Poszukiwania paprykarzu idealnego. Wegetariańskie pasty Primavika z: kaszą jaglaną, ryżem, amarantusem, quinoa czerwoną

Za mną cztery warianty smakowe wegańskich pasztetów z cieciorką marki Primavika: warzywny, pomidorowy, ogórkowy i oliwkowy. Aby urozmaicić kolacje i spróbować innych propozycji kanapkowych, tym razem sięgnęłam po wegetariańskie paprykarze, także cztery. Jeden jest klasyczny i zawiera ryż, pozostałe zaś wyróżniają się nietypowymi dodatkami: kaszą jaglaną, amarantusem i quinoa czerwoną. W recenzji zaprezentowałam je w kolejności jedzenia.

Polecam także lekturę wpisów:

Paprykarze wegetariańskie – opis smaków

Paprykarz wegetariański z kaszą jaglaną Primavika

Paprykarz wegetariański z kaszą jaglaną wydał mi się najbardziej kuszący, ponieważ w blogosferze co rusz napotykam na zachwyty tym gatunkiem kaszy. Sama jadłam ją maksymalnie dziesięć razy, przede wszystkim w gotowcach: ciastkach, płatkach i deserach typu jaglanka instant. Nie mniejsze znaczenie ma kolorystyka, za sprawą której paprykarz mnie urzekł.

Primavika, Paprykarz wegetariański z kasza jaglana, copyright Olga Kublik

Kasza jaglana jest mniej popularna od gryczanej, lecz pod względem wartości odżywczych ani trochę jej nie ustępuje. Z uwagi na brak glutenu mogą ją spożywać także osoby z nietolerancją tego składnika. Jest lekkostrawna i łagodna. Reguluje poziom cholesterolu we krwi. Sprawdza się jako dodatek do obiadu, ale można ją podawać również na śniadanie czy deser. Wykorzystywana jest do dań na słono i słodko. Aby zapobiec gorzkiemu smakowi, przed ugotowaniem należy przelać ją wodą: najpierw zimną, później gorącą.

W paście z jaglanką zaskoczyła mnie konsystencja. To twór znacznie suchszy od pasztetu, co wynika ze stałej wkładki. Kasza nie jest gorzka, jak to bywa, gdy źle się ją przygotuje. Mało tego, jest naprawdę smaczna! Bardzo łagodna, dzięki czemu idealnie komponuje się ze słodkimi esencjonalnymi pomidorami. Osiągnęła idealne stadium miękkości: nie przypomina ani niedogotowanego kamienia, ani ciapy. Paprykarz jest niczym kremowa zupa pomidorowa z kaszą. Z trudem oparłam się wyjedzeniu go ze słoika łyżeczką.


Paprykarz wegetariański klasyczny Primavika

Paprykarz wegetariański klasyczny to pasta pomidorowa ze spodziewanym zbożem: ryżem. Jest przyjemny w zapachu: łagodny i słodkopomidorowy. Z uwagi na obecność ziaren rozsmarowuje się go trudniej niż pasztety z ciecierzycą, jednak łatwiej niż paprykarz z kaszą jaglaną.

Primavika, Paprykarz wegetariański z ryżem, copyright Olga Kublik

Ryż to idealny dodatek do obiadu dla osób nietolerujących glutenu, ponieważ go nie zawiera. Podobnie do kaszy jaglanej można podawać go na słono i słodko, a także gotować, zapiekać lub prażyć. Z uwagi na lekkostrawność włącza się go do diety osób z problemami żołądkowymi lub przygotowuje tym, którzy przeszli przez zatrucie pokarmowe i muszą się oszczędzać. Ponadto ryż zapobiega wybranym rodzajom nowotworu.

Ziarna ryżu są długie i twardawe, ciekawe. Zatopiono je w paście o znanym już smaku: słodkim i pomidorowym. Ponieważ w życiu zjadłam sporo zwykłego paprykarzu, propozycja Primaviki mnie nie zaskoczyła. To nieustępujące smakowo, a przy okazji zdrowsze zastępstwo dla miłośników oryginału.


Paprykarz wegetariański z amarantusem Primavika

Paprykarz wegetariański z amarantusem wydał mi się ciekawy już przez opakowanie. Z głównym bohaterem kompozycji albo nie miałam do czynienia nigdy, albo tak dawno, że wyparłam ów fakt z pamięci. W paście zaprezentował się jako drobne półprzezroczyste łuski.

Primavika, Paprykarz wegetariański z amarantusem, copyright Olga Kublik

Amarantus to kolejny produkt dopasowany do potrzeb osób nietolerujących glutenu. Jest bogaty w żelazo, białko i aminokwasy – sprawdzi się w codziennej diecie. Z uwagi na wysoką zawartość błonnika zapewnia poczucie sytości, a zatem sprzyja odchudzaniu. Z amarantusa można zrobić kremowy deser i ciastka, jak również sałatki czy kotlety.

Pasta z amarantusem wydała mi się mniej intensywna od poprzednich, acz powiela ich smak: słodki i pomidorowy. Łusek amarantusa nie czuć. Odpowiadają jedynie za odmienną konsystencję: niesamowicie kremową i przyjemną. Paprykarz bardzo łatwo się rozsmarowuje, a dzięki głównemu bohaterowi w uroczy sposób połyskuje. W moim rankingu smaku zdobył drugie miejsce, zaraz po wariancie z kaszą jaglaną.


Paprykarz wegetariański z quinoa czerwoną Primavika

Paprykarz wegetariański z quinoa czerwoną był dla mnie zagadką. Przede wszystkim nie wiedziałam, czym jest tytułowa quinoa, inaczej komosa ryżowa lub ryż peruwiański. Trochę wygląda jak miniaturowa soczewica, a trochę jak kiełki z brązowymi łuskami na główkach.

Primavika, Paprykarz wegetariański z quinoa czerwona, copyright Olga Kublik

Komosa ryżowa to roślina bogata w białko, zdrowe kwasy tłuszczowe, witaminy i aminokwasy. Z powodzeniem zastępuje białko zwierzęce, z uwagi na co jest świetna w dietach eliminujących jego spożycie. Sprzyja walce z chorobami układu krążenia i nadaje się dla osób nietolerujących glutenu. Jak każdy z zaprezentowanych dziś produktów pasuje zarówno do dań na słono, jak i słodko.

W paprykarzu quinoa pojawia się pod postacią łusek, brzuszków oraz całych ziaren (sprawia, że produkt wygląda na zepsuty; w pierwszej chwili się wystraszyłam). Te ostatnie są twardawe – przyjemnie się je rozgryza. Pasta jest bardzo wilgotna, miejscami wręcz wodnista, łatwo się ją rozsmarowuje. Smak w całokształcie znów jest łagodny, przede wszystkim słodki i pomidorowy. Ziarna wydały mi się nijakie. Choć ciekawy, paprykarz ten przypadł mi do gustu najmniej.


Składy i wartości odżywcze:

Primavika Paprykarz wegetariański z kaszą jaglaną – skład, wartości odżywcze, kalorie

Opis: Paprykarz wegetariański z kaszą jaglaną. Pasteryzowany.

Skład: woda, olej rzepakowy, koncentrat pomidorowy 19,5%, kasza jaglana 17%, teksturowane białko sojowe, cebula, marchew 8,5%, przyprawy (zawierają seler), skrobia kukurydziana, sól, seler, pietruszka, hydrolizat białka roślinnego, substancja zagęszczająca: guma guar, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy = witamina C, aromat z ekstraktu drożdżowego. Produkt może zawierać sezam i gorczycę.

Kalorie w 100 g: 180 kcal

Wartości odżywcze w 100 g: tłuszcz 13 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1 g), węglowodany 14 g (w tym cukry 1,7 g), białko 4,1 g, sól 1,2 g.

Primavika Paprykarz wegetariański klasyczny – skład, wartości odżywcze, kalorie

Opis: Paprykarz wegetariański. Pasteryzowany.

Skład: woda, olej rzepakowy, koncentrat pomidorowy 19,5%, ryż 17%, teksturowane białko sojowe, cebula, marchew 8,5%, przyprawy (zawierają seler), skrobia kukurydziana, sól, seler, pietruszka, hydrolizat białka roślinnego, substancja zagęszczająca: guma guar, przeciwutleniacze: kwas askorbinowy = witamina C, aromat z ekstraktu drożdżowego. Produkt może zawierać sezam i gorczycę.

Kalorie w 100 g: 178 kcal

Wartości odżywcze w 100 g: tłuszcz 12 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,9 g), węglowodany 14 g (w tym cukry 1,7 g), białko 3,8 g, sól 1,2 g.

Primavika Paprykarz wegetariański z amarantusem – skład, wartości odżywcze, kalorie

Opis: Pasta do kanapek – paprykarz wegetariański z płatkami z nasion amarantusa. Produkt pasteryzowany.

Skład: woda, płatki z nasion amarantusa 22%, olej rzepakowy, koncentrat pomidorowy 19%, teksturowane białko sojowe, cebula, marchew, przyprawy (zawierają seler), skrobia kukurydziana, seler, pietruszka, sól, hydrolizat białka roślinnego, przyprawy ziołowe (zawierają gorczycę), substancja zagęszczająca: guma guar, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy = witamina C, aromat z ekstraktu drożdżowego. Ze względu na obecność w zakładzie, produkt może zawierać sezam.

Kalorie w 100 g: 186 kcal

Wartości odżywcze w 100 g: tłuszcz 13 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1 g), węglowodany 11 g (w tym cukry 2,6 g), błonnik 2,4 g, białko 5,1 g, sól 1 g.

Primavika Paprykarz wegetariański z quinoa czerwoną – skład, wartości odżywcze, kalorie

Opis: Pasta do kanapek – paprykarz wegetariański z ziarnami quinoa czerwonej. Produkt pasteryzowany.

Skład: woda, olej rzepakowy, koncentrat pomidorowy 21%, ziarna quinoa czerwonej 15%, teksturowane białko sojowe, cebula, marchew, skrobia kukurydziana, przyprawy (zawierają seler), seler, pietruszka, sól, hydrolizat białka roślinnego, przyprawy ziołowe (zawierają gorczycę), substancja zagęszczająca: guma guar, przeciwutleniacz: kwas aksorbinowy = witamina C, aromat z ekstraktu drożdżowego. Ze względu na obecność w zakładzie, produkt może zawierać sezam.

Kalorie w 100 g: 191 kcal

Wartości odżywcze w 100 g: tłuszcz 14 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,9 g), węglowodany 11 g (w tym cukry 3,1 g), błonnik 1,5 g, białko 4,6 g, sól 1,2 g.


10 myśli na temat “Poszukiwania paprykarzu idealnego. Wegetariańskie pasty Primavika z: kaszą jaglaną, ryżem, amarantusem, quinoa czerwoną

  1. Składy tych produktów mnie skutecznie odstraszaja i nie sięgnę po nie nigdy. Wolę zrobić w domu własny, ale na to to się chyba nie doczekam :)

  2. Paprykarz jaglany bardzo często robię sama, nigdy nie jadłam kupnego, ale pewnie kiedyś spróbuję. Pozostałych smaków też chyba nie próbowałam.

    1. A ja spamerskie komentarze ze śmieciowymi linkami. Smakują szczególnie dobrze w sosie z siekanymi spieprzajzmojejstronami.

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.