Olma, Puding cokoladovy s piskoty

Do Auchan przybyłam w celu zakupienia dwóch nowych Grand Dessertów: o smaku brownie i z lukrecją. Ponieważ jednak był weekend, kartony z dobrem od Ehrmanna stały w większości puste. Udało mi się upolować cztery ostatnie Grand Desserty Grieß, jeden deser orzechowy, osiem proteinowych Puddingów – co prawda obejmowała je promocja, ale ze względu na i tak wysoką cenę nikt nie interesował się zakupem, a w każdym razie nikt normalny – trzy nowe Almighurty, także stanowiące niedobitki, oraz czekoladowego bohatera dzisiejszej recenzji: Puding cokoladovy s piskoty marki Olma.

Warto zaznaczyć, że z marką Olma wiążą mnie relacje dwojakiego typu. Jej owocowe jogurty z dodatkiem chia i konopi uważam za niemal idealne, za to słodkie deserki z ciasteczkami… better nie mówić. Wersję waniliową z biszkoptami kojarzę z wakacyjnym udarem słonecznym, podczas którego zraziłam się do żółtego sera, wanilii i biszkoptów. Nie wiem, za jakie grzechy włożyłam do koszyka pudding czekoladowy.

Olma, Pudding cokoladovy s piskoty, czekoladowy pudding bez glutenu z biszkoptami, copyright Olga Kublik

Puding cokoladovy s piskoty

Puding cokoladovy s piskoty to produkt o składzie i kaloryczności, które pozna się dopiero po zjedzeniu zawartości kubeczka. Kto nie wierzy, niech sam spojrzy na cudownej barwy napisy na przezroczystym opakowaniu. I nie, nie wolno wam oszukiwać i korzystać z lupy.

Olma, Pudding cokoladovy s piskoty, czekoladowy pudding bez glutenu z biszkoptami, copyright Olga Kublik

Degustację puddingu zaczęłam od biszkoptów. Są bardzo małe, w kolorze typowo biszkoptowe. Pachną ponadprzeciętnie słodko i sucho (!). Czuć, że to miniatury biszkoptów okrągłych, a nie podłużnych (kocich języków). Są twarde, wręcz skamieniałe, kruche i bardzo chrupiące. Smakiem odpowiadają biszkoptom pełnowymiarowym. Jednocześnie są tak słodkie, że po kilku sztukach pożałowałam, że żyję.

Pudding jest tyko odrobinę rzadszy od bazy Grand Dessertu. Jest również zwarty, lekko galaretowaty i proszkowaty. Odznacza się płytkim smakiem czekolady, zgoła innym od głębokiej czekoladowości deseru z bitą śmietaną Ehrmanna. Czuć w nim nutę wodnistości. On również jest okrutnie słodki, a na dziesiątym planie pojawia się Lizol z sojowego deseru marki Valsoia.

Olma, Pudding cokoladovy s piskoty, czekoladowy pudding bez glutenu z biszkoptami, copyright Olga Kublik

Dziecięcy deser marki Olma jest wstępnie przyjemny, zwłaszcza gdy nie ma się wobec tego typu produktów większych wymagań. Ja niestety mam. Nie pasują mi wysoka cukrowość puddingu, rozwodnienie smaku, proszkowata konsystencja i czekoladowiutkość zamiast czekoladowej głębi. Na domiar złego – zgodnie z wizją producenta – do deseru powinno się dodać biszkopty, które pasują jak pięść do oka, przypominają ciasteczka dla gryzoni i składają się w 90% z cukru.

Na upartego sam budyń może i dostałby o wstążkę lub chi więcej, jednak beznadziejne opakowanie, wysoka cukrowość, proszkowatość i ogólna okropność biszkoptów przeważyły szalę.

Ocena: 3 chi


Opis, skład i wartości odżywcze:

Opis: Deser puddingowy o smaku czekoladowym z biszkoptami.

Skład: pudding*: mleko, cukier, skrobia kukurydziana oraz tapiokowa, czekolada w proszku 4% (cukier, kaka 32%), stabilizator: karagen. Biszkopty** (5%): mąka pszenna, cukier, jaja. *Pudding zawiera mleko i produkty pochodne. Produkt bezglutenowy. **Biszkopty zawierają gluten i jaja.

Kaloryczność w 100 g: 92 kcal

Wartości odżywcze w 100 g: tłuszcz 0 g, węglowodany 19 g – w tym cukry 14 g, białko 3,2 g, sól 0,1 g.

10 myśli na temat “Olma, Puding cokoladovy s piskoty

  1. Nigdy mi nawet do głowy nie przyszło kupić jogurt czy deser z czymś do dosypania w pojemniczku na wierzchu, czy to biszkopty czy co. Zawsze mi się z tym jednak kojarzą raczej te takie z kolorowymi drażami… Poziom cukrowości pewnie ten sam.
    Tej marki kiedyś jadłam jedną rzecz, u siebie nie widuję, toteż jakoś i odnieść się nie mogę.
    Nasuwa mi się wniosek, że smakuje, jak i wygląda, więc „nie oceniaj deseru po opakowaniu” tu się nie sprawdza.

    0
  2. Konsystencja brzmi okej, ale tania cukrowość i brak czekoladowej głębi już mocno zniechęcają. I kto normalny zaburza gęściutką strukturę puddingu/jogurtu chrupaczami, ech… Amatorzy :/

    0
  3. Fuj… jakoś do tych czeskich czy jak im tam deserów i jogurtów mam uraz chyba z powodu obcych kultur bakterii ;)
    Poza tym nie lubię deserów z dodatkami …. Czy to Monte czy fantasia zawsze jem dodatek osobno a jak ładują razem to nawet nie kupuję bo to zazwyczaj paćka!

    0

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.