Ryzovy dezert karob 0% laktozy

Degustacja prezentowanego dziś deseru była moim drugim podejściem do karobu – pierwsze miało miejsce podczas chrupania ciastek Karobove susenky czeskiej marki Natural. W jego składzie znalazły się: woda (i to na pierwszym miejscu!), ryż, olej roślinny, syrop ryżowy, glukoza, fruktoza, chleb świętojański, skrobia kukurydziana, orzechy laskowe i lecytyna rzepakowa. Wegański i bezlaktozowy był na pewno, ale czy taki zdrowy? I czy aby na pewno ryżowy, nie zaś wodowy?

Provita, Ryzovy dezert karob 0% laktozy, wegański deser ryżowy o smaku karobu bez laktozy, copyright Olga Kublik

W konsystencji Ryzovy dezert karob 0% laktozy był galaretkowato-glutowaty, ale jednocześnie bardziej budyniowy od jego jaglanego brata Jahlovego dezertu banan datle 0% laktozy. Także proszkowaty. Posiadał ciemny i głęboki czekoladowy kolor, na tle którego wyróżniały się jasne kropeczki. Pachniał słodko i czekoladowo, nieco plastelinowo, zupełnie jak ciepłe lody z dzieciństwa.

Provita, Ryzovy dezert karob 0% laktozy, wegański deser ryżowy o smaku karobu bez laktozy, copyright Olga Kublik

Smak deseru był znajomy. Mimo iż rozwodniony, to kwaśnawy w typowo karobowy sposób. Dobrze udawał czekoladę, choć był od niej inny. Z racji proszkowatej konsystencji przywiódł mi na myśl przerobione na budyń ciastka. Był mączno-kwaskawato-paraczekoladowy. Na wierzchu znajdowały się fragmenty kożucha. Ryzovy dezert karob 0% laktozy to twór tak dziwny, że aż rewelacyjny.

Niedługo po degustacji wróciłam do wegańskiego marketu po jeszcze jeden karobowy i jeden bananowo-daktylowy kubeczek. Z przyjemnością zrobię to znowu.

Ocena: 6 chi


Skład i wartości odżywcze:

Provita, Ryzovy dezert karob 0% laktozy, wegański deser ryżowy o smaku karobu bez laktozy, skład i wartości odżywcze, copyright Olga Kublik

15 myśli na temat “Provita, Ryzovy dezert karob 0% laktozy

  1. W kuchni podoba mi się to, jak karob się sprawdza w kwestii konsystencji, ale smakowo ten wariant raczej by mnie nie zaciekawił. Po przeczytaniu, podobnie jak w przypadku poprzedniego, może i bym spróbowała, gdyby tylko gdzieś na stałe u mnie były do kupienia.

    1. Mam tak samo – nie widzę związku, poza podobnym kolorem :D
      A deser zapewne by mi smakował :)
      Żałuję, że nie wiedziałam o tym wegańskim markecie, gdy byłam ostatnio we Wrocławiu. Nastawiłam się na wizytę w Biogo, a jak tam poszłam, to w najlepsze trwała przebudowa :(

      1. Mi również karob wcale nie przypomina kakao >.< Ma dla mnie posmak piernikowy, coś ala korzenny, ale bez zbędnych pikantnych smaczków- nie cierpię go… ale mimo wszystko byłam pewna, że kiedyś wysłałam Ci porcję odmierzonego tego magicznego proszku ;) W znikomej ilości na mleku jeszcze idzie zabić jego smak… ale w czym innym… nie na moje nerwy :D

        1. Karob jest porównywany do kakao… w zasadzie wszędzie. Google it! :)

          Szpilko, owszem, wysłałaś mi porcję w woreczku. Wciąż leży i czeka na swój dzień. Wiesz, jak to u mnie jest… :D

  2. Cena, jak na coś przecież modnego, okazyjna. Trafić na niego nie trafię, bo… chociaż, może i trafię. Pewnie gdzieś w wege/ eko sklepach je dostanę. Zastanawia mnie tylko karob. Rabarbar bym sobie wyobraził, ale kwasek karobowy? Guma karobowa (w sensie zagęstnik) to tak…

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.