Ferrero, Hanuta Cookies

Podczas gdy marka Storck ma Knoppersa, bardziej znane Ferrero produkuje – o ironio – mniej popularną w Polsce Hanutę. Oba wafelki zostały zaprojektowane na planie kwadratu, co sprawia, że można myśleć o nich jako o odpowiednikach. Nie zapominajmy jednak, że znacząco się od siebie różnią, chociażby wnętrzem. Knoppers ma trzy wafelki i dwa rodzaje kremu, poza tym jest lekki-i-kruchy, Hanuta zaś składa się z zaledwie dwóch płatów waflowych i pojedynczego kremu. Jest twarda-i-chrupiąca.

Gdybym miała opowiedzieć się po stronie jednego z wafli i drugiego nie zjeść nigdy więcej, bez wahania stanęłabym u boku Knoppersa. Wafelek Ferrero, mimo iż smaczny, nie wywołuje we mnie silnych emocji, z uwagi na które gnałabym po niego do sklepu na złamanie karku. Nie znaczy to oczywiście, że nie jestem ciekawa nowości czy limitek. Weźmy na przykład gorącą wersję Hanuta Cookies, którą dostałam od mojej słodyczowej wróżki Ani (dziękuję!). Bardzo się cieszę, że miałam okazję jej spróbować.

Ferrero, Hanuta Cookies, wafel śmietankowy z ciasteczkami kakaowymi, copyright Olga Kublik

Hanuta Cookies

Mogę nie szaleć za Hanutą, jednak popełniłabym grzech śmiertelny, nie doceniając opakowania Hanuty Cookies. Prawdę mówiąc, dawno żadna szata graficzna nie spodobała mi się tak bardzo. Opakowanie wylądowało w pamiętniku, jak inne – nieliczne! – które chcę pamiętać po latach (AKA jako stara prukwa).

Wafel Hanuta Cookies od Ferrero dostarcza 539 kcal w 100 g.
Wafelek z kremem śmietankowym i ciasteczkami waży 22 g i zawiera 119 kcal.

Ferrero, Hanuta Cookies, wafel śmietankowy z ciasteczkami kakaowymi, copyright Olga Kublik

Nowa i niestety zagraniczna Hanuta Cookies odznacza się przepięknym zapachem. Co prawda nie mogę być pewna, bo Giotto Cookies & Cream jadłam pod koniec 2018 roku, jednak mam silne przeczucie, że te dwa słodycze pachną identycznie, ewentualnie bardzo podobnie. Nie jest to niemożliwe, wszak oba produkuje Ferrero. W aromacie Hanuty Cookies czuć mleczność do kwadratu, wysoką słodycz i gęste lody waniliowe na śmietanie. Całokształt jest plebejski i aż przesadnie słodki, ale obłędny.

Nie umiem ocenić, czy Hanuta Cookies jest ładna. Wafelek oddaje kolorem rozrzedzone kakao, przez co wygląda na zwietrzały (ale nie jest!). Środek prezentuje się o wiele lepiej, bardzo apetycznie. Nadzienie ma kremowy kolor, na którego tle wyróżniają się czarne punkciki (ciasteczka kakaowe). Miłośnicy kremu cookies & cream powinni być wniebowzięci. Jest grube i łatwo odchodzi od wafla.

Ferrero, Hanuta Cookies, wafel śmietankowy z ciasteczkami kakaowymi, copyright Olga Kublik

Wafel Hanuty Cookies niczym nie różni się od wafla klasycznej Hanuty. Jest twardy, idealnie chrupiący i kruchy. Nie kaleczy podniebienia, acz jest to przedstawiciel typu kaleczącego. Smakuje wypieczoną pszennością. Ciekawe wydało mi się to, że jest zupełnie niesłodki. Przypomina bezcukrowy, wypieczony wafelek do lodów starego typu. Skądinąd taki wafelek lubię o wiele bardziej niż wysokocukrowy.

Hojnie nałożony na wafel krem śmietankowy daje się poznać jako zwarty i zbity, a jednocześnie miękki i plastyczny. Został odpowiednio natłuszczony, dzięki czemu nie zapycha. Jest gęsty w sposób mulisty, zapędza się w stronę drożdży. Ferrero szczodrze wypełniło go ciasteczkami. Ma obłędnie waniliowy smak i przywodzi na myśl oldschoolowe lody waniliowe sprzedawane na gałki.

Ciasteczka wypełniające wafelek Hanuta Cookies nie zdobyły mojego uznania. Odznaczają się twardością typu kamiennego. Co istotne, są twardsze od wafla. Ledwo co czuć w nich smak. Wypłukana i minimalna kakaowość pałęta się na setnym planie. Po rozgryzieniu kamykowe ciasteczka osiadają w zębach.

Ferrero, Hanuta Cookies, wafel śmietankowy z ciasteczkami kakaowymi, copyright Olga Kublik

Nie mam wątpliwości, iż Hanuta Cookies od Ferrero to wafel esencjonalnie plebejski. Składa się z bardzo tłustego, gęstego i mulistego kremu a la drożdżowego, pełnego podkakaowiałych skałek, z dwóch stron przykrytego wafelkami do lodów starego typu. W ogóle cała kompozycja wydaje mi się iście lodowa – oddaje bardzo słodkie lody waniliowe wykonane na śmietanie i podane w wafelku.

Tytułowe ciasteczka z wafelka Hanuta Cookies powinny mieć więcej smaku. Są twardsze od płatów waflowych, co jest nieco dziwne, lecz nie przeszkadza. Nowość od Ferrero rozpala w gardle delikatny pożar, ale i tę wadę można znieść. Maleje i blednie w obliczu cudownego waniliowolodowego smaku.

PS Nie sądzicie, że wafelek Ferrero powinien się nazywać Hanuta Cookies & Cream?

Ocena: 6 chi


Skład i wartości odżywcze:

Skład: olej palmowy, cukier, mąka pszenna (12,5%), mleko w proszku pełne (12%), słodka serwatka, masło kakaowe 10,5% (mąka pszenna, cukier, masło (10,5%), kakao odtłuszczone (10,5%)), kakao (9%), olej słonecznikowy, sól, substancja spulchniająca: wodorowęglan amonu, wanilina; odtłuszczone mleko w proszku (10%), orzechy laskowe, kakao odtłuszczone, emulgator lecytyna (soja), sól, substancja spulchniająca: wodorowęglan sodu, wanilina.

Kalorie w 100 g: 539 kcal

Wartości odżywcze w 100 g: tłuszcz: 31,50 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 16,90 g), węglowodany: 53 g (w tym cukry: 40 g), białko: 9,9 g, sól: 0,56 g.

13 myśli na temat “Ferrero, Hanuta Cookies

  1. Opakowanie rzeczywiście prześliczne :) A jeśli jest tak jak piszesz (A Ty nigdy nie oszukujesz :) ) to faktycznie powinni dodać do nazwy „cream” ;)
    Coś czuje że ten wafelek przypadłby mi do gustu chociaż hanuty classic nie lubię z uwagi ma twardy zbity krem :/ ta mnie kusi bo lubie mało słodkie wafle ale u mnie wszędzie widać tylko wersję „brownie”

  2. Ja w kremie czułam może nie lody waniliowe, ale białą czekoladę z nutą wanilii i dużą ilością mleka w proszku. Niemniej również bardzo mi to smakowało ^^ ale nazwa faktycznie powinna być cookies and Cream… No i powinni zmienić ciasteczko na opakowaniu, bo przecież ono nie ma nic wspólnego z tym smakiem. Jeśli zaś chodzi o knoppersa i klasyczną hanutę to bardziej smakuje mi Hanuta, się też stanęłabym po stronie knoppersa, bo mam do niego sentyment z dzieciństwa ^^

    1. Ja akurat sentymentu nie mam ani do Hanuty, ani do Knoppersa. Hanutę poznałam kilka lat temu, z kolei Knoppersa przez większość życia nie lubiłam (!). Obecnie oba wafle mogłyby nie istnieć, bo i tak ich nie kupuję, natomiast zdecydowanie bardziej lubię Knoppersa.

  3. Kamień z serca mi spadł, gdy przeczytałam, że jednak stanęłabyś po stronie Knoppersa. We mnie emocji jako jedzenie nie robi, ale ciepło go wspominam.

    Mimo że wariant cookies&cream w sumie też lubię, ten wafelek zupełnie mnie nie ciekawi, a nawet odpycha.
    Lodowo pachnie? Mnie się nawet tak trochę z wyglądu skojarzyła. W sumie chyba wygląda lepiej niż klasyczna.
    Mimo opisu, nie przekonałam się, bo wiem, że to akurat produkt, jaki odebrałabym inaczej. Zjadłabym jednak takie waniliowe lody dawnego typu. Ech, wszędzie kiedyś właśnie takie były, a teraz wątpię, że gdziekolwiek…

    Powinien! Od razu, gdy człowiek spojrzy, tak się kojarzy, ale może wyszli z założenia, że to oczywiste?

    1. Czasem mi się wydaje, że niektórych smaków z przeszłości nie warto szukać, bo nie może nas spotkać jedynie zawód. Piszę o tym w kontekście lodów, które „kiedyś były wszędzie”. Jestem przekonana, że smaku lodów gałkowych z dzieciństwa nie znajdę nigdzie i nigdy.

  4. Wczoraj się zainspirowałam i kupiłam Knoppersa utwierdzając się tylko w przekonaniu że jego wolę o stokroć bardziej niż Hanute :)
    Co do lodów z dzieciństwa mam w pamięci lody milky way w kubeczkach z niespodzianką (miałam wtedy 3-5 lat więc zapewne mało kto o nich wie z obecnej „młodzieży”;) ) i lody na patyku śmietankowe gwiazdki w czekoladzie :)

    1. O, nie znam takich. W wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym jadłam albo lody gałkowe z naszej ulubionej lodziarni przy wałach, albo z Family Frost <3

      1. Nie zastanawiałam się nad tym. Knoppersów dostałam sporo na święta, więc siłą rzeczy muszę jeść i nie szukam za bardzo nowości, żeby nie pogłębiać zapasów. Dopiero jak dojdzie do wyczyszczenia mojej szuflady ze słodyczy (a na to się nie zanosi, bo ciągle dostaję jakieś przysmaki), zacznę szukać czegoś nowego ;)

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.