Danone, Danio krówkowy smak

Są produkty – słodycze, ale nie tylko – które zawiodły mnie tak wiele razy, że pojawiające się na rynku nowości nie robią już na mnie wrażenia i nawet nie rozważam ich zakupu.

Serek homogenizowany Danio spełnia tylko jedną część tej reguły – zawiódł mnie naprawdę wiele razy. Prawdę mówiąc, kupowane przez ostatnie lata limitowane edycje częściej pozostawiały mnie obojętną lub zniesmaczoną, niż budziły zachwyt (uznanie należy się wersji czekoladowo-orzechowej, uwielbiam ją!). Nie dojrzałam jednak do decyzji o zaprzestaniu polowań. Wciąż jeszcze wypatruję serków od Danone, kupuję po dwa kubeczki, a potem – już po pierwszym – żałuję. Trwałe rozstanie jest kwestią czasu.

Danone, Danio krówkowy smak, serek homogenizowany o smaku krówki, copyright Olga Kublik

Danio krówkowy smak

Danio krówkowe jest standardowe pod względem wielkości (waży 135 g) i ma ładną szatę graficzną – schludną, spokojną, atrakcyjną kolorystycznie. Wewnątrz też jest ładne, ponieważ odznacza się łagodną barwą toffi. Przy mieszaniu zdaje się rzadkawe, co doskonale widać na zdjęciu.

Danio krówkowy smak marki Danone dostarcza 116 kcal w 100 g.
Krówkowy serek homogenizowany waży 135 g i zawiera 156 kcal.

Zapachem krówkowe Danio się nie popisało. Przywodzi na myśl bardzo słodką maślaną masę, która z krówkami ma tyle wspólnego, co ciemna czekolada ze słodyczami marki Vobro.

Serek jest gładki – w końcu homogenizowany – i lekko skleja zęby. Zawiera dozę gęstawości, acz znacznie niższą niż ta, którą napotkamy w Danio czekoladowo-orzechowym.

Danio krówkowy smak smakuje przede wszystkim maślano, a dopiero potem toffi (tytułowej krówki brak). Albo nie, przede wszystkim to serek smakuje cukrem – masą plebejskiego białego cukru. W tle pojawia się przyjemna homogenizowana nuta (najsilniej czuć ją w waniliowych serkach homogenizowanych).

Danone, Danio krówkowy smak, serek homogenizowany o smaku krówki, copyright Olga Kublik

Limitowana edycja serka Danio od Danone jest nieudana. Smakuje – w wymienionej kolejności – toną cukru, masłem, waniliowym serkiem homogenizowanym i skrawkiem toffi. Śladu krówek nie sposób w deserze odnotować. A jeśli ta dziwna cukrowo-maślano-toffi masa stanowi celowy zabieg mający odwzorować krówki, to zdecydowanie nie chciałabym spróbować takich cukierków.

Ocena: 2 chi
(punkt za to, że da się przełknąć)


Skład i wartości odżywcze:

Danone, Danio krówkowy smak, serek homogenizowany o smaku krówki, skład i wartości odżywcze, copyright Olga Kublik

12 myśli na temat “Danone, Danio krówkowy smak

  1. Widziałam w biedronce… ciekawe kto wymyśla te nowe smaki

    Mogliby wypuścić smak którego żaden producent wcześniej nie wymyślił

    0
    1. Strzelam, że smaki wymyśla… producent :D

      Moja propozycja: Danio o smaku deski klozetowej. Przeczuwam dużą sprzedaż.

      0
  2. Smak Krówkowy brzmi tak kusząco… Dzisiaj miałam w planach zjeść i opisać, nawet nie wiesz jak się ucieszyłam kiedy zobaczyłam że wrzucilas recenzje :D ale po przeczytaniu uśmiech zszedl mi z twarzy… :c mam nadzieję, że mi posmakuje :p ale szkoda, że biszkoptowe Danio było limitowane, bo wg mnie było naprawdę pyszne, smakowalo trochę jak bakus biszkoptowy. Jadlas to Danio? :D

    0
    1. Skoro jesteś na bieżąco z pisaniem, recenzja pewnie już pojawiła się na Twoim blogu. Zajrzę jutro. Niedziela to mój dzień nadrabiania lektur.

      Nie, biszkoptowego nie jadłam ;>

      1+
      1. Krówkowe już wrzuciłam, ale niestety biszkoptowego nie będzie, bo jak jadlam to nie zrobiłam zdjęć. A biszkoptowe u Ciebie już widzę, wybacz za to pytanie ale jeszcze nie było tego postu jak to pisałam :D

        0
  3. Dawno nie jadłam Danio, ale jestem pewna, że i mnie by zawiódł. Na szczęście żelatyna w składzie uniemożliwi mi zakup – nawet gdyby nie wiadomo jak naszło mnie na coś podobnego :P

    0

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.