Bakoma, Praziarna Jogurt Bio: truskawkowy z komosą ryżową, z czarnymi porzeczkami i ziarnami chia, brzoskwiniowy z kaszą jaglaną

O ile lubię desery mleczne Bakomy – np. Satino Desery Świata, Satino Gold czy Bakusie – o tyle jogurty uważam za przeciętne, a to i tak delikatnie powiedziane. Linia 7 zbóż jest okropna, a sezonowe jogurty produkowane dla Biedronki – np. Jogurty typ grecki 0% tłuszczu bądź zimowa edycja FruVity – wcale nie lepsze. Uważam, że marce wyszłoby na dobre, gdyby wzięła przykład z Mullera czy Ehrmanna.

Praziarna Jogurt Bio: truskawkowy, z czarnymi porzeczkami, brzoskwiniowy

Na zakup nowości z końca 2018 roku – Jogurtów Bio Praziarna Bakomy – zdecydowałam się z dwóch powodów. Po pierwsze bardzo smakują mi Serki homogenizowane Bio tego producenta. Po drugie dodatki takie jak komosa ryżowa, ziarna chia i kasza jaglana uważam za godne uwagi.

Zdrowe desery Bakomy odznaczają się prostymi, ekologicznymi składami (jogurty Praziarna mają ekologiczne logo UE, które poświadcza ich jakość), przyjemnymi rozpiskami wartości odżywczych (95 kcal w 100 g) oraz przystępną gramaturą (140 g w kubeczku). Mają też atrakcyjne szaty graficzne.

Bakoma, Praziarna Jogurt Bio truskawkowy komosa ryzowa, jogurt ekologiczny, copyright Olga Kublik

Praziarna Jogurt Bio truskawkowy z komosą ryżową

Jakiego koloru spodziewalibyście się po jogurcie truskawkowym? Cóż, Praziarna Bio jest beżowy. Podczas mieszania zdaje się przyzwoicie gęsty w skali jogurtowej.

Jogurt Bio truskawkowy Praziarna Bakomy dostarcza 95 kcal w 100 g.
Ekologiczny jogurt truskawkowy z komosą ryżową waży 140 i zawiera 133 kcal.

Niestety deser pachnie nieprzyjemnie, i to bardzo. Główna nuta to tłusta, kwaśnawa, dosładzana śmietana. Dodatkową nutą jest coś zepsutego, prawdopodobnie zjełczały ser żółty. Po truskawkach nie ma śladu.

Bakoma nie pożałowała dodatków, za co należy jej się pochwała. Gęstość i aksamitność jogurtu to kolejne plusy. Ząb delikatnie zatrzymuje się na komosie ryżowej i fragmentach truskawek. Owoce są małe i pełne cudownie strzelających pesteczek.

Truskawki zastosowane w Jogurcie Bio Praziarna są pełne smaku, na dodatek naturalnego. Komosa wprowadza dziwny posmak, według mnie zepsuty – to ona odpowiada za nieprzyjemny zapach. Sam jogurt z kolei jest śmietankowy (nie: śmietanowy), lekko kwaśny i bardzo słodki cukrem.

Bakoma, Praziarna Jogurt Bio truskawkowy komosa ryzowa, jogurt ekologiczny, copyright Olga Kublik

Na tle wszystkich jogurtów Bakomy truskawkowy wariant z ekologicznej serii Praziarna wypada przyjemnie. Jest tłusty w sposób śmietankowy, acz bez obleśności ciężkiej śmietany. Ma przyjemną konsystencję. Do dziwnego posmaku, prawdopodobnie wynikającego z zastosowania komosy ryżowej, w połowie degustacji udało mi się przyzwyczaić. Do deseru mogłabym wrócić.

Ocena: 4 chi


Bakoma, Praziarna Jogurt Bio z czarnymi porzeczkami i ziarnami chia, jogurt ekologiczny, copyright Olga Kublik

Praziarna Jogurt Bio z czarnymi porzeczkami i ziarnami chia

Nie przepadam za fioletowym kolorem w kontekście ubrań, gadżetów czy wyposażenia domu, za to fioletowe słodycze i desery mleczne uważam za przepiękne. Jogurt Bio z porzeczkami zdecydowanie wpisuje się w mój gust. Dodatkowo jest przyjemnie gęstawy podczas mieszania.

Jogurt Bio z porzeczkami Praziarna Bakomy dostarcza 95 kcal w 100 g.
Ekologiczny jogurt z czarnymi porzeczkami i ziarnami chia waży 140 i zawiera 133 kcal.

W przeciwieństwie do poprzednika porzeczkowy jogurt Bakomy pachnie atrakcyjnie. Łączy śmietanę z nutą kefiru i czarną porzeczką. Wysoka słodycz miesza się z echem kwasku.

Deser jest pełny pestek czarnej porzeczki i chia – chrupią do spółki. Niepotrzebnie jednak pocięto i tak małe owoce na fragmenty, z uwagi na co trafia się na same skórki. Dodatki zatopiono w aksamitnym jogurcie. Do poprawy nadaje się jedynie gęstość, która powinna być większa.

Bakoma, Praziarna Jogurt Bio z czarnymi porzeczkami i ziarnami chia, jogurt ekologiczny, copyright Olga Kublik

Smakiem Jogurt Bio Praziarna jednocześnie odpowiada aromatowi i nie. Daje się poznać jako kefir/maślanka zmiksowana z czarną porzeczką prosto z ogródka działkowego. Choć pachnie słodko, okazał się naturalnie i w punkt kwaskowaty. Nie cytryną, ale czarną porzeczką. Kwaskowatość przekłada się na cierpkość.

Jogurt zachwycił mnie naturalnym smakiem i wysokim stopniem odwzorowania świeżej czarnej porzeczki. Doceniam ekologiczny skład, ale z uwagi na cenę nie będę do niego wracała. Bardziej niż dbałość o surowce cenię grosz w portfelu. Miłośnikom ekologicznej żywności bez wątpienia polecam.

Ocena: 4 chi ze wstążką


Bakoma, Praziarna Jogurt Bio brzoskwiniowy kasza jaglana, jogurt ekologiczny, copyright Olga Kublik

Praziarna Jogurt Bio brzoskwiniowy z kaszą jaglaną

Serki i jogurty brzoskwiniowe są dla mnie wyjątkowe. Niby zwykły owoc, na dodatek w formie surowej (owłosionej) go nie lubię, a jednak ponosi wartość każdego mlecznego deseru. Z tego powodu – a także z uwagi na intrygującą kaszę jaglaną – względem trzeciego wariantu miałam najwyższe oczekiwania.

Jogurt Bio brzoskwiniowy Praziarna Bakomy dostarcza 95 kcal w 100 g.
Ekologiczny jogurt brzoskwiniowy z kaszą jaglaną waży 140 i zawiera 133 kcal.

Brzoskwiniowy Jogurt Bio Praziarna okazał się rzadszy od poprzedników. Znajduje się w nim sporo kawałków owoców, za to mało kaszy jaglanej. Ma piękny, delikatny beżowy kolor. Pachnie śmietaną podszytą zjełczałym żółtym serem, czyli podobnie do wariantu truskawkowego. O brzoskwini zapomnijcie.

Konsystencja jogurtu jest nieco odmieniona, i to nie tylko z uwagi na wyższy stopień rzadkości. W pozornie aksamitnej masie występuje sporo pyłku. Kasza jaglana jest twarda, kamyczkowa, mączna. Rozpada się na piach. Brzoskwinia zdaje się pochodzić z puszki. Raz jest sześcienna, innym razem sflaczała i porozrywana. Odznacza się przesadną miękkością. To hańba dla zpuszkowej brzoskwini.

Bakoma, Praziarna Jogurt Bio brzoskwiniowy kasza jaglana, jogurt ekologiczny, copyright Olga Kublik

Trzeci ekologiczny Jogurt Bio Praziarna jest gorszy od poprzedników w każdym znaczącym aspekcie. Cechują go rzadkość i pylistość. Ma zbyt miękkie owoce i nieatrakcyjnie twardą kaszę. Gdyby jaglanka była mięciutka i sypnięta szczodrze – na co liczyłam – naturalnie zagęściłaby jogurt Bakomy. W całokształcie nie jest źle, ale nie ma do czego wracać. Ja nie wrócę na pewno.

Ocena: 3 chi ze wstążką


Składy i wartości odżywcze:

7 myśli na temat “Bakoma, Praziarna Jogurt Bio: truskawkowy z komosą ryżową, z czarnymi porzeczkami i ziarnami chia, brzoskwiniowy z kaszą jaglaną

  1. Myślałam, że te wszystkie dodatki w jogurcie napuchną i tym samym zagęszczą deser, a tu pupa blada. W sumie w ogóle mnie nie kusiły, bo zwykle trzymam się z daleka od bio,fit i eko deserów czy słodyczy. Zawsze boję się że będą mniej smaczne i za mało słodkie, więc wole wydać pieniądze na coś sprawdzonego :p

  2. Nie dla mnie. Nie żałuję że do tej pory ich nie kupiłam. Jak robię domowe papki z masz czy musli to zawsze kasze są miękkie bo je gotuje a potem stoją wymieszane z jogurtem i dodatkowo papcieją. Gorycz w komosie to standard dlatego zawsze ją dobrze plucze przed gotowaniem, a gotuje na mleku albo w bananie. Wchłania smak roztworu i jest pyszna.
    Te jogurty nie są dla mnie także przede wszystkim z uwagi na problemy z dziasłami. Nawchodzi mi zawsze w kieszenie przy zębach a to nie jest przyjemne. No i cukier jest w składzie a ja preferuję bez. Pozostanę przy domowych jogurtach różnego typu mix na mleku. Zdrowo i tanio :)

      1. Na oko :P biorę jogurt jagodowy bio do picia Piątnicy i zalewam ugotowaną kaszę jaglaną pół woreczka najczęściej. Dolewam do uzyskania optymalnej konsystencji czasem zostawiając na dłużej żeby przeszły ziarenka smakiem jagód a jak kasza wchłonie za dużo jogurtu to uzupełniam maślanką.

  3. Tego to Mamie nie polecę, jakoś aż odrzuca ją od linii bio Bakomy, mimo całego uwielbienia do marki. Dziwne w sumie.

    Tyle chia, ho ho, mniam, może ja powinnam się skusić.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.