Schwartauer Werke, Corny Oatpower Flapjack almond – caramel

Flapjack almond – caramel to drugi owsiany baton z należącej do marki Corny serii Oatpower, którego miałam okazję spróbować. Flapjack cocoa oczarował mnie głęboką czekoladowością upodabniającą go do rozpuszczonych wraz z grubą mleczną polewą lodów. Miałam nadzieję, że połączenie pysznych migdałów z moim ukochanym karmelem będzie równie dobre, jeśli nie lepsze.

Schwartauer Werke, Corny Oatpower Flapjack almond - caramel, baton owsiany o smaku karmelu z migdałami, copyright Olga Kublik

Corny Oatpower Flapjack almond – caramel

Przez w dużej mierze przezroczyste opakowanie Oatpower Flapjack almond – caramel wygląda bardzo apetycznie. Przypomina coś pomiędzy owsianą krówką a batonami Grunchy od Ani. Kolor sugeruje, że w smaku przewodzi karmel. W batonie widać kawałki tytułowych migdałów, niestety małe.

Corny Oatpower Flapjack almand – caramel dostarcza 467 kcal w 100 g.
1 baton owsiany o smaku kakaowym waży 65 g i zawiera 303 kcal.

Schwartauer Werke, Corny Oatpower Flapjack almond - caramel, baton owsiany o smaku karmelu z migdałami, copyright Olga Kublik

Po wyciągnięciu z folii flapjack Corny nieco szokuje. Jest ponadprzeciętnie tłusty i lepki. Czepia się palców i uparcie na nich pozostaje. Wygląda na twór soczyście polany tłuszczykiem. Pachnie też niewiele lepiej, bo cukrem, cukrem, cukrem, płatkami owsianymi i cukrem.

Kilka pierwszych kęsów potwierdza wstępną diagnozę – baton jest okrutnie tłusty (albo nasiąknięty czymś równie paskudnym). Bezczelnie skwierczy podczas gryzienia. Rozpuszcza się na cukrowo-tłuszczowy sosik.

Schwartauer Werke, Corny Oatpower Flapjack almond - caramel, baton owsiany o smaku karmelu z migdałami, copyright Olga Kublik

Płatki owsiane są bardzo twarde i suche, przez co rozgryzanie ich wymaga cierpliwości oraz mocnej szczęki. Zatopiono je w niedostatecznie utwardzonej miksturze złożonej m.in. z: syropu glukozowo-fruktozowego, tłuszczu kokosowego, sosu karmelowego (syropu glukozowego, słodzonego skondensowanego mleka pełnego, cukru, syropu glukozowo-fruktozowego, masła itd.), cukru, syropu glukozowego. Sprawia ona, że migdałowo-karmelowy flapjack marki Corny jest wilgotny w obleśny sposób.

W batonie czuć wyraźny smak karmelu – nie są to toffi ani krówka – niestety jeszcze lepiej wyczuwalny jest czysty cukier (nic dziwnego, gdy weźmie się pod uwagę skład). Na trzecim miejscu stoi owies. Migdały odrobinę chrupią, jednak nie wnoszą niczego do smaku – szkoda.

Schwartauer Werke, Corny Oatpower Flapjack almond - caramel, baton owsiany o smaku karmelu z migdałami, copyright Olga Kublik

Pod względem składu migdałowo-karmelowy flapjack marki Corny to porażka. Konsystencja jest równie zła, albo nawet gorsza. Płatki są twarde i trudne do pogryzienia, a otaczająca je lekko zgęstniała cukrowo-tłuszczowa substancja budzi zgrozę i popycha do samobójstwa.

Jedynym plusem batona owsianego jest karmelowo-owsiany smak. Niestety to zbyt mało, bym chciała do niego wrócić, a także wystarczająco, żebym nigdy (?) nie sięgnęła po wariant z żurawiną i dynią.

Ocena: 3 chi
(konsystencja i skład 1 chi, ale smak jest w porządku)


Skład i wartości odżywcze:

Schwartauer Werke, Corny Oatpower Flapjack almond - caramel, baton owsiany o smaku karmelu z migdałami, skład i wartości odżywcze, copyright Olga Kublik

18 myśli na temat “Schwartauer Werke, Corny Oatpower Flapjack almond – caramel

      1. Skoro nie radzisz sobie nawet z wyglądem tego flapjacka, od smaku wyzionęłabyś ducha. Lepiej uciekaj jak najdalej :P

  1. Taki tłuszczowo-cukrowy sosik już skutecznie by na samym początku sprawił, że chyba bym nie zjadła obecnie, a oddała. Na szczęście mi to nie grozi, bo po prostu bym nie kupiła. :D

  2. Masło zamiast margaryny i tłuszczy roślinnych! o żesz na bogato, ale to taki syropowy karmelowy posmak i płatki owsiane, migdałów tu nie było. Chociaż nie, przez to pełne mleko bardziej podchodzi pod krówkowe toffi, mleczny karmel, ale tylko jak sie czymś gorzkim zapija…

  3. Jadłem z matką na pół i dużo lepsze od tych z Ba! ale gorsze od pozostałych, ten śmietankowo-karmelowo-owsiany posmak jest ciekawy ale za słabo czuć migdały by stwierdzić ich udział w smaku.

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.