Nuhealth, Rice Up! Brown Rice Chips Sour Cream & Onion

Małe smakowe wafle ryżowe i inne kojarzą mi się z Pop Cool Chips i Chipsami błonnikowymi od Sonko. To typowe przekąski inspirowane plebejskimi chrupaczami. Trudno nazwać je zdrowymi. Może są nieco zdrowsze od klasycznych chipsów, niemniej i tak daleko im do wartościowych tworów dietetycznych.

Spojrzawszy na opakowanie, uznałam, że Rice Up! Brown Rice Chips Sour Cream & Onion są tym, za co Pop Cool Chips i im podobne uważają konsumenci bez wiedzy dietetycznej. (Czyli prawdziwie zdrową alternatywą chamskich chrupaczy dla plebsu). Kiedy jednak zajrzałam w skład, zwątpiłam. Zawartość cukru jest piękna (1 g w 100 g), lecz dodatki wcale nie czynią wafelków zdrową przekąską. Niech każdy oceni sam, co jest lepsze: raz na jakiś czas zgrzeszyć czymś ewidentnie niezdrowym, ale pysznym, czy stosować półśrodki i nie skatować organizmu przebrzydłym produktem, za to doznać przeciętnej satysfakcji.

Za Rice Up! Brown Rice Chips dziękuję Marcie.

Nuhealth, Rice Up Brown Rice Chips Sour Cream & Onion, zdrowe chrupki fromage, copyright Olga Kublik

Rice Up! Brown Rice Chips Sour Cream & Onion

Bez względu na rzeczywiste walory zdrowotne Rice Up! Brown Rice Chips na zdrowe zdecydowanie wyglądają. Są ciemne, czego się nie spodziewałam, i cieniutkie. Przywiodły mi na myśl kuzynów macy razowej. Marmurkowa kolorystyka czyni je podobnymi do przejrzałych wysuszonych bananów.

Rice Up! Brown Rice Chips Sour Cream & Onion marki Nuhealth dostarcza 465 kcal w 100 g.
Chrupki z ryżu brązowego fromage ważą 25 g i zawierają 116 kcal.

Nuhealth, Rice Up Brown Rice Chips Sour Cream & Onion, zdrowe chrupki fromage, copyright Olga Kublik

Zapachem Rice Up! Brown Rice Chip jednocześnie zapraszają i zniechęcają. Czuć prażony dmuchany ryż, grzyby i serek fromage. Kwaśna śmietana z cebulą raduje powonienie, grzyby leśne frapują. Przy śmietanie pojawia się dodatkowa nuta: żółtego sera. Niestety przy grzybach również. Skarpet.

Wafelki ryżowe Rice Up! Brown Rice Chip Sour Cream & Onion są klasycznie tłuste w dotyku, mimo iż na opakowaniu umieszczono informację: Zredukowana zawartość tłuszczu o 50% w porównaniu z podobnym produktem na rynku (chipsy ziemniaczane). Choć na zdjęciach tego nie widać, sowicie oprószono je przyprawami, które podczas trzymania krążków przyklejają się do palców.

Nuhealth, Rice Up Brown Rice Chips Sour Cream & Onion, zdrowe chrupki fromage, copyright Olga Kublik

Ponieważ wafle ryżowe Rice Up! otrzymałam otwarte, mogę nie znać ich świeżej konsystencji. Te, które wzięłam na warsztat, były ekstrachrupiące, ale też bardzo twarde. Nie dawały się rozgryźć do końca. W notatkach opisałam je jako wstępnie chrupiące, z drewnianym wykończeniem.

Smak Rice Up! Brown Rice Chip Sour Cream & Onion uważam za trudny. Wafelki są najpierw słone, potem słodkie, a dopiero na końcu kwaśne (w sposób charakterystyczny dla fromage). Po włożeniu do ust cieszą podniebienie serkiem śmietankowym z cebulką, lecz zaraz potem fundują mdłą dmuchanoryżowość bazy. Nie zapomnijmy też o serowych skarpetach, które z aromatu płynnie przewędrowały do smaku.

Nuhealth, Rice Up Brown Rice Chips Sour Cream & Onion, zdrowe chrupki fromage, copyright Olga Kublik

Rice Up! Brown Rice Chip Sour Cream & Onion uważam za przekąskę sympatyczną, acz jednorazową. Gdyby skupiono się na pierwszej fali smakowej – połączeniu słodyczy z kwaskiem i solą rodem z fromage – wyszłoby miło. Niestety tuż po serku z cebulką na scenę wjeżdżają chemiczność i mdłe wykończenie przywodzące na myśl wykastrowany popcorn o tępym smaku. No i te skarpety, hmm.

Udział smaku mdłego preparowanego ryżu brązowego zależy od krążka. W jednych czuć dużo przypraw i jest okej, w drugich przez przyprawy przebija się zdrowy produkt. I to zdrowy w niekorzystnym sensie – w takim, w jaki o produktach prozdrowotnych myślą przeciwnicy (zdrowy = niedobry). Jeżeli jeszcze macie wątpliwości co do werdyktu: ja do Rice Up! Brown Rice Chip na pewno nie wrócę.

Ocena: 3 chi ze wstążką


Skład i wartości odżywcze:

Skład: brązowy ryż nieoczyszczony 74%, oliwa z oliwek 18%, aromat smakowy 8% (naturalny aromat, cebula 16%, serwatka w proszku, śmietana 10%, sól, substancja stabilizująca: chlorek potasu, dekstroza, maślanka, maltodekstryna ziemniaczana, maltodekstryna kukurydziana, odtłuszczone mleko w proszku). Zredukowana zawartość tłuszczu o 50% w porównaniu z podobnym produktem na rynku (chipsy ziemniaczane).

Kalorie w 100 g: 465 kcal

Wartości odżywcze w 100 g: tłuszcz 18 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 3,1 g), węglowodany 63 g (w tym cukry 1 g), błonnik 7,6 g, białko 10,2 g, sól 0,7 g.

9 myśli na temat “Nuhealth, Rice Up! Brown Rice Chips Sour Cream & Onion

  1. Na pierwszy rzut oka mogłoby mi to posmakować bo lubię przekąski fromage, ale chemicznosc, skarpety i wykastrowany popcorn (XD) brzmią odpychająco, nie mówiąc już o przebijającym posmaku brązowego ryżu, a ja ryż lubię tylko biały :D

  2. Nie podoba mi się w nich nic. Ani wygląd opakowania, ani produktu, smak, skład. Gdybym miała wybierać, raz na jakiś czas wolałabym zjeść niezdrową przekąskę niż szukać zamienników. Przecież jak się używa głowy, to nawet raz na jakiś czas nic się nie stanie, a takie produkty? Według mnie to wspieranie nieuczciwych producentów.

    Takich wafli już otwartych, nie wiadomo kiedy, nie ruszyłabym nawet, gdybym normalnie je jadała. Jakoś takie rzeczy wydają mi się za bardzo czuję na zmiany związane z nim. Chociaż, może takie nie są, nie wiem. Drewniane wykończenie brzmi okropnie i chyba wiem, o co chodzi. Zwykłe, ale stare i stetryczale wafle też można tak określić, prawda?

    Masz na myśli prawdziwe fromage czy chipsy o tym smaku? Znam to drugie i nie lubię tej kwaśności, ale lata temu raz czy drugi jadłam i uważałam ją za ciekawą, aż właśnie nie uznałam, że jednak mi nie smakuje. Wszystko przez chemię, która zawsze była z tym mocno związana. Dziwi mnie natomiast słodycz. Po co? Powinna być w chrupaczach fromage? Ale nie czepiam się jej. Brzmi to wszystko normalnie jak na chipsy do CZASU. No właśnie. I popcorn, i skarpety. I nawet skład (ryż akurat brązowy i tyyle oliwy).

    Z tego wszystkiego lubię tylko skarpety. Ale na stópki, by było ciepło albo ewentuaaalnie w serach. Takie, jak zrecenzowane, jedzenie wydaje mi się straszne.

    1. „Drewniane wykończenie brzmi okropnie i chyba wiem, o co chodzi. Zwykłe, ale stare i stetryczale wafle też można tak określić, prawda?” – Niektóre tak. Trudno mi się wypowiedzieć, bo nie jadam starych wafli :P Z drewnianym wykończeniem kojarzą mi się np. wafle Kopernika i Skawy. Z kolei wafle ryżowe chyba żadne poza dzisiaj zaprezentowanymi.

      „Masz na myśli prawdziwe fromage czy chipsy o tym smaku?” – Mam na myśli smak fromage w przekąskach, m.in. chipsach i chrupkach.

      „Z tego wszystkiego lubię tylko skarpety. Ale na stópki, by było ciepło” <3

      1. No ja też nie jadam, ale niektóre (o których sprawdzaniu struktury pisałyśmy) u babci mi się takie chyba w dzieciństwie trafiały.
        Że Teatralny Kopernika? Znam! On mi się właśnie dziwnie twardy wydawał, ale myślałam, że wynika to z przesadzonej grubości. A Skawy – trójkąty takie? O, na wagę mi w dzieciństwie babka takie kupowała. Może to one?

        A to dobrze, bo ten smak w przekąskach to znam. Serka fromage chyba nie jadłam (i nie chcę).

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.