Dr. Oetker, Pizza Guseppe Mini mleczna i biała czekolada

Pizza z czekoladą to twór dziwny i oryginalny, ale jednocześnie ciekawy. Po raz pierwszy widziałam ją prawdopodobnie w pizzerii Dominium na wrocławskim rynku. Kilka lat później, dokładnie na początku 2018 roku, do asortymentu produktów mrożonych dołączył ją Dr. Oetker. Najpierw była dostępna w wersji większej, czyli 355-gramowej, później zaś również jako dwie 85-gramowe miniaturki.

Myśl o spróbowaniu pizzy czekoladowej w wielu ludziach budzi obrzydzenie. Nic dziwnego, skoro nawet pizza z szynką i ananasem przekracza ich granicę akceptowalności. Ja na szczęście nie mam problemu z takimi połączeniami. W czasach, gdy stołowałam się w pizzeriach, wybierałam albo pizzę hawajską z dużą ilością ananasa, albo wegetariańską zasypaną toną brokułów. Czekoladowej nigdy nie zamówiłam, acz nic straconego. Wystarczą mi dwie zakupione miniatury pizzy Guseppe z mleczną i białą czekoladą.

Dr. Oetker, czekoladowa pizza Guseppe Mini, copyright Olga Kublik

Pizza Guseppe Mini mleczna i biała czekolada

Szata graficzna czekoladowej pizzy Guseppe Mini jest rozkoszna. Wnętrze też nie pozostawia wiele do życzenia, jako że Dr. Oetker nie pożałował dodatków. Widać dropsy z ciemnej czekolady, kostki z białej i opiłki mlecznej. Skądinąd zastanawiam się, dlaczego w nazwie pizzy występują tylko mleczna i biała.

Pizza Guseppe Mini mleczna i biała czekolada marki Dr. Oetker dostarcza 343 kcal w 100 g.
1 mała pizza czekoladowa waży 85 g i zawiera 292 kcal.

Dr. Oetker, czekoladowa pizza Guseppe Mini, copyright Olga Kublik

Producent zaleca rozgrzanie piekarnika do 200℃i pozostawienie pizzy czekoladowej na 8-9 minut, aż do zarumienienia boków. Ponieważ lubię przekąski ekstrachrupiące, wydłużyłam czas do 10 minut. Gdy dobiegał końca, mieszkanie wypełniło się aromatem identycznym do zapachu pieczonego Quest Bara. Czułam wysoką słodycz i czekoladę poddaną próbie wysokiej temperatury. Coś pięknego.

Po wyciągnięciu z piekarnika czekoladowa pizza Guseppe Mini wygląda na tłustą jak… z trudem powstrzymuję się od użycia przekleństwa, które zapisałam w notatkach. Czekoladowo-kakaowa masa pływa w czymś, co wygląda jak czysty olej (ale nim nie jest, a przynajmniej nie tylko – uff!). Na szczęście taka ilość mokrej treści nie szkodzi drożdżowemu plackowi. Podczas krojenia daje się poznać jako kruchutki i chrupiący na krawędziach i od spodu, w środku zaś mięciutki, puszysty, delikatny.

Z bliska pizza z czekoladą Guseppe Mini pachnie jak napój czekoladowy z proszku. W tle pojawia się poniuch pszennego spodu. Poziom czekoladowości zachwyca jednocześnie aromatycznie, wizualnie i smakowo.

Dr. Oetker, czekoladowa pizza Guseppe Mini, copyright Olga Kublik

Jak wspomniałam, na pizzy zastosowano trzy rodzaje czekolady:

  • dropsy z ciemnej czekolady – jest ich sporo, lecz z niewiadomej przyczyny nie zostały uwzględnione w nazwie. Po upieczeniu pizzy wyglądają tak, jakby pozostały obojętne na wysoką temperaturę, z racji iż nie zmieniły kształtu. To złudzenie! Gdy tylko przeniesie się je na język, przypieczona skorupka ulega rozpadowi, a wnętrze przemienia się w gęstawą i proszkowatą masę o wspaniałym, wyrazistym smaku ciemnej czekolady. Dropsy są gorzkawe, a jednocześnie słodkie,
  • kostki z białej czekolady – spodziewałam się, że będą po prostu słodkie, jakościowo zaś przeciętne lub kiepskie. Nic bardziej mylnego. W konsystencji odpowiadają ciemnym dropsom, co sprawia, że potrącone językiem rozpadają się na gęstawą masę. Rzeczywiście są bardzo, bardzo słodkie, jednak odznaczają się smakiem prawdziwej białej czekolady (!),
  • opiłki mlecznej czekolady – są najcieńsze i najmniej zauważalne, z racji iż stanowią czekoladowe tło. Trudno ocenić ich smak czy konsystencję, ponieważ pływają w sosie kakaowym, którego jest 21%. Chociaż nie, nie pływają w nim – one go współtworzą.

Jako że sos kakaowy stanowi bardzo ważny element pizzy czekoladowej Guseppe Mini Dr. Oetkera, przyjrzyjmy mu się uważniej. Jest idealnie nawilżony i tłuściutki, może trochę za bardzo. Daje się poznać jako gęstawy, choć do pełnej gęstości sporo mu brakuje. Po przekrojeniu małej pizzy z czekoladą miejscami spływa na talerz, lecz nieznacznie (nie jest na tyle rzadki). Smakuje równocześnie kakaowo i orzechowo. Odpowiada aromatowi i przywodzi na myśl zgęstniały napój czekoladowy w proszku.

Nie zapomnijmy też o cieście. Jest bardzo grube, lecz ani kamienne, ani przesuszone. Po upieczeniu okazuje się pulchne i cudownie mięciutkie. Ma smak prawdziwego, intensywnie drożdżowego spodu do pizzy. Chrupie na brzegach i od spodu, wnętrzem zaś przypomina świeżutką bułeczkę pszenną. Nie obraziłabym się, gdyby Dr. Oetker sypnął do niego nieco soli, acz i w obecnej formie jest zacne.

Dr. Oetker, czekoladowa pizza Guseppe Mini, copyright Olga Kublik

O czekoladowej pizzy Guseppe słyszałam różne opinie – od skrajnie złych po wynoszące produkt na piedestał. Po dwóch degustacjach miniatur zdecydowanie staję po stronie drugiej grupy, tej przejawiającej zachwyt. Pizzę z czekoladą Dr. Oetkera uważam za jednoznacznie cudowną. Drożdżowy spód jest idealny: gruby, chrupiący na zewnątrz, puszysty wewnątrz, przyjemny smakowo. Sosu kakaowego i kawałków czekolady jest sporo, więc do degustacji nie potrzeba lupy. I najważniejsze: warstwy w połączeniu przywodzą na myśl ciepłą drożdżówkę z esencjonalnie czekoladowym nadzieniem (Nutellą?!).

Spód pizzy rozpieszcza osoby pamiętające XX-wieczne piekarnie pełne świeżego chleba. Drożdże czuć ponad miarę. Słodycz czekolady trafia w punkt, dzięki czemu ani przez chwilę nie robi się nazbyt słodko. Jedynym zastrzeżeniem może być wysoka tłustość pizzy Guseppe, jednak biorąc pod uwagę fakt, że wykorzystano prawdziwą czekoladę, a nie plastikowe badziewie, wada traci na znaczeniu.

Ocena: 6 chi


Skład i wartości odżywcze:

Dr. Oetker, czekoladowa pizza Guseppe Mini, skład i wartości odżywcze, copyright Olga Kublik

18 myśli na temat “Dr. Oetker, Pizza Guseppe Mini mleczna i biała czekolada

  1. Nie nie nie pizza niech pozostanie w moich wspomnieniach pizzą :) nie jadam takich rzeczy od lat ale mogę z przekonaniem powiedzieć że raczej nie byłabym zwolennika takiej wersji smakowej :)

    0
  2. Też ją jadlam i zdecydowanie zaliczam się do grupy milosnikow! <3 ale szczerze to w ogóle nie przypomina mi to drożdżówki Z Nutellą :p przede wszystkim brakuje orzechów w smaku, bo ja ich nie czułam :D ale to nie zmienia faktu, że jest przepyszna. Taka cieplutka, chrupiąca i słodka… A niech sobie ludzie ją hejtują, będzie więcej dla nas :D
    Po tej degustacji wolisz pizze słodką czy normalną na slono? ^^

    0
  3. Dla mnie nie ma w tym daniu nic obrzydliwego czy dziwnego, w końcu je się chleb z nutellą czy drożdżówki z czekoladą. Co innego, gdyby do tej pizzy z czeko dodać jeszcze sos pomidorowy, ser i jakiegoś brokuła – to by już było ciekawe połączenie smaków :D
    A taką pizzę z czeko chyba bardziej wolałabym zjeść niż taką warzywną na obecną chwilę, wygląda zachęcająco.

    0
  4. Zupełnie nie podejrzewałabym, że skusisz się na słodką pizzę, a to, że Ci smakuje jeszcze bardziej mnie dziwi.
    Mnie jakoś nie kusi to dziwadło, już połączenie chleba, który jest lekko słony z Nutellą mi przeszkadza.

    0
  5. Zgadzam się z Tobą ta pizza ma cudownie pyszne ciasto ,tylko dla tego ciasta kupiłam kolejny raz tą pizzę :). Mi bardzo na zimno smakuje ta pizza jak już wystudzona

    0
    1. Na zimno nie spróbowałam. Za rzadko jem ciepłe bułki/pączki, żeby odmówić sobie przyjemności wpałaszowania obu sztuk na ciepło właśnie.

      1+
  6. Nie przepadam za pizzą ogółem, ale nie wykluczam, by dobrze zrobiona mogła mi jakoś tam smakować. Z ananasem właśnie wydaje się ok, ale z czekoladą nie. Czekolada na ciepło w ogóle do mnie nie przemawia, tak samo jak wszelkie gotowce.
    Jeśli chodzi o po prostu połączenie takiego buło-spodu z czekoladą mi nie widzi się tak samo jak chleb ze smarowidłami czy 7Daysy. Nie rozumiem jednak skrajnych opinii o tej pizzy, skoro takie rzeczy ludzi nie odrzucają.

    Zapach napoju z proszku i pszennej buły… Nope. Nie wiedziałam jednak, że to i z sosem. Myślałam, że chodzi, że czekolada się rozpuszcza i zadowoleni. I tak mi się jednak nie podoba.

    Spód nie brzmi źle, ale mimo że znawcą nie jestem, uważam, że w pizzy powinien być jak najcieńszy i no nie wiem, ten jakoś mi się nie widzi. Nie wiem nawet, jak się do drożdży odnieść.

    0
    1. Czekolada na ciepło gryzie w ząbki? Dla mnie myśl o gorącej drożdżówce z czekoladą albo świeżym naleśniorze z Nutellą to orgazm umysłu.

      …ey, a lava cake? To ciacho jest ciepłe czy zimne?

      Co do spodu od pizzy, całe życie – mając do wyboru warianty cienki i gruby – wybierałam gruby. Z kolei jak mama robiła pizzę w domu, ciasto osiągało 3-5 cm, i to nie żart. O rety, ależ ja kocham ciasto od pizzy :P

      0
      1. Nutelle, kremy itp. na czymś ciepłym rozumiem, bo to nie czekolada sama w sobie.

        Lava cake obiecałam sobie kiedyś spróbować. Nie jestem jednak ciastowa, więc odkładam w czasie już od lat. Pojęcia nie mam, ale czuję, że ciepłe.

        A we Włoszech ponoć sobie zawijają w ogóle w rulony kawałki, takie cienkie mają (odwołuję się do wiedzy Mamy). Dobrze, że taka różnorodność jest. Ja to nawet jak bym miała burgera jeść, to wolałabym z jak najmniejszą bułą.

        0

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.