Muller, Mascarpone Jogurt: Truskawka, Wiśnia, Brzoskwinia-Morela, Mango, delikatnie słodzony

Czym jest mascarpone? To włoski ser z tradycją, wykorzystywany najczęściej do tworzenia mas do ciast i tortów. W końcu nie bez powodu na wielu opakowaniach pojawiają się obrazki deserów, np. Tiramisu.

Czym zaś mascarpone jest dla mnie? Jedną wielką niewiadomą. Od czasu, gdy parę lat temu poznałam i pokochałam mozzarellę, moja przygoda z zagranicznymi gatunkami serów dobiegła końca. Potrafię rozpoznać biały, żółty i fetę, podczas gdy reszta to jedno i to samo. Jakieś mascarpone i inne ricotty są niczym czarna magia. O rodzajach śmierdzieli nawet nie wspomnę.

Na jogurty przedstawione w recenzji skusiłam się z uwagi na producenta: Mullera. Kocham go od zawsze i póki co nic nie zwiastuje ochłodzenia uczuć. Poza tym czy mogłabym przepuścić okazję na poznanie nowego gatunku sera w tak ciekawej odsłonie?!

Mascarpone Jogurt

Zacznijmy od informacji ogólnych, żeby nie powtarzać ich przy każdym deserze. Mascarpone Jogurty ważą po 130 g i dostarczają kolejno: 131 kcal (Brzoskiwnia-Morela), 132 kcal (Mango), 133 kcal (Truskawka i Wiśnia), 136 kcal (delikatnie słodzony). Sprawia to, że zawierają średnio 175 kcal w kubeczku. Ser mascarpone jest w nich tylko niewielkim dodatkiem – w wersjach owocowych zajmuje 3%, w czystej 4%.

Desery mają obłędną konsystencję, która rozkochała mnie w sobie od pierwszej łyżeczki. Są gęste i aksamitne, ale nie betonowe. Natłuszczone, jednak nie tłuste. Gładkie niczym świeżo ogolone policzki ukochanego. Sprawiają wrażenie lekko proszkowatych, choć w rzeczywistości prawdopodobnie jest to po prostu cierpkawość. Nieznacznie sklejają zęby w sposób nabiałowy. Przypominają śmietanę w wersji light.

Mimo iż natłuszczone, jogurty wydają się odświeżające. Nie są zbite ani zapychające. Wręcz przeciwnie, sprawiają wrażenie… wilgotnych? Biała część każdorazowo smakuje nieprzesadnie, lecz wyraziście słodką śmietanką. Co ciekawe, jest ona słodsza od owocowego wsadu.

Muller, Mascarpone Jogurt Truskawka, copyright Olga Kublik

Mascarpone Jogurt Truskawka

Degustację a la włoskich nowości od Mullera rozpoczęłam wariantem o smaku popularnym, bo truskawkowym. Powitał mnie apetycznym zapachem słodziutkiego dżemiku truskaweczkowego, bądź też mocno posłodzonego kompotu z truskawek z działki.

Smak truskawek pojawił się już w białej warstwie – zainfekował ją. Odpowiedzialny za niego sos jest słodki, jednak znacznie mniej od warstwy białej, i zawiera dużo owoców typu kompotowego zatopionych w luźnym żelu. Słodycz wspiera zaskakujący, lecz bardzo przyjemny kwasek.

Muller, Mascarpone Jogurt Truskawka, copyright Olga Kublik

Całość jest łagodna i śmietankowo-owocowa. Słodycz połączona z kwaskiem jak najbardziej do mnie przemawia. Konsystencja Mascarpone Jogurtu to czysta doskonałość.

Ocena: 6 chi ze wstążką


Muller, Mascarpone Jogurt Wiśnia, copyright Olga Kublik

Mascarpone Jogurt Wiśnia

Po zjedzeniu jogurtu z truskawkami naturalnym wyborem były kolejne czerwone owoce: wiśnie. Ten deser pachnie delikatnie, umiarkowanie słodko i nie wiśniowo, a wisienkowo.

I tym razem biała część została zainfekowana owocowym wsadem. Wiśnie są wielkie i jędrne dzięki twardawym skórkom. Przypominają owoce wydrylowane do ciasta.

Muller, Mascarpone Jogurt Wiśnia, copyright Olga Kublik

Podczas gdy w poprzedniej wersji sos okazał się rzadki, tu jest gęsty i skondensowany, co sprawia, że śmietankowego jogurtu jest jakby więcej. Warstwy cudownie się ze sobą łączą, współtworząc produkt o wzorcowo kremowej konsystencji i smaku, któremu nie można zarzucić absolutnie niczego.

Ocena: 6 chi ze wstążką


Muller, Mascarpone Jogurt Brzoskwinia-Morela, copyright Olga Kublik

Mascarpone Jogurt Brzoskwinia-Morela

Prawdopodobnie moje ulubione jogurtowe połączenie owoców brzoskwinia + marakuja w a la włoskiej serii Mullera zostało zastąpione wariantem brzoskwiniowo-morelowym. Żółty duet powitał mnie intensywnym zapachem brzoskwini z puszki i… żółtego sera! Żeby było zabawniej, żółty ser odnalazłam także w smaku białej warstwy, na dodatek wsparty osełką.

W owocowym nadzieniu znalazło się bardzo dużo twardawych i sprężystych kostek brzoskwini – takich, jakie kocham. Nie trafiła się ani jedna rozlazła sztuka. Niestety wspaniałości nie podziela smak, ten bowiem – z uwagi na bardzo niską słodycz – jest albo bardzo delikatny, albo wręcz stłumiony.

Muller, Mascarpone Jogurt Brzoskwinia-Morela, copyright Olga Kublik

Do Mascarpone Jogurtu z brzoskwinią i morelą zapewne wrócę, lecz nie szybciej niż do pozostałych.

Ocena: 5 chi ze wstążką


Muller, Mascarpone Jogurt Mango, copyright Olga Kublik

Mascarpone Jogurt Mango

Mango nie pojawia się w deserach jogurtowych często, dlatego cieszę się, gdy je widzę. W serii wzbogaconej serem mascarpone odznacza się aromatem bardzo słodkim i dżemikowym. Nie wiedząc, że to właśnie mango, obstawiałabym morele wymieszane z miodem. Zdecydowanie brakuje tu charakterystycznego kwasku (w wariancie truskawkowym spisał się rewelacyjnie).

Deser z mango wyróżnia się na tle poprzedników konsystencją sosu. Kawałki owoców są znacznie mniejsze i zostały zatopione nie w żelu, a w jednolitym i mięciutkim musie. O ile owoce można by przypisać mango, o tyle mus przypomina coś bliżej nieokreślonego, po prostu słodkiego (acz wciąż mniej od warstwy białej).

Muller, Mascarpone Jogurt Mango, copyright Olga Kublik

Ten Mascarpone Jogurt rozczarowuje, ponieważ nie odpowiada nazwie. Nie oznacza to oczywiście, że jest zły. Z przyjemnością kupię go jeszcze nie raz.

Ocena: 5 chi


Muller, Mascarpone Jogurt delikatnie słodzony, copyright Olga Kublik

Mascarpone Jogurt delikatnie słodzony

Oglądając ten wariant w sklepie, zastanawiałam się, czy aby na pewno go chcę. W składzie odkryłam cukier, więc liczyłam na słodki deser, nie zaś jogurt naturalny. W dniu degustacji jednak nieco się przelękłam. Okazało się, że Mascarpone Jogurt delikatnie słodzony pachnie jak zwykły naturalny jogurt, albo wręcz śmietana. Zagryzłam zęby i do zabrałam się do dzieła.

Muller, Mascarpone Jogurt delikatnie słodzony, copyright Olga Kublik

Deser jest nieco rzadszy niż poprzednicy, ale nadal kremowy. Podziela ich konsystencję. Wbrew moim obawom jest słodki, a także łagodny i śmietankowy. Idealny od pierwszej do ostatniej łyżeczki. Podczas dokupowania wariantów owocowych na pewno o nim nie zapomnę.

Ocena: 6 chi


Składy i wartości odżywcze:

12 myśli na temat “Muller, Mascarpone Jogurt: Truskawka, Wiśnia, Brzoskwinia-Morela, Mango, delikatnie słodzony

  1. A mi to nie smakuje. To nawet obok mascarpone nigdy nie stało. Sosy są jak zwykle, najtansze dzemy o zawartosci owoców max 30%. Fuj, nigdy więcej. :(

            1. Pewnie. Czasem na śniadanie zamiast płatków do mleka wrzucam salami. Nawet nie kroję, leci cały półkilowy baton mięsny.

  2. Proszę zatem tylko… nie utożsamiaj smaku mascarpone z tymi pochodnomascarponowymi jogurtami :D Uwierz mi… Ten serek w pierwotnej postaci mógłby Cie ,,nieco” zaskoczyć w oryginalnej odsłonie po tych deserkach ;)

  3. Próbowałam czysty i z mango. Oba okazały się dla mnie niezjadliwe. Za tłuste, za śmietanowe.
    Mus? U mnie to była jakby glutowata woda. Mama mówi, że inne smaki lepsze, ale ja resztę sobie darowałam.

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.