El Almendro, Turron Blando

Po którejś z zagranicznych wycieczek taty w moje łapki trafił nieodgadniony specjał o nazwie Turron Blando. Widząc dziwne opakowanie i czując znaczny ciężar, zastanawiałam się, cóż to takiego. Wygooglowałam nazwę turron i w niezawodnej Wikipedii znalazłam następującą definicję:

„Rodzaj nugatu, podawany w postaci kostek podczas świąt Bożego Narodzenia w Hiszpanii, Włoszech oraz w krajach Ameryki Łacińskiej i na Filipinach. […] Tradycyjny turron składa się z miodu, cukru i białek jaj, gotowanych razem, aż miód skarmelizuje, oraz orzechów piniowych, laskowych lub migdałów. Może być kruchy (biały turron z Alicante, zawierający 64% całych, prażonych migdałów) lub miękki i ciągnący (turron z Jijony), w którym migdały są utarte na pastę. Turron w wersji z Alicante przykrywa się opłatkiem i podczas świąt dzieli się nim z bliskimi osobami, nie tylko z rodziną.”

Jak się wkrótce miało okazać, jest to drugi z wymienionych rodzajów turronu. Niekoniecznie ciągnący, jak chciałby tego autor wiki-wpisu, ale na pewno miękki, bo będący pastą z utartych migdałów (zajmują 67% składu; na drugim miejscu stoi miód z wartością 16,4%).

El Almendro, Turron Blando, hiszpański nugat z migdałów, copyright Olga Kublik

Turron Blando

Nigdy wcześniej nie jadłam czystego nugatu, w związku z czym twór ów kojarzył mi się wyłącznie z nadzieniami o smaku (zwłaszcza z tym występującym w Ritter Sporcie Nougat, nie wiem dlaczego). Tymczasem okazało się turron to – przynajmniej wizualnie – pomieszanie chałwy z kostką drożdżową zatopioną w tłuszczu. Ostatnia informację trzeba podkreślić, ponieważ Turron Blando jest tłustszy niż chałwa, a nawet baklava. Zapakowano go hermetyczną folię, ją w zapieczone sreberko i dopiero całość w karton. Gdy dokopałam się do wnętrza, tłuszcz wylał się na blat kuchenny.

Turron Blando marki El Almendro dostarcza 556 kcal w 100 g.
Hiszpański nugat z mielonych migdałów waży 250 g i zawiera 1390 kcal.

El Almendro, Turron Blando, hiszpański nugat z migdałów, copyright Olga Kublik

Turron Blando różni się od chałwy kolorem – jest znacznie ciemniejszy. Pachnie najpiękniej na świecie, łączy bowiem smażone lub uprażone słodko-gorzkie migdały z solą. W związku z tym aromat jest słodko-słony, a może nawet słono-słodki. Sól przywodzi na myśl intensywne zapachowo i smakowo solone chipsy ze smażonych ziemniaków. Krótko mówiąc, na aromat składają się: prażone migdały, tłuszcz i sól.

El Almendro, Turron Blando, hiszpański nugat z migdałów, copyright Olga Kublik

Ponieważ w pozornie jednolitej a la drożdżowej bryłce pojawiły się kawałki migdałów, Turronu Blando nie można nazwać czystą pastą. Jest tak tłusty, że przed jedzeniem – o zgrozo – musiałam odsączyć go kilkoma (!) chusteczkami. W konsystencji nie przypomina już chałwy. Jest dużo twardszy, ale też daleko mu do produktu sypkiego. Zamiast tego dał się poznać jako jednolity i mulisty. W ustach rozpuszcza się na aksamit, a dokładniej na aksamitne bagienko. Nie zabrzmi to dobrze, ale przywodzi na myśl zwarty, skompresowany muł rzeczny.

El Almendro, Turron Blando, hiszpański nugat z migdałów, copyright Olga Kublik

Turron Blando smakuje przede wszystkim cukrem, a zaraz potem mocno wyprażonymi migdałami. Nie ma w nim soli, którą odnotowałam w zapachu. Wypełniające hiszpański nugat bakalie są wielkie i idealnie chrupiące. Jest ich sporo, czego nie widać z uwagi na zbliżoną kolorystykę. Ani trochę nie przeszkadzają migdałowej masie przemienić się w muliste bagienko, i to w sekundę od wzięcia kęsa do ust.

Do poprawy w turronie jest poziom słodyczy, choć i z nim produkt urzekł mnie jak mało co. Otwierając 250-gramowy łakoć, liczyłam się z tym, że po spróbowaniu kawałka resztę oddam rodzinie albo jakiemuś zaprzyjaźnionemu łasuchowi. Nic z tego. Turron Blando podzieliłam na ok. 50-gramowe batoniki i zawinęłam w sreberka. Czuję, że długo w moich zapasach nie przetrwa.

Jeśli strzał w dziesiątkę to najlepszy wynik, Turronem Blando tato trafił w jedenastkę.

Ocena: 6 chi


Skład i wartości odżywcze:

El Almendro, Turron Blando, hiszpański nugat z migdałów, skład i wartości odżywcze, copyright Olga Kublik

11 myśli na temat “El Almendro, Turron Blando

  1. Ja kupiłam w Hiszpanii nieco inny turron. Mój był biały, miał te opłatki o których mówi wikipedia, ale zamiast migdałów roiło się w nich od orzeszków ziemnych. Konsystencja tez zupełnie inna, bo byl suchy, trochę lepki od białek jaj i baardzo twardy. Ale w smaku również pyszny, choć w ogóle nie przypomina chalwy, najbardziej czuć orzeszki. Jeśli będziesz miała okazję spróbować tego drugiego rodzaju, to mysle ze Ci posmakuje :)

    0
  2. Jadłam to chyba w Hiszpanii, ale nie jestem pewna, czy to na pewno było to. Jeśli tak, to zgadzam się całkowicie z Twoją opinią ;))

    0
  3. Słabo mi się zrobiło, jak przeczytałam. To, czy migdały są prażone czy smażone np. dla mnie ma ogromną różnicę. Wszelkich orzechów w tłuszczu albo tego smażonego amerykańskiego toffi za nic nie trawię. Migdały z tłuszczem i solą w cukrze… bagienko, które i tak potrzebowało osuszania (i to takiego!) i… cukier. No przecież byłam łaskawa w kwestii czekolad! Za co ta recenzja, ja się pytam?!
    Doczytując, wystraszyłam się, że napiszesz coś w stylu, że zjadłaś całość. A tak z ciekawości: przy tej słodyczy i tłuszczowości, dałabyś radę całość podczas jednego posiedzenia? Oczywiście pomijam kwestie najedzenia, kalorii, logiki, tylko takie… nie zrzy… nie zrobiłoby Ci się niedobrze? xD

    0
    1. Zdecydowanie dałabym radę zjeść to bez zrzygania się. Od tłuszczu nie robi mi się niedobrze, co najwyżej od cukru. Od tłuszczu mogłoby pójść po paru godzinach drugą stroną :D Podejrzewam, że nawet pół kilo chałwy wciągnęłabym w kilka minut. Obawiam się, że mój organizm nie zna limitów. Gdyby nie rozsądek…

      „Smażone amerykańskie toffi” niczego mi nie mówi, hmm.

      0
  4. „skompresowany muł rzeczny” i aż ma się ochotę tego spróbować :D
    Bardzo ciekawy produkt i zdecydowanie chętniej byśmy go przygarnęły niż nugat z całymi migdałami :)

    0
    1. Jak to? Z całymi migdałami taki fajny przecież. I zęby można potem wymienić na nowe: bielsze, proste, zdrowe. Same plusy.

      0

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.