Mascao, Cioccolato Latte con Nocciole intere BIO

Zaprezentowana dziś tabliczka Cioccolato Latte con Nocciole intere to produkt zdrowy, wszak bio. Z wyprawy do Włoch przywiózł mi ją tato (dziękuję!). Bardzo się ucieszyłam, ponieważ mleczna czekolada z całymi orzechami jest czymś, co uwielbiam. Mało tego! Zanim oddałam serce tabliczkom z miękkimi i tłuściutkimi kremami, to właśnie czekolady z orzechami bądź migdałami – koniecznie nierozdrobnionymi – zajmowały pierwsze miejsce w hierarchii smaku.

Mascao, Cioccolato Latte con Nocciole intere BIO, zdrowa ekologiczna czekolada mleczna z całymi orzechami laskowymi, czekolada z Włoch, copyright Olga Kublik

Cioccolato Latte con Nocciole intere BIO

W puszce ze słodyczami włoska czekolada przeleżała wiosnę i lato. Podczas gdy inne mleczne produkty musiałam przenieść do lodówki – pociły się niemiłosiernie i głośno dyszały – ona nie wymagała nawet powachlowania. Zachowywała idealny kształt i tę samą konsystencję niezależnie od temperatury panującej na dworze i domu, zamiennie zwanym sauną. Więcej nawet: była stała nawet wtedy, gdy ludzie rozpływali się jak lody na asfalcie. Czy to dobrze o niej świadczy? Oceńcie sami.

Cioccolato Latte con Nocciole intere BIO marki Mascao dostarcza 580 kcal w 100 g.
1 rządek waży 20 g i zawiera 116 kcal.

Mascao, Cioccolato Latte con Nocciole intere BIO, zdrowa ekologiczna czekolada mleczna z całymi orzechami laskowymi, czekolada z Włoch, copyright Olga Kublik

Czekolada pachnie ładnie, bo jak typowa mleczna z orzechami. Ale uwaga! Tym razem nie jest to aromat apetyczny, lecz co najwyżej w porządku. Dodając do tego średnio urokliwy wygląd oraz wspomnianą wcześniej twardość, otrzymujemy słodycz niekoniecznie warty zakupu.

Mascao, Cioccolato Latte con Nocciole intere BIO, zdrowa ekologiczna czekolada mleczna z całymi orzechami laskowymi, czekolada z Włoch, copyright Olga Kublik

Twarda czekolada chrupie podczas gryzienia. Rozpuszcza się w ustach, jednak wolno i na proszek. Bagienko jest minimalne, a w zasadzie można uznać, że nie ma go wcale. Podczas ssania fragmentów kakao jakby zmywa się z kostek – właśnie ta warstewka jest przez sekundę gęstawa, po czym znika.

W Cioccolato Latte con Nocciole intere BIO znajduje się naprawdę dużo orzechów, to trzeba jej przyznać. Są świeże, cudownie kruche, pełne smaku i naturalnie tłustawe. Już podczas degustacji uznałam je za o wiele lepsze od czekolady. Z perspektywy czasu opinię podtrzymuję.

Mascao, Cioccolato Latte con Nocciole intere BIO, zdrowa ekologiczna czekolada mleczna z całymi orzechami laskowymi, czekolada z Włoch, copyright Olga Kublik

Włoska tabliczka konsystencją przypomina ciemną, ponieważ jest twarda, krucha i chrupiąca. Rozpuszcza się ledwo-ledwo. Próżno szukać w niej śladów mlecznoczekoladowego bagienka. Jest słodka, ale bez przesady. Złośliwie mogłabym napisać, że idealnie pasuje do niej etykieta bio. (Ups, już to napisałam).

Tabliczka jest do bólu przeciętna, nijaka i nudna. Jedyną niekwestionowalną zaletą są orzechy: treściwe, mięsiste, pełne smaku i świeżutkie. Czy jednak opłaca się kupować czekoladę wyłącznie po to, by wygryźć z niej bakalie? Podczas wycieczki do Włoch sięgnijcie po coś innego.

Ocena: 3 chi


Skład i wartości odżywcze:

Mascao, Cioccolato Latte con Nocciole intere BIO, zdrowa ekologiczna czekolada mleczna z całymi orzechami laskowymi, czekolada z Włoch, skład i wartości odżywcze, copyright Olga Kublik

5 myśli na temat “Mascao, Cioccolato Latte con Nocciole intere BIO

  1. Muszę odświeżyć sobie tez inne Twojej włoskie recenzje, bo niedługo wybieram się do Mediolanu. Na tą tabliczkę nie będę zostawiać miejsca w walizce :)

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.