Polmlek: Mazowiecka Spółka Mleczarska, Nutri Vege Owsianka wegańska polskie jabłko + ziarna owsa

Wegańska owsianka jabłkowa Nutri Vege to jedna z trzech wersji smakowych nowego deseru w portfolio grupy Polmlek. Do jej produkcji – zamiast klasycznego mleka odzwierzęcego – użyto ekstraktu z miąższu kokosa. Dzięki temu mogą po nią sięgać nie tylko weganie, ale również osoby nietolerujące laktozy.

Zdrowy deser kokosowy został podzielony na dwie warstwy niczym Riso Mullera czy skyry FruVity (Piątnicy, produkowane dla Biedronki). Na górze znajduje się jogurt wegański, na dole zaś żel pełny ziaren owsa, płatków owsianych i jabłek (polskich, jak zapewnia producent). To miła odmiana od zwykłych, odgórnie wymieszanych deserów. Sposób jedzenia można wybrać samodzielnie.

Polmlek Mazowiecka Spółka Mleczarska, Nutri Vege Owsianka wegańska polskie jabłko ziarna owsa, copyright Olga Kublik

Nutri Vege Owsianka wegańska polskie jabłko + ziarna owsa

Kokosowa owsianka wegańska ze wsadem jabłkowym odznacza się wyjątkową konsystencją. Mimo iż sprawia wrażenie gęstej, wcale taka nie jest. Zamiast tego cechą ją zbitość, zwartość i sztywność. Nie ma za grosz kremowości, za to jest bajecznie aksamitna. Można pokroić ją nożem niczym flan albo galaretkę i ułożyć na talerzyku. W ustach przemienia się w wodę. Początkowo wszystko to nieco konfuduje, ale po zjedzeniu jednego deseru da się przyzwyczaić (a nawet lekko zakochać).

Nutri Vege Owsianka wegańska polskie jabłko + ziarna owsa z Mazowieckiej Spółki Mleczarskiej (Polmlek) dostarcza 95 kcal w 100 g.
Wegańska owsianka jabłkowa z ziarnami zbóż waży 150 g zawiera 142,5 kcal.

Polmlek Mazowiecka Spółka Mleczarska, Nutri Vege Owsianka wegańska polskie jabłko ziarna owsa, copyright Olga Kublik

Jabłkowa owsianka Nutri Vege pachnie kwaśno nie na żarty. Ponieważ czuć w niej również jabłka, w wyobraźni tworzy się obraz kwaśśśnych jabłek pokrojonych w kostkę i zatopionych w żelu, czyli gotowego wsadu do szarlotki sprzedawanego w słoikach. Inne skojarzenia to ryż na mleku bądź twarożek aero z jabłkami. Cynamonu nie czuć ani trochę, co jednak nie powinno dziwić (wait for it!).

Wegański jogurt kokosowy został zainfekowany jabłkowością wsadu. W związku z tym smakuje jednoczenie kwaśną śmietaną i świeżymi, soczystymi, kwaśnymi jabłkami. Cynamonu ponownie nie czuć, ale czegóż się spodziewać, skoro Polmlek zaszalał i zastosował go aż… 0,006%? (Chyba że wykonawca opakowania przysnął z palcem na zerze). Całokształt – mimo iż śmietanowy – jest rewelacyjnie mleczny.

Wsady owsianek Nutri Vege nie wyglądają, ale za to odznaczają się wyśmienitą konsystencją. W nieznacznej ilości żelu zatopione zostały ogromne, twardawe, napuchnięte i przejędrne ziarna owsa oraz płatki owsiane. W tym wariancie towarzyszą im jabłka pocięte w kostkę: duże, sprężyste, soczyste, frużelinowe (rodem ze słoikowego wsadu do szarlotki).

Polmlek Mazowiecka Spółka Mleczarska, Nutri Vege Owsianka wegańska polskie jabłko ziarna owsa, copyright Olga Kublik

Jabłkowa owsianka wegańska Nutri Vege Polmleku jest bajeczna. Jogurt kokosowy smakuje niczym domowy ryż z jabłkami ugotowany w mleku i na talerzu ponownie potraktowany mlekiem. Z kolei żelowo-owsiany wsad oddaje jabłecznik z duuużą ilością soczystojabłkowej frużeliny. Cynamon czuć marginalnie, co jednak wcale nie smuci. Zresztą w przypadku odczuwania żalu można sypnąć samodzielnie.

W deserze przeważa kwaśność (wyrazista, dojrzała, rozwinięta). Słodycz jest nieznaczna, dalszoplanowa. Kokos pozostaje ukryty. Czy spożywa się owsiankę warstwami, czy też nabiera na łyżeczkę całość kompozycji, przez zmysły przesącza się czysta przyjemność. Wolę wersje klasyczną i truskawkową, niemniej wrócę do wszystkich, o ile będzie mi to dane. W chwili pisania recenzji, czyli na początku lutego, nie znam sklepu, w którym byłyby dostępne w stałej ofercie.

Ocena: 5 chi


Skład i wartości odżywcze:

Skład: ekstrakt z miąższu kokosa 72% (woda, ekstrakt z kokosa, maltodekstryna, błonnik z akacji), woda, cukier, jabłka 4,4%, skrobia, białka bobu, płatki owsiane 1,2%, owies 1,2%, sok z cytryny z zagęszczonego soku cytrynowego, cynamon 0,006%, kultury bakterii.

Kalorie w 100 g: 95 kcal

Wartości odżywcze w 100 g: tłuszcz 4,4 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 4,1 g), węglowodany 13 g (w tym cukry 6,8 g), białko 0,9 g, sól 0,07 g.

6 myśli na temat “Polmlek: Mazowiecka Spółka Mleczarska, Nutri Vege Owsianka wegańska polskie jabłko + ziarna owsa

  1. Ja je widziałam ostatnio w jakimś sklepie. Chyba Dino? Ale nie jestem do końca pewna. Jak będę to zweryfikuje przy okazji ;) smak nie mój. Skład też więc ja się nie skuszę ale być może ta informacja komuś się przyda :)

  2. Konsystencja ponownie świetna, ale no… W smaku brakowało mi wyrazistości, słodyczy i mleczności (której ja nie czułam), więc z tego co pamiętam u mnie ten wariant też miał ocenę 5…. Ale w skali na 10 :D

  3. Koniecznie polskie! Bo jakby było samym jabłkiem to przecież byś nie kupiła!
    „Można pokroić ją nożem niczym flan albo galaretkę i ułożyć na talerzyku.” – hah, raptem wczoraj Mama jadła creme brulee z Lidla i narzekała właśnie, że taki „gęsty, że można by nożem kroić”. Nie cierpi takiej konsystencji, więc jak widzę, zamienniki nie dla niej… Szkoda, bo już i przy jogurtach czasem ma problem.
    A ja? Wiadomo. Do tak kwaśnych jabłek z zapachu jak je opisałaś nie wiem, jaki mam stosunek. Mogłyby być ok w czekoladzie z wieeloma innymi nutami. Na pewno ze śmietaną by mi nie odpowiadały. W kwestii świeżych i surowych jabłek mam swoje proporcje słodyczy, kwaśności i winności. xD Szarlotkowe jako nuta fajne. Ale z kolei taka kwaśność całościowa i cynamon? Mam wrażenie, że nie pasuje, więc nie dziwię się, że go nie żal. Producent jednak go nie obiecywał, więc tym bardziej bym się nie czepiała (od razu pomyślałam, że przecież ludzie jedzenie przyprawiają; a cynamonem właśnie często Zotter przyprawia, mimo że w efekcie nie czuć, że coś z cynamonem jest, w opis na tym się nie skupia, ale widać było to potrzebne).
    Chyba nigdy nie jadłam frużeliny.
    No i zobacz, kolejna śmieszna rzecz! Kwaśność (nie każdą!) czekolad, jogurtów (pozytywną, nie podrasowaną) czy niektórych owoców lubię, Ty nie. Kwaśność o mocno śmietanowym podłożu, właśnie z kokosowości i jabłkiem, mnie przeraża, a Tobie…
    Gdzieś je widziałam, ale gdzie? Kojarzy mi się morelowy wariant (?). Jakby co, dam znać.

    1. Są to stosunkowo nowe jogurty. Jestem pewna na 99%, że musiałaś je z czymś pomylić, a wariant morelowy nie istnieje. Na szczęście wróciły do Biedry, więc polowanie na nie wymaga podjęcia minimalnego wysiłku.

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.