Kubara, Dobra Kaloria jabłko & cynamon

Na koniec degustacji batonów Dobrej Kalorii zostawiłam wariant jabłko & cynamon. Choć to połączenie smaków bardzo lubię, z jakiegoś powodu bohater dzisiejszej recenzji ekscytował mnie mniej niż jego bracia.

Jeśli macie ochotę dowiedzieć się o serii raw barów Dobrej Kalorii nieco więcej – jak weszłam w jej posiadanie, co wyjątkowego mają w sobie opakowania czy opisy itd. – zapraszam do pierwszej recenzji.

Kubara, Dobra Kaloria jabłko i cynamon, wegański surowy baton o smaku szarlotki z orzechami nerkowca i rodzynkami, copyright Olga Kublik

Dobra Kaloria jabłko & cynamon

Baton odznacza się ciemną barwą startego lub ugryzionego i zleżałego jabłka. W jego dolnych partiach rzeczywiście się ten owoc pojawia. Kawałki są zaskakująco duże i jasne. Obok nich w składzie występują rodzynki, nerkowce, cynamon i zagadkowe mąko-chrupki. Bazę tradycyjnie stanowią daktyle.

Kubara, Dobra Kaloria jabłko i cynamon, wegański surowy baton o smaku szarlotki z orzechami nerkowca i rodzynkami, copyright Olga Kublik

Jabłko & cynamon jest minimalnie lepki. Dość sypki i suchy, choć gęstszy od wariantu kawa & orzech, i to w przyjemny, bo daktylowy sposób. Ponadto okazał się najmiększy z całej serii batonów Dobrej Kalorii zarówno podczas krojenia lub łamania, jak i gryzienia.

W zapachu surowy baton oddaje słodko-kwaśne, idealnie świeże i dopiero co starte jabłka z porządną dawką cynamonu. Aromat osiąga nawet nie 100, ale 500% mocy.

Kubara, Dobra Kaloria jabłko i cynamon, wegański surowy baton o smaku szarlotki z orzechami nerkowca i rodzynkami, copyright Olga Kublik

Kawałki jabłek w raw barze są duże i gąbczaste, co zaliczam do minusów. Produkt jest bardzo słodki, na szczęście w sposób daktylowy. W całokształcie nie przypomina szarlotki, ale raczej świeżo starte jabłka z dużą dawką cynamonu – który przy okazji wprowadza proszkowatość – i jeszcze większą cukru. Smak daktyli występuje jako tło. Rodzynek nie czuć wcale. Orzechów tym bardziej.

Kubara, Dobra Kaloria jabłko i cynamon, wegański surowy baton o smaku szarlotki z orzechami nerkowca i rodzynkami, copyright Olga Kublik

Jabłkowo-cynamonowy surowy baton Dobrej Kalorii – czyli linii należącej do Kubary – to produkt smaczny, ale nie szałowy. Jabłka są w nim zbyt duże i gąbczaste, a słodycz za wysoka. Cynamon wprowadza lekką pikantność, która powoduje delikatne pieczenie na języku.

Gdyby tytułowe owoce zmieniły postać, a orzechy byłoby czuć w jakimkolwiek stopniu, produktowi mogłabym wystawić 6 chi. Myślę, że jeszcze do niego wrócę.

Ocena: 5 chi


Skład i wartości odżywcze:

Kubara, Dobra Kaloria jabłko i cynamon, wegański surowy baton o smaku szarlotki z orzechami nerkowca i rodzynkami, skład i wartości odżywcze, copyright Olga Kublik

14 myśli na temat “Kubara, Dobra Kaloria jabłko & cynamon

  1. Dla mnie jest ohydny, kupiłam go dwa razy i za każdym razem po jednym gryzie oddawałam mamie. Nie przypomina to szarlotki. To jest ogrom rodzynek z gąbczastymi (jak słusznie zauważyłaś) jabłkami z olbrzymią dawką cynamonu, który pali. Okropny.

  2. Nie lubię suszonych jabłek przez ich gąbczastość i jakoś silna słodycz mi przy nich nie podchodzi, więc nie dla mnie. Zjadłabym jednak taki pieczący (od cynamonu, a niech i będzie i od słodyczy) baton daktylowo-cynamonowy.

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.