AB Pieno zvaigzdes, Svalya Kokos

Zaprezentowana tu Svalya Kokos jest jednym z trzech lodów należących do dostępnej w Biedronce rożkowej serii marki AB Pieno zvaigzdes. Najciekawszy i najrzadziej spotykany smak – słony karmel, przez producenta zwany słonem karmelemjuż się na blogu pojawił. Na swój dzień czeka jeszcze w teorii najnudniejsza, bo klasyczna wersja waniliowa. Małe są szanse na to, że zjem ją w bieżącym roku, postarajcie się więc dobrze zapamiętać dotychczasowe recenzje, by powiązać je z tekstem przyszłorocznym.

AB Pieno zvaigzdes, rożek lodowy kokosowo-śmietankowy z polewą a la Raffaello, Svalya Kokos, lody z Biedronki, copyright Olga Kublik

Svalya Kokos

Jak zdradza opis produktu, kokosowa Svalya to połączenie lodów kokosowo-śmietankowych z migdałami w polewie w rożku waflowym. Deser dostarcza sporo kalorii, bo 315 w 100 g i 283,5 w sztuce.

AB Pieno zvaigzdes, rożek lodowy kokosowo-śmietankowy z polewą a la Raffaello, Svalya Kokos, lody z Biedronki, copyright Olga Kublik

Podobnie do karmelowej poprzedniczki, Svalya Kokos pachnie głównie wyłącznie waflem. Jest to aromat wyrazisty, słodki i waniliowy.

Górna część rożka składa się z białej polewy, w którą wtopiono migdały. Polewa jest cienka i… prawdopodobnie stanowi najlepszą lodową polewę, jaką kiedykolwiek jadłam. Smakiem w 100% odpowiada pralinom Raffaello. To moc migdałów, kokosa i białej czekolady (sic!).

AB Pieno zvaigzdes, rożek lodowy kokosowo-śmietankowy z polewą a la Raffaello, Svalya Kokos, lody z Biedronki, copyright Olga Kublik

Lody są dużo gęstsze od tych z karmelowego poprzednika. Smakują głównie śmietanką (60% mocy), następnie kokosem (40% mocy). Przypominają białą część taniego, acz idealnego lodowego sandwicha, ewentualnie Big Milka lub lody włoskie z automatu. Są słodziutkie wyraziście i cukrowo.

Po rozpoczęciu degustacji rożka Svalya zawiodłam się, że środek jest czysty. Mimo iż nie przepadam za surową formą wiórków kokosowych, liczyłam na to, że parę ich się w deserze znajdzie. Nic z tego. Zresztą wkrótce doszłam do wniosku, że lody bez dodatków są nawet lepsze.

AB Pieno zvaigzdes, rożek lodowy kokosowo-śmietankowy z polewą a la Raffaello, Svalya Kokos, lody z Biedronki, copyright Olga Kublik

Choć Svalyę Kokos jadłam trzykrotnie, tylko raz trafił mi się chrupiący wafel. Smakował typowo dla wafli duńskich, czyli przeraźliwie słodko i wypieczenie. Został wyściełany czekoladą, acz minimalnie. W dole wafla nie występował typowy dla rożków czekoladowy korek.

W pozostałych przypadkach wafel był miękkim naleśnikiem.

AB Pieno zvaigzdes, rożek lodowy kokosowo-śmietankowy z polewą a la Raffaello, Svalya Kokos, lody z Biedronki, copyright Olga Kublik

Svalya Kokos to przyzwoita pod względem gęstości słodziutka śmietanka z wyrazistym smakiem kokosa, zawinięta w zdechłokapciowy naleśnik i polana wywarem z rozpuszczonych Raffaello. Choć sama do niej nie wrócę – wszystko przez liczbę posiadanych i tracących przydatność do spożycia lodów zalegających w zamrażarce – wam zdecydowanie ją polecam.

Ocena: 5 chi


Skład i wartości odżywcze:

AB Pieno zvaigzdes, rożek lodowy kokosowo-śmietankowy z polewą a la Raffaello, Svalya Kokos, lody z Biedronki, skład i wartości odżywcze, copyright Olga Kublik

8 myśli na temat “AB Pieno zvaigzdes, Svalya Kokos

  1. Gdyby nie to, że kupuję tylko znane lody i o tym pewnie zapomnę za chwilę, to bym spróbowała. No i na pewno nie jest to jak dla mnie produkt na zimę :D

    0

  2. On jest dalej w Biedrze? Wiem, że będę nim zachwycona, choć wafel mógłby być chrupki, a na dole powinien być czeko korek… ale to drobnostki. Brzmi rewelacyjnie – jak lody, które jadłam w Dubrowniku (gałkowe) ❤

    0

    1. Za drogi produkt, żeby wyrzucać opakowanie. Ludzie sprzedają je na Allegro za pół ceny loda. Ten, kto ma mniej pieniędzy, przynajmniej wyliże folię.

      0

  3. Wypryszczone, nigdy nieopalane kolano w rożku.
    Czuję, że by mi nie pasował, bo nie moja forma loda po prostu i nie do końca mój smak, bo nie lubię czystych śmietankowych lodów. Dziwię im się, że nie dali wiórków do masy lodowej – ja bym nie wpadła na to, żeby robiąc taki smak, ich tam nie dodać.

    0

Dodaj komentarz