Owsianki instant naturalne – test porównawczy

Stęsknieni za owsiankami instant? Mimo iż od ostatniej recenzji minęło sporo czasu, sądzę, że odpowiedź brzmi… nie. W rzeczywistości nie znam wielu osób, które lubią je tak jak ja. Biedne błyskawiczne desery zbierają w internecie cięgi m.in. za nieidealne składy. A przecież ktoś je kupuje! Może nabywcy wstydzą się przyznać, żeby nie zyskać łatki leniwca, który woli zalać suszka wrzątkiem, zamieszać i odczekać, niż kroić składniki, gotować mleko, stać na garnkami i pocić się w owsianych oparach?

Mnie wszystko jedno, czy dostanę łatkę, czy nie. Sama otwarcie przyznaję, że nie lubię gotować i przebywam w kuchni tak krótko, jak tylko się da. Z kolei desery instant uwielbiam i kupować, i kolekcjonować, i jeść. W efekcie dziś przedstawiam wam kolekcją odsłonę recenzji porównawczej. Na tapet wzięłam trzy owsianki naturalne różnych marek. Miłej lektury!

Zachęcam do skorzystania ze skrótu, który przetransportuje was do konkretnej sekcji:

  1. Kupiec, Coś na ząb owsianka naturalna
  2. Arctic Food Nordic, Instant Oatmeal Organic
  3. RAISIO Provena, Gluten Free Instant Oat Meal Natural
  4. Tabela porównawcza owsianek
  5. Składy i wartości odżywcze

Kupiec, Coś na ząb owsianka naturalna, copyright Olga Kublik

Coś na ząb owsianka naturalna

Przygotowanie: Do przygotowania owsianki naturalnej Coś na ząb Kupca potrzeba 125 ml gorącej wody lub mleka. Ponieważ pojedyncza porcja suchego produktu waży 50 g, po zalaniu jej tak małą ilością wody i odczekaniu otrzymujemy beton. Język staje kołkiem w gardle od samego patrzenia. Miłośnicy wysokiej zwięzłości i treściwości powinni być urzeczeni.

Zapach: Owsianka Kupca pachnie przepięknie. Przede wszystkim intensywnie owsiano (płatkoowsiano). Główny aromat został muśnięty słodyczą.

Konsystencja: W owsiance naturalnej Coś na ząb marka Kupiec zastosowała całe płatki owsiane. Po zalaniu i odczekaniu okazują się jednocześnie sprężyste i mięciutkie. Wraz z mlekiem w proszku stworzyły ogromną kleikowość. Owsianka jest gęsta i zwięzła. Trochę nazbyt betonowa, ale można dolać odrobinę wody i po krzyku. Największa i niewybaczalna wada to obecność niejadalnych łusek owsa.

Smak: Pierwszą rzeczą odnotowaną w smaku jest wysoka słodycz – szkoda. Poziom mleczności rozczula, z racji iż okazał się bardzo wysoki. Owsianość łagodnie opływa kubki smakowe.

Podsumowanie: Owsianka naturalna Coś na ząb jest pyszna. Wyraziście słodka, barrrdzo mleczna i cudnie owsiana. Konsystencję cechują pożądana kleikowość, zwięzłość i gęstość. Jednocześnie owsianka naturalna Kupca jest piekielnie irytująca, a marka po raz kolejny utwierdziła mnie w przekonaniu, że nie warto jej ufać. Jak można oferować desery instant w których roi się od twardych i ostrych łusek z ziaren owsa?! Inni producenci jakość sobie z nimi radzą, więc nie sądzę, bym wymagała zbyt wiele. Z tego względu – pomimo sympatii do smaku – owsianki Coś na ząb nie kupię absolutnie nigdy więcej.

Ocena: 5 chi


Arctic Food Nordic, Instant Oatmeal Organic, copyright Olga Kublik

Nordic Instant Oatmeal Organic

Przygotowanie: Owsianki marki Nordic to najmniejsze desery instant, z jakimi miałam do czynienia. Ważącego zaledwie 35 g suszka zalewa się… aż 150 ml wrzątku. Przeczytawszy tę informację, pomyślałam, że producent ze mnie żartuje. Przecież to będzie rzadka zupa! Ponieważ jednak podczas testów zdecydowałam się korzystać z załączonych instrukcji, postąpiłam zgodnie z nimi. I bardzo dobrze, bo owsianka wyszła taka, jak powinna, a wręcz odrobinę nazbyt zwięzła.

Zapach: Aromat, którym odznacza się organiczna owsianka instant, jest cudowny. Naturalna owsianość okazała się bardzo wyrazista, intensywna. Miesza się z nutą soli, która występuje w oryginalnym składzie, ale w polskim tłumaczeniu już nie (uszanowanie za dobrą robotę).

Konsystencja: Owsiankę Nordic trudno nazwać klasycznie gęstą. Jest kleikowa, zwarta, zwięzła. Trzyma się w kupie jak dziegieć. Kojarzy mi się ze słowem gooey, dla którego nie mogę znaleźć w polskim słowniku właściwego odpowiednika. Składa się z maleńkich, bo rozdrobnionych płatków zatopionych w swoistym kleju. Czyżby powstał z wymieszania owsianego proszku z wodą? W żadnej z próbowanych wcześniej owsianek nie spotkałam się z niczym podobnym. Ponadto płatki są tak miękkie, że można je rozmiażdżyć łyżeczką lub językiem na papkę. Owsianka do złudzenia przypomina zbożowy budyń.

Smak: Zagłębiając łyżeczkę w dziegciowej, budyniowej owsiance Arctic Food, spodziewałam się czystej naturalności. Nic z tego. Zostałam zwiedziona przez polskie tłumaczenie składu, w którym nie odnotowano soli. W rzeczywistości bowiem owsianka jest słona jak szlag. Podczas jedzenia wręcz zapomniałam, że mam do czynienia z deserem. Tego typu wyrób byłabym raczej skłonna potraktować jako alternatywę dla kaszy podawanej na obiad. Problem w tym, że nie solę nawet kaszy, a co dopiero owsianki. Brr.

Podsumowanie: Konsystencja naturalnej owsianki ekologicznej Nordic Arctic Food jest bardzo ciekawa, nietypowa. Deser przypomina coś między gumiastym dziegciem a budyniem. Albo stanowi ich połączenie. Płatki są delikatne, mięciutkie i łagodne. Cóż jednak z tego, skoro naturalny smak został zamordowany przez sól? Już nawet nie chodzi o to, że nie używam soli od lat i nawet najmniejsze ilości wydają mi się przesadzone. Sól do deserów nie pasuje. Sól w owsiance być nie może. To podwieczorek, nie obiad!

Ocena: 2 chi ze wstążką


RAISIO Provena, Gluten Free Instant Oat Meal Natural, owsianka bez glutenu, copyright Olga Kublik

Provena Gluten Free Instant Oat Meal Natural

Przygotowanie: Owsianka bez glutenu marki Provena jest nieco większa od poprzedniczki, lecz bardzo do niej podobna (co nie wróży zbyt dobrze). W saszetce znajduje się 40 g suchego produktu, do którego zalania producent zaleca użycie aż 175 ml wrzącej wody lub gorącego mleka. Po odczekaniu owsianka jest zwarta i gotowa. Zwłaszcza zwarta.

Zapach: Zapach owsianki Proveny jest jednocześnie cudownie owsiany i podle słony. Tym razem w składzie pojawia się sól, więc aromat jest zgodny z zapowiedzią.

Konsystencja: Podobnie do owsianki Nordic, propozycja marki Provena jest tym, co widzę w głowie, gdy myślę o słowie gooey. Deser składa się z całych płatków owsianych oraz zbożowego pyłku, który po zalaniu wrzątkiem przekształca się w sporą ilość naturalnej kleistej zawiesiny. Płatki są mięciutkie jak rozmoczona bułka, przemieniają się w delikatną papkę. Owsianka mogłaby uchodzić za tylko lekko zgrudkowany budyń.

Smak: Zachciało mi się narzekać na sól w owsiance ekologicznej Nordic? W deserze instant Proveny jest jej jeszcze więcej. Tu już od pierwszej łyżki miałam skojarzenie z obiadem i przesoloną kaszą. Odpycha mnie myśl o owsiance, do której idealnymi dodatkami są zioła, suszone pomidory, ser pleśniowy, mięso czy grzyby. Kupując ją, liczyłam na subtelnie słodki deser, a nie lizawkę dla koni.

Podsumowanie: Mimo cudownej, naprawdę cudownej konsystencji owsianka bezglutenowa Proveny jest smakowo okrutna. Na 40-gramową porcję przypada szczodra łyżeczka soli. Produkt można potraktować jako bazę do wytrawnego dania, ale na pewno nie deser. Chyba że ktoś lubi połączenie słodyczy z solą, wówczas w porządku. Ja zdecydowanie do takich osób nie należę. Wystawiłam wyższą ocenę tylko dlatego, że porcja jest większa niż w Nordicu i istnieje szansa na zaspokojenie podstawowego głodu.

Ocena: 3 chi


Składy, wartości odżywcze, gramatura – tabela porównawcza

Nazwa Skład Kalorie w 100 g & porcja Gramatura Ocena
Coś na ząbKupiec płatki owsiane 71%, odtłuszczone mleko w proszku 12,5%, cukier 394 kcal & 198 kcal 50 g 5/6
Instant Oatmeal Organic – Nordic Arctic Food pełnoziarniste płatki owsiane pochodząc z upraw ekologicznych 99%, sól 370 kcal & 130 kcal 35 g 2,5/6
Gluten Free Instant Oat Meal Natural – Provena RAISIO płatki owsiane z pełnego przemiału, sól 370 kcal & 150 kcal 40 g 3/6

Składy i wartości odżywcze:

6 myśli na temat “Owsianki instant naturalne – test porównawczy

  1. Ja tam też lubie owsianki i takie desery instant. Może i nie mają idealnego składu, ale przynajmniej zwykle jest lepszy niż zwykłych slodyczy i można się nimi najeść :p
    Z tych trzech owsianek chyba ma żadną bym się nie skusila. Smak Kupcowej brzmi zachęcająco, ale nie chciałabym się bawić z tymi łuskami. Z kolei o slonych owsiankach mam takie samo zdanie… Brr :p
    Rozumiem kupowanie naturalnych owsianek jak te od Kupca, no bo tam jest jednak mleko i cukier, więc w sumie gotowa owsianka. Ale te kolejne? Same płatki i sól? Przecież lepiej już kupić zwykle platki błyskawiczne i wyjdzie na lepsze bo w nich przynajmniej nie ma soli xD jestem ciekawa co za szalency kupują to regularnie. Przecież to się w ogóle nie opłaca :p

    1. Dokładnie to samo mnie zastanawia! Nie można się wytłumaczyć nawet „wygodą gotowej porcji”, bo wystarczy przesypać garść płatków do woreczka albo pudełeczka i już. No chyba że chodzi o bycie trendy.

    1. Przypuszczałam, że druga i trzecia mogłyby Was zainteresować. Skoro nie, pieniądz zaoszczędzony :)

  2. Nigdy nie jadłam owsianek instant. Zdecydowanie bardziej wolę sama przyrządzić sobie owsiankę. Dla mnie zagotowanie zwykłych płatków to żadna robota a wychodzi znacznie ekonomiczniej :)

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.