FreeYu, Energy Boost raw bar 100 kcal

Jako miłośniczka czekolady uwielbiam raw bary z kakao. (Zresztą kocham niemal wszystkie surowe batony, ha!). W kolekcji zdrowych, niskokalorycznych, wegańskich słodyczy FreeYu pojawiły się aż dwa kakaowe warianty: Energy Boost i Just Relax. Z kolei trzeci – Super Power – ma dodatek kawy.

Każdy z wymienionych wyżej batonów waży 28 g i dostarcza zaledwie 100 kcal. To idealny sposób na przemycenie do codziennego menu czegoś jednocześnie słodkiego i zdrowego. Skład raw barów ogranicza się do pięciu pozycji, innych dla każdego wariantu. W Energy Boost są to daktyle, orzechy laskowe, fistaszki, banany i kakao. Czy mogło być lepiej? (Pewnie tak, zawsze może, ale tu jest rewelacyjnie).

FreeYu, Energy Boost raw bar 100 kcal, wegański surowy baton z kakao i bananem, copyright Olga Kublik

Energy Boost raw bar 100 kcal

Surowy baton z kakao ma odcień czerni. Sądziłam, że głębokiej i intensywnej, jednak kiedy porównałam go z wariantem Just Relax, okazało się, że jest wyciszony i szarawy – grafitowy. Na zdjęciach z kolei wyszedł ciemnobrązowo, wręcz z nutą bordową. Taki to kameleon.

Energy Boost raw bar 100 kcal marki FreeYu dostarcza 356 kcal w 100 g.
1 raw bar z daktylami, orzechami, bananami i kakao waży 28 g i zawiera 100 kcal.

FreeYu, Energy Boost raw bar 100 kcal, wegański surowy baton z kakao i bananem, copyright Olga Kublik

Niskokaloryczny baton pachnie surowym kakao i słodyczą daktyli – to przede wszystkim. W tle występuje nuta dojrzałego, słodkiego banana. Tym razem również nie czuć orzechów: ani laskowych, ani fistaszkowych. Owego braku nie traktuję jako wady. Aromat jest wystarczająco ładny i apetyczny.

Energy Boost FreeYu dał się poznać jako twardy podczas krojenia, co jednak mogło mieć związek z bliskim terminem końca ważności. W ustach zaprezentował zupełnie inną konsystencję. Okazał się mięciutki, doskonale gumkowy. Podczas trzymania w palcach pozostawia na opuszkach delikatnie lepki ślad.

FreeYu, Energy Boost raw bar 100 kcal, wegański surowy baton z kakao i bananem, copyright Olga Kublik

Smak surowego batona z kakao jest swobodną interpretacją zawartych w nim składników. Energy Boost nie przypomina kakaowego ani czekoladowego batona, ale… ciasto makowiec! Wyczułam w nim wyrazistą makowość, a dalej kakaowość, słodycz daktyli, rozkoszną fistaszkowość i bananowość. Nuta banana jest wyraźniejsza niż w Super Power. Jedyny zaginiony bohater to orzechy laskowe.

Połączenie smaku makowca z miękką gumkową konsystencją budzi skojarzenie z idealnym ciastem świątecznym: gęstym, treściwym, pożywnym. W tle znów pojawia się ta podejrzana nuta melasy/suszonej morwy. Wolałabym, żeby jej nie było, ponieważ nie cierpię słodyczy z suszoną morwą.

FreeYu, Energy Boost raw bar 100 kcal, wegański surowy baton z kakao i bananem, copyright Olga Kublik

Zdrowy baton Energy Boost od FreeYu to jeden najbardziej makowych słodyczy bez maku, z jakimi się spotkałam. Daktyle wydają się pochodzić z syropu, a banany z gęstego i słodziutkiego nektaru pełnego naturalnej owocowej zawiesiny. Świeża fistaszkowość zachwyca. Mało tego, wprowadza nutę masła orzechowego! Mam przeczucie, że miłośnicy suszonych daktyli, bananów i wilgotnego murzynka czy makowca będą zachwyceni. Ja jestem. Do raw bara z chęcią wrócę.

Ocena: 5 chi ze wstążką


Skład i wartości odżywcze:

FreeYu, Energy Boost raw bar 100 kcal, wegański surowy baton z kakao i bananem, skład i wartości odżywcze, copyright Olga Kublik


(kliknij obrazek, by przenieść się na stronę FreeYu)

16 myśli na temat “FreeYu, Energy Boost raw bar 100 kcal

  1. A ja zostanę przy poprzedniej wersji smakowej :) kawa zachęca mnie bardziej niż kakao w raw barach :D

  2. O kurcze, skusilas mnie tym makowcem <3 ciekawe czy też bym go poczuła, bo aż ciężko mi uwierzyć że w takim raw barze może się kryć smak mojego ulubionego ciasta ^^

    1. Chciałabym poczuć tę zawiesinę daktylowo-bananową w jakiejś czekoladzie. Makowca i masła orzechowego też. W jednej tabliczce w dodatku. Baton nie ciekawi, ale brzmi bardzo dobrze.

        1. Niekoniecznie. Ciemne Labooko bardzo lubię, ale często coś mi w strukturze nie do końca odpowiada, a i Zotter przeważnie idzie w soczyste bukiety owoców i maślaność. Te widziałabym w jakiejś Duffy’s.

            1. Dziękuję. Podziałało! Trafiłam ostatnio na nutę makowca, ale niestety bez masła orzechowego. Były za to np. figi, więc też fajnie.

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.