Provita, Ryzovy dezert karob 0% laktozy

Bohatera dzisiejszej recenzji – bezlaktozowy deser ryżowy o smaku karobu – kupiłam dzięki mojej siostrze, która od około roku jest wegetarianką, a od paru miesięcy weganką. To ona odkryła w naszym mieście wegański market wielkości rozbudowanej Żabki, w którym można nabyć różnorodne produkty spożywcze, a także kosmetyki i inne rzeczy. Wybrawszy się tam z nią, upolowałam dwa interesujące desery marki Provita (2,99 zł za sztukę, więc całkiem zacnie), surowe batony i parę innych wynalazków.

Provita, Ryzovy dezert karob 0% laktozy, wegański deser ryżowy o smaku karobu bez laktozy, copyright Olga Kublik

Ryzovy dezert karob 0% laktozy

Degustacja prezentowanego dziś deseru była moim drugim podejściem do karobu – pierwsze miało miejsce podczas chrupania ciastek Karobove susenky czeskiej marki Natural. W jego składzie znalazły się: woda (i to na pierwszym miejscu!), ryż, olej roślinny, syrop ryżowy, glukoza, fruktoza, chleb świętojański, skrobia kukurydziana, orzechy laskowe i lecytyna rzepakowa. Wegański i bezlaktozowy był na pewno, ale czy taki zdrowy? I czy aby na pewno ryżowy, nie zaś wodowy?

Provita, Ryzovy dezert karob 0% laktozy, wegański deser ryżowy o smaku karobu bez laktozy, copyright Olga Kublik

W konsystencji Ryzovy dezert karob 0% laktozy był galaretkowato-glutowaty, ale jednocześnie bardziej budyniowy od jego jaglanego brata Jahlovego dezertu banan datle 0% laktozy. Także proszkowaty. Posiadał ciemny i głęboki czekoladowy kolor, na tle którego wyróżniały się jasne kropeczki. Pachniał słodko i czekoladowo, nieco plastelinowo, zupełnie jak ciepłe lody z dzieciństwa.

Provita, Ryzovy dezert karob 0% laktozy, wegański deser ryżowy o smaku karobu bez laktozy, copyright Olga Kublik

Smak deseru był znajomy. Mimo iż rozwodniony, to kwaśnawy w typowo karobowy sposób. Dobrze udawał czekoladę, choć był od niej inny. Z racji proszkowatej konsystencji przywiódł mi na myśl przerobione na budyń ciastka. Był mączno-kwaskawato-paraczekoladowy. Na wierzchu znajdowały się fragmenty kożucha. Ryzovy dezert karob 0% laktozy to twór tak dziwny, że aż rewelacyjny.

Niedługo po degustacji wróciłam do wegańskiego marketu po jeszcze jeden karobowy i jeden bananowo-daktylowy kubeczek. Z przyjemnością zrobię to znowu.

Ocena: 6 chi


Skład i wartości odżywcze:

Provita, Ryzovy dezert karob 0% laktozy, wegański deser ryżowy o smaku karobu bez laktozy, skład i wartości odżywcze, copyright Olga Kublik

15 myśli na temat “Provita, Ryzovy dezert karob 0% laktozy

  1. W kuchni podoba mi się to, jak karob się sprawdza w kwestii konsystencji, ale smakowo ten wariant raczej by mnie nie zaciekawił. Po przeczytaniu, podobnie jak w przypadku poprzedniego, może i bym spróbowała, gdyby tylko gdzieś na stałe u mnie były do kupienia.

    0

    1. Mam tak samo – nie widzę związku, poza podobnym kolorem :D
      A deser zapewne by mi smakował :)
      Żałuję, że nie wiedziałam o tym wegańskim markecie, gdy byłam ostatnio we Wrocławiu. Nastawiłam się na wizytę w Biogo, a jak tam poszłam, to w najlepsze trwała przebudowa :(

      0

      1. Mi również karob wcale nie przypomina kakao >.< Ma dla mnie posmak piernikowy, coś ala korzenny, ale bez zbędnych pikantnych smaczków- nie cierpię go… ale mimo wszystko byłam pewna, że kiedyś wysłałam Ci porcję odmierzonego tego magicznego proszku ;) W znikomej ilości na mleku jeszcze idzie zabić jego smak… ale w czym innym… nie na moje nerwy :D

        0

        1. Karob jest porównywany do kakao… w zasadzie wszędzie. Google it! :)

          Szpilko, owszem, wysłałaś mi porcję w woreczku. Wciąż leży i czeka na swój dzień. Wiesz, jak to u mnie jest… :D

          1+

  2. Cena, jak na coś przecież modnego, okazyjna. Trafić na niego nie trafię, bo… chociaż, może i trafię. Pewnie gdzieś w wege/ eko sklepach je dostanę. Zastanawia mnie tylko karob. Rabarbar bym sobie wyobraził, ale kwasek karobowy? Guma karobowa (w sensie zagęstnik) to tak…

    0

Dodaj komentarz