Tesco finest, Peruvian Dark Chocolate 70%

Na koniec degustacji czystych ciemnych czekolad marki Tesco finest zostawiłam Peruvian Dark Chocolate 70%. Jest to tabliczka o najniższej zawartości kakao wśród zaprezentowanych gorzkich bohaterek z Tesco. Po niej na blogu pojawią się deserowa, trzy mleczne i biała.

Przed rozpoczęciem przygody degustacyjnej z ciemnymi czekoladami Tesco finest sądziłam, że jeśli ustawię je od najbogatszej do najuboższej w kakao, będzie to jednoznaczne ze stopniowaniem mocy ciemnoczekoladowości. Nic bardziej mylnego. Odkryłam, że smak zależy nie tylko od zawartości kakao, lecz również – albo przede wszystkim! – od jakości ziaren. Osoby, które wiedzą o tym od dawna, proszę o zachowanie uprzejmego milczenia. Każdy przeżywa pierwszy raz w odpowiednim dla siebie czasie, o.

Tesco finest, Peruvian Dark Chocolate 70%, ciemna czekolada z Tesco, copyright Olga Kublik

Peruvian Dark Chocolate 70%

Peruwiańska ciemna czekolada z Tesco jest twarda i krucha. Łamie się z trzaskiem i grzecznie podąża za wyznaczonymi liniami rządków oraz kostek. Ma barwę ciemną, lecz nie intensywnie. Zamiast tego jest szarawa, matowa, podobna do najbogatszej w kakao Swiss Dark Chocolate 85%. Sprawia wrażenie starej, bliskiej końca daty ważności, mimo iż do dnia ostatecznego pozostało jej kilka miesięcy. Kostki ozdabiają atrakcyjne wizualnie symbole ziaren kakao.

Peruvian Dark Chocolate 70% marki Tesco finest dostarcza 577 kcal w 100 g.
1 kostka peruwiańskiej gorzkiej czekolady z Tesco waży 10 g i zawiera 58 kcal.

Tesco finest, Peruvian Dark Chocolate 70%, ciemna czekolada z Tesco, copyright Olga Kublik

W zapachu Peruvian Dark Chocolate 70% jest kwaśna i słodka jednocześnie. Kwaśna na szczęście w sposób przyjemny, bo owocowy. Stawiałabym na owoce leśne, na dodatek świeże i bardzo, bardzo soczyste. Z kolei słodycz pochodzi od miodu. O ile jednak w Ecuadorian Dark Chocolate 74% jest to dziecięcy i niepoważny miodek Kubusia Puchatka, o tyle w gorzkiej czekoladzie z Peru dodatek ów jest głęboki, dojrzały. Czy lejący się, czy skrystalizowany, tego nie wiem. Na pewno jednak nie palony.

Połączenie kwaśnych i soczystych owoców z lekko gorzkim miodem to aromatyczne cudo.

Tesco finest, Peruvian Dark Chocolate 70%, ciemna czekolada z Tesco, copyright Olga Kublik

Pierwszą kostkę czekolady Peruvian Dark Chocolate 70% położyłam na języku, by pozwolić jej swobodnie się rozpuścić. Nie uległa szybko. Wręcz przeciwnie, topiła się wolno. Nie jest tradycyjnie gęsta, ani tym bardziej bagienkowa – szkoda. Ma jedynie gęstawe, bagienkowate zacięcie, bardzo miłe w odbiorze. Okrywa język aksamitem, bez choćby cienia proszku.

Peruwiańska czekolada Tesco finest jest cierpka, węgielna i gorzkawa w sposób kakaowy. Po kilku kostkach ujawnia się echo gorzkości leków (białych tabletek), lecz na tyle niskie, że nie przeszkadza w odbiorze. Miłą niespodziankę stanowi marcepan, który pojawia się znienacka i pozostaje do końca.

Tesco finest, Peruvian Dark Chocolate 70%, ciemna czekolada z Tesco, copyright Olga Kublik

Peruvian Dark Chocolate 70% to ciemna czekolada, która przypomina czekoladowe ciastka z cienką warstwą marcepana, miodem i nieusuwalną, acz akceptowalną goryczą. Raz przywodziła mi na myśl jaffa cakes z galaretką o smaku kwaśnych owoców leśnych, oblane gorzką czekoladą i urozmaicone przez kreatywnego cukiernika marcepanem. Innym razem na pierwszy plan wysuwały się czekoladowe ciastka w formie kruchej, wzbogacone dodatkami. Mogłabym do niej wrócić, choć wolę inne tabliczki Tesco finest.

Ocena: 4 chi ze wstążką


Skład i wartości odżywcze:

Tesco finest, Peruvian Dark Chocolate 70%, ciemna czekolada z Tesco, skład i wartości odżywcze, copyright Olga Kublik

7 myśli na temat “Tesco finest, Peruvian Dark Chocolate 70%

  1. Raz kupiłam ale oddałam mamie … czekolada musi mnie porwać od pierwszego gryza inaczej nie ma u mnie szans :)

    0
    1. Aż tak? Ja oddaje tylko obleszki :P Chociaż nie, duże opakowania nie moich słodyczy, np. cukierków, też.

      0
  2. Nie martw sie, ja wciąż nie widzę wielkiej różnicy w gorzkich czekoladach więc wciąż nie odkryłam, że ich smak zależy od jakości ziaren :D ten opis smaku kusi mnie najbardziej – calkiem lubie ciastka z galaretką, ale to marcepan mnie przekonał ^^ no ale jednak to wciąż czyta czekolada a marcepanu brak… Także wole raczej kupic chlebek, bo nie wiadomo czy też bym go wyczuła w tej tabliczce :)

    0
  3. Smakuje mi ona, ale wolę czeko o wyższej zawartości kakao – ostatnio to już 85% kakao to dla mnie zbyt mało :D Choć niedawno na wyjeździe jadłam bardzo smakowitą 70% – zjadłam pół tabliczki na raz i nie doznałam przecukrzenia, ale bardzo mi wtedy brakowało cukru ;)

    0
    1. Chodzi tylko o zawartość cukru czy czekolady z niższym % kakao nie przekonują Cię również z innego powodu?

      0

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.