Serek Bakuś Puszysty biszkoptowy to jeden z pięciu dostępnych obecnie wariantów smakowych drobnych deserów dla dzieci Bakomy. Na tle innych produktów jogurtopodobnych skierowanych do małoletniej grupy odbiorczej wyróżnia go piankowa konsystencja, którą bardzo lubię.
Bakuś Puszysty serek biszkoptowy
Bakuś biszkoptowy ma brata-konkurenta w postaci serka wafelkowego. Najwyraźniej udało mu się wygrać pojedynek – ale nie wojnę! – jako że pokonanego trudno dziś upolować. Albo to ja mam pecha, bo trochę się za nim nachodziłam. Chociaż z mojej recenzji z 2016 roku wynika, iż to raczej biszkoptowy powinien zmniejszyć habitat, byłam dobrej myśli. Powrót po latach mógł przynieść odmienne wnioski.
Bakuś Puszysty serek biszkoptowy marki Bakoma dostarcza 111 kcal w 100 g.
Piankowy serek homogenizowany biszkoptowy waży 90 g i zawiera 100 kcal.
Smak Bakusia Puszystego można ustalić po najkrótszym choćby niuchnięciu. Jest ujmująco biszkopcikowy, słodziutki, nie do pomylenia z żadnym innym. W dalszej kolejności nabiałowy, słodkotwarożkowy.
Wygląd zawartości kubeczka zachwyca. Po pierwsze serek Bakomy ma czarujący jasnobiszkoptowy kolor. Po drugie znajduje się w nim mnóstwo biszkoptowych drobinek (1%).
Pod względem konsystencji Bakuś Puszysty biszkoptowy to połączenie kremu biszkoptowego i specyficznie gęstej, ciężkiej – mimo napowietrzenia – pianki. Byłby aksamitny, gdyby nie mięciutkie drobinki głównych bohaterów (tylko czy aby na pewno biszkoptów podłużnych?). Zresztą mogłoby ich być nawet więcej, nie obraziłabym się. Ponadto serek jest parafinowy niczym homogenizowany kuzyn i drobinę cierpki.
Smak deseru dla dzieci idealnie odpowiada zapachowi. Bakuś daje się poznać jako słodziutki i biszkopcikowy. Osiąga maksimum punktów w skali uroczości.
W trakcie nabierania na łyżeczkę Bakuś biszkoptowy syczy niczym bita śmietana znajdująca się na puddingach typu Grand Dessert. Ustom objawia się jako treściwy, gęsty w specyficzny sposób serek homogenizowany. Na dodatek smakuje wybornie. Mały spoiler: według mnie jest najlepszy z puszystej serii Bakomy. Chętnie do niego wrócę, kiedy najdzie mnie na deserkowe maluchy.
Ocena: 6 chi ze wstążką
Skład i wartości odżywcze:
Skład: twarożek odtłuszczony z mleka pasteryzowanego, śmietanka, wsad biszkoptowy (cukier, biszkopty 1%: mąka pszenna, cukier, jaja, skrobia, tłuszcz rzepakowy, sól, barwnik: kurkuma; skrobia modyfikowana kukurydziana, substancja zagęszczająca: pektyny; regulator kwasowości: kwas cytrynowy; aromat, wapń, witaminy: B6, D, B12), cukier, białka mleka, żelatyna wieprzowa.
Kalorie w 100 g: 111 kcal
Wartości odżywcze w 100 g: tłuszcz 4 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 2,4 g), węglowodany 12,9 g (w tym cukry 12,5 g), białko 5,8 g, sól 0,1 g.
Witaminy i minerały w 100 g: witamina B6 0,28 mg, witamina D 0,85 µg, witamina B12 0,8 µg, wapń 136 mg.
Piątka ;) to mój ulubiony wariant smakowy :)
<3
Ooo, pamiętam że kiedyś miałaś wstręt do biszkoptowych jogurtów a ten Bakuś dostał dość niską ocenę, a teraz mogę Ci przybić piąteczke – to też jest mój ulubieniec z tej serii <3 w końcu się zgadzamy! ^^
Tak było, prawdę powiadasz.
Czas odkorkować szampan :D
Mama kiedyś uwielbiała biszkoptowe jogurty Bakomy; mnie ich nie kupowała. Gdy Bakusia biszkoptowego jadłam… jakoś mnie odrzucił. Słodki, biszkoptowy nabiał i ta struktura – chyba ogólnie to nie dla mnie. Jak wróciłam do Ehrmanna kurczakowego, wyszedł właśnie biszkoptowo i jeszcze to w sumie samo w sobie nie wydało mi się złe (mam na myśli smak „nabiałowego biszkoptu” analogicznie do „nabiałowej czekolady”), ale takie rzeczy zazwyczaj zawsze mają w sobie coś, co musi sprawiać, że mocno mnie od nich odpycha (wspominany wszystko inne, haha, Bakuś słodycz, wydźwięk i struktura).
Jest tylko jedna rada na ten problem. Musisz kupić ponownie, wtedy na pewno się przekonasz.
Nałożę Ehrmanna do miseczki, na wierzch wytrząsnę Bakusia i będzie „Grand Dessert Zrób To Sam”.
Polecam schłodzony budyń instant zamiast Ehrmanna.