Podczas spotkania z wegańskim batonem jabłkowo-bananowym od FreeYu wyszło na jaw, że nazwa niespecjalnie odpowiada smakowi. Baton został wyprodukowany przede wszystkim z surowców jabłkowych: zagęszczonego soku, suszonych owoców i zagęszczonego przecieru. Jak zastosowany w zaledwie 3% banan mógłby pokonać tak liczną jabłkową armię?
Dosyć zawierzania na słowo. Tym razem przed degustacją zdrowego batona owocowo-warzywnego FreeYu zajrzałam do opisu. Odkryłam, że on również bazuje na jabłkach. Na pierwszym miejscu stoi zagęszczony sok, na drugim jabłko suszone, na trzecim przecier. Bohaterowie wymienieni w nazwie: burak (zdecydowanie nie powinien stać przed jabłkiem!), malina i truskawka, to aktorzy ról setnego planu.
Vital Fruit & Vegetable Bar Beetroot, Apple, Raspberry, Strawberry
wegański baton owocowy
W owocowo-warzywnym batonie wegańskim FreeYu burak zajmuje jedynie 2% składu, na dodatek występuje pod postacią suszonego koncentratu. Mimo tego słodycz przyjął jego barwę. Jest przepięknie krwisty, wyrazisty. Wydaje się twardszy i bardziej zwarty od jabłkowo-bananowego, niemniej wciąż przesadnie lepki i klejący. Nie ma w nim płatków owsianych. Składa się wyłącznie z owoców i warzyw zastosowanych w różnych formach oraz oleju rzepakowego (po cóż on?).
Vital Fruit & Vegetable Bar Beetroot, Apple, Raspberry, Strawberry marki FreeYu dostarcza 332 kcal w 100 g.
Wegański baton owocowo-warzywny jabłkowy z burakiem i owocami waży 40 g i zawiera 133 kcal.
Wegański baton buraczany FreeYu pachnie spodziewanie, czyli czysto i niezaprzeczalnie jabłkowo. Owoce są wyraziste, esencjonalne, kwaśno-słodkie. Oddają jabłka suszone (chipsy jabłkowe), nie zaś świeże. Bardzo podoba mi się taki aromat, choć ma niewiele wspólnego z nazwą.
W zdrowym batonie FreeYu występuje masa jabłkowych kostek. Są duże i twarde w punkt, świetnie do zawieszenia zęba. Gdyby nie one, baton byłby nudny.
W smaku vege batona FreeYu przoduje naturalny kwasek suszonych jabłek, który jednak walczy z chcącą zająć jego miejsce słodyczą. Tuż przy jabłkach pojawiają się truskawki rodem z dżemu ze słoika. Dodatkowo truskawki wtrącają trzy grosze do konsystencji, jako że ich pesteczki przyjemnie pochrupują.
Malina występuje pod postacią zagęszczonego soku, na dodatek jest jej tylko 0,2%. Nie wnosi niczego ani do smaku, ani do struktury wegańskiego batona FeeYu. Dla mnie to plus. Martwi mnie za to nieobecność buraka, jako że liczyłam na baton owocowo-warzywny.
Vital Fruit & Vegetable Bar Beetroot, Apple, Raspberry, Strawberry to kolejny baton wegański FreeYu dla miłośników jabłek. Tym razem czuć w nim jednego z dodatkowych tytułowych bohaterów: truskawkę. Zdaje się słodkodżemowa. Burak i malina nie istnieją. Tego pierwszego mi żal.
Z uwagi na zauważalną obecność truskawki zdrowy baton dla wegan FreeYu jest słodszy od wariantu jabłkowo-bananowego. W moim odczuciu nazbyt słodki. Ponadto lepi się i klei jak szalony, co sprawia, że trudno wyciągnąć go z opakowania. Mimo wad mogłabym do niego wrócić.
Zachęcam do przeczytania recenzji drugiego batona owocowo-warzywnego: z marchewką.
Ocena: 4 chi
Też nie mogłam nigdy pojąć po co tłuszcz w tego typu batonach ?! … no coz przestałam docierać ale może dla lepszej wchlanialnosci składników odżywczych? O ile takowe są w tych słodyczach :)
Tajemnicza tajemnica.
Ja myśle że ten olej to dobry pomysł, w końcu niektóre witaminy rozpuszczają się w tłuszczach ;) gdyby to był olej palmowy to bym była przeciwna, ale do rzepakowego nic nie mam :D co do batona, to fajnie że w końcu czuć dodatek. Ja się cieszę, że nie czuć buraka, tylko dżemik z truskawek. Z burakiem byłoby dla mnie zbyt warzywnie ;p
Tylko cztery witaminy rozpuszczają się w tłuszczach. Czy w sokach 100% owoców jest tłuszcz? Nie bardzo, a przecież dostarczają mnóstwa witamin.
Tak, ale same w sobie przyswoja sie tylko te rozpuszczalne w wodzie. Aby mieć korzyść z witaminek A D E i K lepiej dodać trochę tłuszczu, tym bardziej że akurat olej rzepakowy jest zdrowy :D
Witamina A: „w produktach pochodzenia zwierzęcego, m.in. w mleku, maśle, jajach, wątrobie, rybach morskich”.
Witamina D: „ryby (tran), wątroba oraz żółtko jaj, w mniejszych ilościach mleko i przetwory mleczne”.
Witamina E: „w zielonych warzywach – kapuście włoskiej, boćwinie, szpinaku, brokułach, brukselce, sałacie, natce pietruszki oraz pomidorach, niektórych olejach i orzechach”.
Witamina K: „olej słonecznikowy, oliwa z oliwek, oliwki, orzechy: laskowe, włoskie, pistacje, migdały, a także nasiona słonecznika, dyni, sezamu oraz awokado, rośliny strączkowe i kiełki pszenicy”.
Jasne, w surowcach użytych w składzie batona (dla przypomnienia: soki, przeciery i kawałki jabłek, truskawek, buraków, malin) też znajdziesz niektóre z powyższych witamin, jednak nie są to podstawowe ich źródła i taki baton nie zastąpi porcji mięcha, jaj czy orzechów. Według mnie to tak, jakby jeść jabłko, żeby dostarczyć do organizmu białko, „bo przecież ma”. Nadal upieram się przy tym, że w produktach bogatych w witaminy: surowych owocach i warzywach, surówkach, sałatkach i sokach 100%, nie ma tłuszczu, a są znacznie zdrowsze niż batonik.
Nie powiedziałabym, że będzie słodszy od bananowego. Buraka i maliny brak? To trafiłam z komentarzem na instagramie! Mimo to, wątpię, by miał u mnie szanse.
Ostatnie zdjęcie rozwaliło mnie zupełnie. To wygięte w tle… Haha. :D
Konsystencję batona należało pokazać :P