Wholebake, Flapjack Pistachio

Prezentowany dziś baton – mojego drugiego w życiu flapjacka – otrzymałam w ramach wymiany zdrowych słodyczy od siostry. Upolowałyśmy go w wegańskim markecie, do którego jeżdżę rzadko i zazwyczaj właśnie z nią. Z bogactwa dostępnych w asortymencie sklepu łakoci wybrałam właśnie ten produkt marki Wholebake, ponieważ skusił mnie dodatkiem pistacji i owsianą podstawą przy jednoczesnej pulchnej i miękkiej bazie (tak, przed zakupem bezczelnie go ponaduszałam).

Wholebake, Flapjack Pistachio, zdrowy wegański baton owsiany z pistacjami, słodycze bez glutenu, copyright Olga Kublik

Flapjack Pistachio

Po wyciągnięciu wielkiego i ciężkiego (80 g) Flapjacka Pistachio z tekturowego ekologicznego opakowania poczułam znajomy zapach, który rozpoznałam dość szybko. Była to słodka owsianka z fistaszkami lub golden syrupem. Aromatu pistacji nie wychwyciłam wcale, zresztą nie było ich nawet widać.

Flapjacka Pistachio marki Wholebake dostarcza 457 kcal w 100g.
Owsiany baton z pistacjami waży 80 g i zawiera 366 kcal.

Wholebake, Flapjack Pistachio, zdrowy wegański baton owsiany z pistacjami, słodycze bez glutenu, copyright Olga Kublik

Jak wspomniałam we wstępie, jednym z powodów dania drugiej szansy flapjackowi – jako rodzajowi słodyczy; nie chodzi o tę firmę – był fakt, że cechuje go przyjemna miękkość (nie zdzierżyłabym powtórki z Choco-Almonds Flapjacka Ovesnej Tycinki). Dodatkowo Flapjack Pistachio okazał się bardzo tłusty z zewnątrz i kruchy. Kroi się go z łatwością, choć i rwanie nie sprawia kłopotu.

Wholebake, Flapjack Pistachio, zdrowy wegański baton owsiany z pistacjami, słodycze bez glutenu, copyright Olga Kublik

Owsiany baton jest mączny i gęsty. Składa się z miękkich, acz surowych płatków owsianych. Mimo iż to wyłącznie złudzenie, odniosłam wrażenie, że został sklejony masłem orzechowym (w rzeczywistości jest to odnotowany w zapachu golden syrup). W tle pojawia się nutka makowości.

Pistacje zajmują 4% składu, lecz nie czuć ich wcale. Zdecydowanie większy udział w konsystencji i smaku (posmaku) mają wiórki kokosowe, których według producenta… wcale tam nie ma.

Wholebake, Flapjack Pistachio, zdrowy wegański baton owsiany z pistacjami, słodycze bez glutenu, copyright Olga Kublik

Mimo iż Flapjack Pistachio nie spełnia obietnicy złożonej przez nazwę, jestem nim oczarowana. To wielka i treściwa bryła surowych, acz miękkich płatków owsianych, które zostały posiekane i zatopione w gęstym i bardzo słodkim maśle orzechowym. W pierwszej sztuce miłą niespodzianką okazały się wiórki kokosowe.  W sztuce jedzonej po kilku miesiącach już ich nie wyczułam.

Do wad produktu należą: brak pistacji (są tak miękkie – nawet nie gumkowe, tylko po prostu miękkie – że stapiają się z płatkami), wysoka cukrowość (dodatkowo co jakiś czas pod zębem strzela kryształek cukru) i… to tyle. Cała reszta to zalety. Wiem, że do Flapjack Pistachio wrócę jeszcze nie raz.

Ocena: 5 chi ze wstążką


Skład i wartości odżywcze:

Wholebake, Flapjack Pistachio, zdrowy wegański baton owsiany z pistacjami, słodycze bez glutenu, skład i wartości odżywcze, copyright Olga Kublik

16 myśli na temat “Wholebake, Flapjack Pistachio

  1. Poczucie masła orzechowego brzmi fajnie, ale wiem, że by mi nie pasował tak ogółem.
    Ciekawe, czy nutę makowości i ja bym czuła.
    Kurde, co z tymi pistacjami jest… Tak o nie trudno! Już tak rzadko wychodzą należycie wyraziście… Szkoda.

    0

    1. Pistacje wychodzą wyraziście tylko wtedy, kiedy pochodzą z aromatów, np. w Riso, Mullermilchach, deserach de Luxe Mullera. W sumie nie narzekam, bo wymienione produkty uwielbiam i nie przeszkadza mi sztuczne pochodzenie pistacji. GDYBY JEDNAK w zwykłej formie były wyraźniejsze, wcale bym się nie pogniewała.

      0

  2. Czy jak go wymiętosiłaś przed kupnem, to potem wzięłaś do koszyka sztukę niewymiętoszoną? :P Ciekawi mnie to.

    Dziwny jest ten aromat kokosa, skoro nie ma go w składzie :D A dużą zaletą jest brak wysuszenia płatków na wiór. Pewnie by mi smakował, ale składowo… To jak mam grzeszyć to wolę nie udawać, że mimo wszystko jem fit :P

    0

    1. Jest na tyle twardy, że nie zmienia konsystencji podczas macanda, więc tak. Ze zwykłymi słodyczami postępuję… mniej kulturalnie :D

      0

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.