Kopernik, Pierniki nadziewane w deserowej czekoladzie Smak morelowy

Pierniki Kopernika – roboczo nazwane przeze mnie kopiernikami – pojawiły się w moich zbiorach jako element prezentu mikołajkowego od mamy. Mimo iż nie przepadam za produktami tej marki, bo są plebejskie w złym tego słowa znaczeniu i jakościowo tanie, z podarunku się ucieszyłam. Naiwne uznałam, że coś w tak pięknym opakowaniu i dystrybuowane przez popularne markety – m.in. Lidl i Biedronkę – nie może być złe. Jak na recenzentkę słodyczy z kilkuletnim stażem wykazałam się nie lada głupotą.

W prezencie świątecznym otrzymałam Pierniki nadziewane w deserowej czekoladzie z dżemem morelowym oraz Pierniki nadziewane w białej czekoladzie z dżemem o smaku czarnej porzeczki. Mimo wątpliwej przyjemności degustacyjnej mamie bardzo dziękuję, a was zapraszam do przeczytania obu recenzji.

Kopernik, Pierniki nadziewane w deserowej czekoladzie Smak morelowy, ciastka korzenne z dżemem owocowym, copyright Olga Kublik

Pierniki nadziewane w deserowej czekoladzie Smak morelowy

Nadziewane pierniki w czekoladzie Kopernika nie tylko mają przepiękne opakowanie, ale i same są atrakcyjne. Kartonik skrywa sześć okrągłych elegancików, po przekrojeniu których dociera się do dżemu. Niestety jest go znacząco mniej, niż producent ukazał na opakowaniu (#marketing, czyli nic nowego). Na dodatek dżem miał stanowić serce pierników i mieścić się w środku, a spoczywa w górnej części.

Pierniki nadziewane w deserowej czekoladzie marki Kopernik dostarczają 379 kcal w 100 g.
1 piernik w czekoladzie ciemnej z morelami waży ok. 24,5 g i zawiera 93 kcal.

Kopernik, Pierniki nadziewane w deserowej czekoladzie Smak morelowy, ciastka korzenne z dżemem owocowym, copyright Olga Kublik

Może i pierniki Kopernika mają na sumieniu budowę niezgodną z zapowiedzią napudełkową, ale za to oczarowują aromatem. Po przyłożeniu do nich nosa czuć ciemną, intensywnie kakaową czekoladę i sssłodziutkie owocowe galaretki o smaku bliżej nieokreślonych owoców. Warto zauważyć, że piernik nie jest składową zapachu nawet w najmniejszym stopniu. W owocowej galaretce odnotowałam nutkę coli.

Kopierników nie lubię od dawna, przede wszystkim z uwagi na twardość. Ku memu rozczarowaniu pierniki Kopernika w czekoladzie deserowej z dżemem nie są pod tym względem inne. Przy krojeniu wydają się twarde na podobieństwo kamienia i suche niczym kawał drewna.

Kopernik, Pierniki nadziewane w deserowej czekoladzie Smak morelowy, ciastka korzenne z dżemem owocowym, copyright Olga Kublik

Jeśli jesteście fanami suszy i pustyni, czekoladowe pierniczki Kopernika nie powinny was zawieść. Oferują degustatorowi suchość już w warstwie polewy. Czekolada daje się poznać jako twarda, nieprzystępna i stara. Nie jest elastyczna, nie brudzi palców, nie przemienia się w bagienko. Na domiar złego nie smakuje czekoladą, ale… niczym. Zawiera nutkę coli i dziwną gorycz, która prawdopodobnie pochodzi z wnętrza.

Dżem morelowy jest znacząco lepszy od czekolady. Odznacza się miękkością (mięciutkością) i delikatnością. Jest niemal płynny, żelowogęstawy (czego nie oddaje zdjęcie). Smakuje wyraziście morelowo i słodko w punkt. Tym bardziej szkoda, że jest go mniej, niż przedstawia obrazek na opakowaniu.

Ostatni punkt podróży degustacyjnej to sam piernik Kopernika. Jest typowy dla produktów tej marki, czyli twardy i smakowo żaden. W tle przechadza się nieprzyjemna gorycz.

Kopernik, Pierniki nadziewane w deserowej czekoladzie Smak morelowy, ciastka korzenne z dżemem owocowym, copyright Olga Kublik

Nie sądzę, by cokolwiek kiedykolwiek przekonało mnie do kopierników. To twarde głazo-drewna o smaku bez smaku (na długi czas przed końcem terminu ważności!). W zaprezentowanych czekoladowych piernikach Kopernika godny pochwały jest tylko jeden element: dżem morelowy. Tylko czy opłaca się kupować duże opakowanie niesmacznych ciastek, żeby wygrzebać trochę dżemu?

Słodycze Kopernika to produkty esencjonalnie tanie. Cieszę się, że reprezentują Toruń, a nie Wrocław. Skądinąd chciałabym, żeby istniały jakieś przyjazne podniebieniu wrocławskie łakocie.

Ocena: 2 chi ze wstążką


Skład i wartości odżywcze:

Kopernik, Pierniki nadziewane w deserowej czekoladzie Smak morelowy, ciastka korzenne z dżemem owocowym, skład i wartości odżywcze, copyright Olga Kublik

8 myśli na temat “Kopernik, Pierniki nadziewane w deserowej czekoladzie Smak morelowy

  1. Ja kiedyś pamiętam uwielbiałam katarzynki !!! Co wizytę u rodzinki pod Toruniem ciągnęłam na stare miasto do sklepu firmowego. Teraz czas tego miejsca i wyrobów niestety padł … :/ pierniki Kopernika zaczęły być produkowane na masową skalę co skutkowało obniżeniem jakości wyrobów. Za możliwością zakupu oryginalnych toruńskich pierników poszło pogorszenie składu, smaku i w ogóle. Fakt tego że możesz je kupić dziś o każdej porze dnia i nocy bo zalegają w każdej żabie czy na półce na stacji paliw nie zachęca do konsumpcji. A Szkoda bo wielu nietakdawnych miłośników pierników zmieniło team…

  2. Nie cierpię twardych pierników. Moimi ulubieńcami są te duże, miękkie, bez nadzienia w czekoladzie i w kształcie gwiazdek, serduszek i precelków. Na drugim miejscu stawiam właśnie nadziewane, ale one również muszą być mięciutkie. Piernikowym skałom mówię nie.
    Jest jakaś typowe jedzonko dla Wrocławia, tak jak dla Torunia pierniki czy dla Krakowa obwarzanki?

    1. Moje ulubione pierniki to duże i mięciutkie precle bez nadzienia, ale w czekoladzie. Jakiej – obojętne. Byleby właśnie precle, bo są urocze. Drugie miejsce mają miękkie nadziewajki, więc tak już u Ciebie.

      Nope.

  3. Koperniki nigdy mi się nie widziały jakoś dobrze, ale i tak mnie zdziwiło, że i te są aż tak beznadziejne. Gdybym już jakieś pierniki miała jeść, kupiłabym preclowate no-name’y, ale właśnie dżemiku byłoby szkoda. A, samej dowalić łychą!

  4. od dziecka jadłem wyroby z Kopernika łącznie z łomem czekoladowym w latach 70-tych i co teraz jest z tych wyrobów?
    Tylko fabryka i nic wiecej,nawet zapach polewy czekoladowej o oryginalnym smaku znikł,nie bede juz nic kupował z tej fabryki,niestety.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.