Wholebake, Flapjack Pecan

Degustację serii wegańskich batonów owsianych marki Wholebake zdecydowałam się zakończyć wariantem rokującym doskonale. Co prawda orzechów pekan nie jadłam nigdy, lecz bakaliowe klimaty w czekoladach, batonach, ciastkach czy zdrowych słodyczach bardzo lubię.

Po przeprawie przez flapjackowe morze cukru nie liczyłam już na 6 chi, jednak miałam nadzieję, że Flapjack Pecan dołączy do grona najlepszych: Pistachio, Cranberry i Cashew and coconut.

Wholebake, Flapjack Pecan, zdrowy wegański baton z orzechami pekan i płatkami owsianymi, copyright Olga Kublik

Flapjack Pecan

Owsiany baton z pekanami to kolejny wariant o ciemniejszej, niemal brązowej barwie. Ma w sobie duże kawałki orzechów, przez co wygląda jeszcze piękniej niż zwykle. Pachnie przesadnie słodką owsianką z bliżej nieokreślonymi dusznymi orzechami. Za zamkniętymi oczami obstawiałabym laskowe. Aromat przywiódł mi na myśl karmelowy popcorn prażony w małym ciasnym kinie – cudo!

Flapjack Pecan marki Wholebake dostarcza 466 kcal w 100 g.
Wegański baton owsiany z orzechami pekan waży 80 g i zawiera 373 kcal.

Wholebake, Flapjack Pecan, zdrowy wegański baton z orzechami pekan i płatkami owsianymi, copyright Olga Kublik

Degustację Flapjacka Pecan zaczęłam od wygryzienia nieznanych mi dotąd orzechów. Okazały się tradycyjnie miękko-twarde, jak to wszystkie orzechy we flapjackach i raw barach, a także idealnie świeże i esencjonalne. Smakują niczym hybryda włoskich i laskowych. Pod względem wyglądu, budowy i konsystencji zdecydowanie bliżej im do włoskich.

Baton jest w miarę miękki. Płatki przeciwnie – twardawe, a do tego jędrne i duże. Niestety w atrakcyjnym ciałku występują kryształki cukru. Mniej niż w poprzednikach, ale wciąż nie jest to pożądany składnik.

Wholebake, Flapjack Pecan, zdrowy wegański baton z orzechami pekan i płatkami owsianymi, copyright Olga Kublik

Pierwszy gryz flapjacka przynosi zalew słodyczy, co nikogo nie powinno zdziwić, a już na pewno nie mnie (i rzeczywiście, nie zdziwiło). Wyjątkowe jest w nim to, że mimo iż całość została tradycyjnie sklejona golden syrupem, sprawia wrażenie połączonej olejkiem orzechowym. Posmak orzechów jest lekko ziemisty, zupełnie jakby wkradła się w nie pleśń, przez co nie wiedziałam, czy baton aby na pewno nadaje się do spożycia. Do upływu daty ważności pozostało kilka miesięcy, więc zaryzykowałam.

Wholebake, Flapjack Pecan, zdrowy wegański baton z orzechami pekan i płatkami owsianymi, copyright Olga Kublik

Po uporaniu się ze wszystkimi posiadanymi flapjackami od Wholebake – przypomnę, że było ich siedem – doszłam do wniosku, że są to produkty nieidealne. Z każdym kolejnym wariantem coraz bardziej przeszkadzały mi powtarzalne wady, szczególnie mordercza słodycz oraz trzaskający podczas jedzenia cukier w formie kryształków. W dwóch batonach płatki okazały się za twarde.

Flapjack Pecan nie zasilił grona najlepszych, ale też nie uplasował się w dole hierarchii. Nie do końca wiem, gdzie go umieścić, ponieważ ziemisty posmak nieco mnie skonsternował. Myślę, że za jakiś czas kupię go jeszcze raz i wówczas będę wiedziała, czy to orzechy pekan są dziwne, czy po prostu w swej niewiedzy i naiwności zeżarłam spleśniały baton (#najgorzej).

Ocena: 4 chi ze wstążką
(ma potencjał nawet na 6 chi)


Skład i wartości odżywcze:

Wholebake, Flapjack Pecan, zdrowy wegański baton z orzechami pekan i płatkami owsianymi, skład i wartości odżywcze, copyright Olga Kublik

7 myśli na temat “Wholebake, Flapjack Pecan

  1. Dla mnie pekany surowe smakują jak mniej intensywne orzechy włoskie, także bez szału, wolę po prostu zjeść orzecha włoskiego :p ale baton myślę że byłby dobry. Wszelkie wyroby z orzechami są przeważnie dobre :p robilam tez kiedyś pecan pie, jest przepyszny,tylko dostarcza miliony ”jednostek biodrowych”, jak Ty to pięknie nazywasz xD a ten baton ma ich przyjemnie mało ^^

    0
    1. Nie pisz, że pekany są łagodniejsze od orzechów włoskich, bo to będzie znaczyło, iż mój baton jednak był nieświeży :D

      0
      1. Na pewno wszystko z nik było w porządku, w koncu to nie były czyste pekany, a jedynie ich dodatek do batona :D więc raczej nie umrzesz od tego xD

        0
  2. Słyszałam / czytałam wiele osób, że pekany smakują JAK włoskie, a właśnie według mnie to połączenie włoskich i laskowych i cieszę się, że podobnie je odebrałaś. Z tą ziemistością… jestem ciekawa, czy chodzi o taki smaczek, który w nich lubię. No właśnie, może w rozstrzygnięciu, czy to zepsucie pomoże Ci fakt, że bardzo lubię orzechy pekan. :P

    0
    1. I to jest najmilsza wiadomość dzisiejszego dnia, daje mi bowiem nadzieję, że jednak nie zeżarłam zepsutego batona.

      PS Laskowe czułam na równi z włoskimi, więc – wyjątkowo! – piąteczka :)

      0
  3. Wszystkie orzechy pekan jakie próbowałem łacznie z tymi z torebek ala mieszanka orzechowa/przekąska zawsze dawały jakimś rybim tłuszczem ala tran czy awokado, nie wiem jak porównywać je do włoskich, które są lekko gorzkawe, pieprzne. Może im sie z brazyliskimi lub makadamia pomieszało.

    0
    1. Nigdy nie próbowałam tranu, toteż się nie odniosę. Awokado jadłam dawno temu, nie cierpię go za mdłą tłustość. Włoskie są pieprzne? W moim odczuciu słodko-gorzkie bądź gorzko-słodkie. Co kubki smakowe, to odczucia :D

      0

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.