Karma Bars, Karma Masło orzechowe Uśmiechnij się

Twarde batony orzechowe to kolejne obok chałwy czy marcepana słodycze, które bardzo lubię, a po które nie sięgam. Podczas polowania nie stanowią produktów pierwszej potrzeby, wszak zawsze znajdzie się coś ciekawszego bądź ważniejszego. W efekcie mojej sympatii na blogu zupełnie nie widać.

Potwierdzeniem ostatniego zdania może być fakt, iż przez sześć lat blogowania opublikowałam tylko jedną recenzję twardego batona orzechowego: Nut Bar with Peanuts. Na dodatek jej bohatera wcale nie kupiłam, lecz otrzymałam od koleżanki, która wróciła z wakacji w Grecji. Podobnie wygląda sprawa z propozycją Karma Masło orzechowe od Karma Bars. Baton dostałam od pewnej sympatycznej osoby (dziękuję!).

Karma Bars, Karma Masło orzechowe Uśmiechnij się, twardy zdrowy baton orzechowy, copyright Olga Kublik

Karma Masło orzechowe – Uśmiechnij się

Orzechowy baton Karma Masło orzechowe ma niemal idealny skład. Niemal, ponieważ występuje w nim proso ekspandowane, którego mogłoby nie być (niby jest lepsze niż gąbczasty ryż dmuchany, ale wciąż nieprzesadnie przyjemne). Z mojej sztuki ukradziono 4 g, co przekłada się na kilka smacznych i zdrowych orzechów; nieładnie! (Wygodniej myśleć, że wagę odjęto od prosta ekspandowanego).

Karma Masło orzechowe Uśmiechnij się marki Karma Bars dostarcza 537 kcal w 100 g.
Zdrowy baton bakaliowy z masłem orzechowym waży 54 g i zawiera 290 kcal.

Karma Bars, Karma Masło orzechowe Uśmiechnij się, twardy zdrowy baton orzechowy, copyright Olga Kublik

Zdrowy baton od Karma Bars pachnie dwojako i z podziałem na strony, acz z każdej cudownie. Migdałowo-orzechowa góra objawia nozdrzom migdały prażone w karmelu prosto ze świątecznego jarmarku. Z kolei czekoladowo-orzechowy dół doskonale oddaje głównego bohatera nazwy: masło orzechowe. Czuć szczodrze wyprażone fistaszki i delikatną słoność.

Słodycz jest twardy i miękki jednocześnie. Przyzwyczaiłam się do prowizorycznych cienkich polew w tego typu produktach, toteż Karma Masło orzechowe miło mnie zaskoczył. Spód jest gruby, mięciutki i złożony z dwóch warstw: gorzkiej czekolady belgijskiej od zewnątrz i masła orzechowego od środka.

Belgijska czekolada gorzka – o bliżej niekreślonej zawartości kakao – daje się poznać jako niezastygła i bardzo tłusta, ale jednoczenie wykonana na bazie wody. Nie przypomina klasycznej czekolady, lecz polewę z lodów na patyku (np. Magnumów) bądź kuwerturę. Jest śliska i drobnopylista proszkiem typu pudrowego, mącznego. Smakuje słodko i wyraziście kakaowo. Uważam ją za przyjemną, przy czym jak na polewę.

Karma Bars, Karma Masło orzechowe Uśmiechnij się, twardy zdrowy baton orzechowy, copyright Olga Kublik

Masła orzechowego nie ma dużo, a szkoda. Jest przegęste, zwarte, drożdżowe, muliste. Smakuje łagodne fistaszkowo. Nie zdradza obecności soli.

Twarda strona batona Karma Masło orzechowe składa się m.in. z wacianego niestety zboża ekspandowanego. Dalej stoją twarde, chrupiące i suche – wysuszone! – migdały o znikomym smaku. Z zamkniętymi oczami nie zgadłabym, że to one. O wiele lepiej mają się fistaszki. Są cudownie wyraziste, acz chyba nieuprażone (ew. uprażone w niewielkim stopniu). Je również cechują wysoka twardość i przesuszenie. Nie ma mowy o mięsistości ani naturalnym nawilżeniu czy natłuszczeniu. Najmniej istotne zdaje się siemię lniane, które zdradza smak tylko podczas rozgryzania pojedynczych ziarenek. Odznacza się twardością, suchością, ostrością brzegów. Uważam je za zbędne.

Nie zapomnijmy też o składniku, który trzyma orzechową stronę w jednym kawałku, czyli miodzie wymieszanym z syropem ryżowym. Mikstura czyni baton zwartym, zwięzłym, ponadprzeciętnie kleistym i lepkim. Podnosi również poziom słodyczy.

Karma Bars, Karma Masło orzechowe Uśmiechnij się, twardy zdrowy baton orzechowy, copyright Olga Kublik

Konsystencja orzechowego batona Karma Masło orzechowe od Karma Bars jest doskonała. Stanowi medal o dwóch zupełnie różnych stronach. Jedna wciąga słodkiego podróżnika w grubą warstwę tłuściutkiej i gęstej miękkości, druga zachęca do przygody z twardością i chrupkością.

W batonie poprawiłabym dwie rzeczy. Zafundowałabym nieco więcej masła orzechowego, zwłaszcza że producent zapowiedział je w tytule, oraz sięgnęłabym po inne bakalie. Precyzyjniej pisząc: innej jakości. Wyraziste smakowo, a przy okazji nieco mniej suche. Tak czy owak, baton uważam za rewelacyjny.

Ocena: 5 chi ze wstążką


Skład i wartości odżywcze:

Skład: migdały 27%, orzechy ziemne, gorzka czekolada 17% (miazga kakaowa, cukier, tłuszcz kakaowy, emulgator: lecytyna sojowa; naturalny aromat waniliowy), pasta z orzechów ziemnych 14%, miód, syrop ryżowy, proso ekspandowane, siemię lniane, sól.

Kalorie w 100 g: 537 kcal

Wartości odżywcze w 100 g: tłuszcz 36 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 7,2 g), węglowodany 33 g (w tym cukry 29 g), błonnik 7,3 g, białko 17 g, sól 0,62 g, potas 720 mg, magnez 179 mg, fosfor 293 mg, miedź 0,78 mg, mangan 1,65 mg, cynk 2,8 mg, żelazo 4,9 mg, witamina E 9,6 mg.

7 myśli na temat “Karma Bars, Karma Masło orzechowe Uśmiechnij się

  1. Jeśli lubisz takie produkty to polecam te batony z Aldiego ;) są 2 albo 3 wariantu w 4 pakach :) mi podeszły alr niestety już mi nie po drodze do tego sklepu :/

  2. Taka koncepcja batona orzechowego bardzo mi się podoba! Nie jestem fanką takich batonów złożonych tylko z orzechów i lepiszcza, ale z polewą i masłem orzechowym (zwłaszcza masłem orzechowym!) brzmi to już bardzo dobrze ^^ zamieniłabym tylko taką wodnistą polewę na mięciutką czekoladę (najlepiej mleczną) i dostałabym więcej masła orzechowego, no i oczywiście do niego koniecznie dodać więcej, więcej soli :D dziwi mnie bardzo ta sucha konsystencja orzechów, ale nie brzmi to dla mnie za dobrze. Tak czy siak sama kompozycja zdaje się bardzo kusząca więc takiego batona mogłabym spróbować ^^

      1. Mnie mleczna pasuje do masła orzechowego (tylko wtedy musiałaby być wyczuwalna sól), ale nie do konwencji tego batona. Twarde migdały koniecznie w parze z ciemną właśnie i… no właśnie, tu, z miodem i w ogóle, to ciemna wydaje się budować charakter.

  3. „W efekcie mojej sympatii na blogu zupełnie nie widać.” – trochę jak z moim próbowaniem trochę i dojadaniem / zagryzaniem. Trochę śmiech przez łzy, co? :P

    Miłe, że zapach jest złożony i oddaje, co trzeba. Stosowaniu polew zamiast czekolady na takich produktach czy w lodach nie mam nic przeciwko, o ile efekt satysfakcjonuje.
    Drożdzowe masło orzechowe? Nigdy żadnego bym tak nie opisała.

    Suche migdały… Szkoda ich. Twardość i przesuszenie także fistaszków sugeruje mi, że faktycznie uprażone dodali. Mam wrażenie, że właśnie prażone, po tym jak wydzieli się z nich tłuszcz w tym procesie, mogą bez trudu stwardnieć na sucho.
    Syrop ryżowy jest ponoć słodszy od wszelkich innych syropów jemu podobnych (a gdy o zdrowie chodzi to pozytywnie neutralny), więc za nic nie rozumiem wymieszania go z miodem. Znaczy… rozumiem: w celu trzymania, utwardzenia, ale… od samego czytania robi mi się słodko.

    Podoba mi się warstwowość. Jak napisałaś, fajny baton, ale do przeróbek.

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.