Good Food, Wafle kukurydziane Cebula i kwaśna śmietana

Wafle kukurydziane Cebula i kwaśna śmietana to drugi – obok wariantu Papryka barbeque – wariant czysto kukurydzianych wafli Good Food, powstałych jako odpowiednik ryżowo-kukurydzianych Jumbo. Zresztą według mnie nawet nie odpowiednik, a ewolucja, ulepszenie, upgrade. Wątpię, by spowodowały wycofanie z rynku popularniejszych Jumbo, wszelako mnie takowe zdarzenie nie zrobiłoby różnicy. Ryżowo-kukurydziane krążki Good Food uważam za przesadnie grube, a co za tym idzie kiepskie pod względem konsystencji i niesprzyjające konsumpcji. Nie zamierzam do nich wracać.

Wbrew przyjętej względnie niedawno polityce kupowania nowych produktów pojedynczo zdecydowałam się upolować dwie paczki wafli cebulowych i dwie paprykowych. Powód wyjaśniłam we wpisie ukazującym marcowe zakupy. (Skrótowo: zapchanie kolejki było wartością, na której bardzo mi zależało).

Good Food, Wafle kukurydziane Cebula i kwaśna śmietana, copyright Olga Kublik

Wafle kukurydziane Cebula i kwaśna śmietana

W przeciwieństwie do paprykowych wafle cebulowo-śmietanowe są jasne (no shit, Sherlock!). Wyglądają subtelnie, ale nie dajcie się zwieść – pokrywa je grubaśna warstwa przyprawy. Zresztą nie trzeba dotykać krążków i doświadczać pokrycia skóry pyłem, by odnotować szczodrość producencką. Widać ją gołym okiem. Wafle są raz przeciętnej grubości, raz cieniutkie. Każdorazowo jednak cieńsze od Jumbo (uff).

Wafle kukurydziane Cebula i kwaśna śmietana od Good Food dostarczają 409 kcal w 100 g.
Wafle kukurydziane cebulowo-śmietanowe liczą 14 krążków; każdy waży 8,6 g i zawiera 35 kcal.

Good Food, Wafle kukurydziane Cebula i kwaśna śmietana, copyright Olga Kublik

Cebulowe wafle kukurydziane pachną kwaśno, słonawo i słodkawo. Przywodzą na myśl nic innego jak chrupki fromage. Czuć kwaśną śmietanę i szczypiorek.

Degustację tradycyjnie rozpoczęłam od wylizania krążka. Pokrywająca go przyprawa okazała się zupełnie inna niż paprykowa, albowiem miękka i delikatna jak mąka, przy czym zupełnie inna od mąki. Po zetknięciu ze śliną momentalnie znika, czego zdecydowanie nie robi mąka. Stanowi coś w rodzaju rozpuszczalnego pyłu. (Jak pył z wafli kukurydzianych?)

Good Food, Wafle kukurydziane Cebula i kwaśna śmietana, copyright Olga Kublik

Wafle są chrrrupiące. W połączeniu ze śliną miękną i stają się kleiste, lepkie, masowe. Wówczas osiadają w zębach. Efektu nie da się uniknąć nawet podczas plebejskiego gryzienia, toteż uczciwie ostrzeżcie zęby, że będą przez chwilę zalepione. W krążkach znajdują się twarde wysepki kukurydziane stanowiące oparcie dla przedtrzonowców i trzonowców. Rozkosznie twarde są również brzegi.

Smak kroczy pod rękę z aromatem. Jest kwaśny, słony, porównywalny do smaku chrupek fromage. Oczywiście mam na myśli chrupkową kompozycję fromage – ser ze szczypiorkiem/cebulką – nie zaś czysty ser. Baza daje się poznać jako uroczo kukurydziana, słodka. Intensywność* oceniam jako odpowiednią. Niestety nad wyrazistością** trzeba by trochę popracować. Smak jest mało charakterny, płytki.

* Intensywność to wartość pionowa, oznaczająca wzrost/spadek. Odpowiednik: głośność dźwięku. Muzykę można ustawić bardzo głośno, i tyle.
** Wyrazistość to wartość pozioma (?), oznaczająca głębię/płytkość. Odpowiednik: głębia dźwięku. W głośnikach można włączyć bas i inne bajery, nawet jeśli muzyka gra cicho.

Good Food, Wafle kukurydziane Cebula i kwaśna śmietana, copyright Olga Kublik

Uważam, że Wafle kukurydziane Cebula i kwaśna śmietana to bardzo porządna przekąska. Chociaż wystawiłam im tylko 4 chi ze wstążką, wafle mam za milion razy lepsze od Jumbo. Ba! gdyby nie brakowało im wyrazistości smakowej, uznałabym je za lepsze nawet od ocenionych wyżej wafli barbeque.

W krążkach można by też nieco poprawić konsystencję, zwłaszcza że blisko jej do doskonałości. Grys kukurydziany klei się, lepi i osiada w zębach. Wiem, że to nie kwestia samego użycia grysu, bo jadłam różne wafle z tą bazą. Może problem tkwi w ilości? Jakości? Połączeniu z innym składnikiem? Panie i panowie producenci, proszę o pochylenie się nad kwestią degustacyjnej czystości ząbków!

Ocena: 4 chi ze wstążką


Skład i wartości odżywcze:

Skład: 86% grys kukurydziany, olej roślinny (olej rzepakowy, olej kokosowy, olej palmowy), serwatka w proszku, przyprawy (1% cebula, czosnek, pieprz), sól, maltodekstryna, cukier, mąka ryżowa, aromat, pietruszka, 0,1% śmietana w proszku, 0,1% kwaśna śmietana w proszku, regulator kwasowości: kwas cytrynowy (E330), emulgator: guma arabska (E414). Może zawierać soję.

Kalorie w 100 g: 409 kcal

Wartości odżywcze w 100 g: tłuszcz 7,1 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,8 g), węglowodany 78 g (w tym cukry 2,8 g), błonnik 2,6 g, białko 7,3 g, sól 1,03 g.

9 myśli na temat “Good Food, Wafle kukurydziane Cebula i kwaśna śmietana

  1. Jestem zachwycona tymi nowościami niemniej wędzona papryka wygrywa. Ta chrupkość i twardość jaką się odznacza tamten wariant jest taka moja,że aż się popłakałam że wreszcie wyprodukowali coś w tym stylu. Dorwałam cebulę w Lidlu a paprykę w Auchan .
    Twardość podobna do wafli z ciecierzycy/soczewicy :) mniam
    Pierwsze próbowałam paprykowe. Ilość posypki też wymaga pochwały:) cebula mnie zawiodła…
    Raz że miękkie są a dwa posypki jak na lekarstwo średnio na 1/3 paczki. Wiem bo mi się rozerwało opakowanie :(
    Ogólnie i tak jestem fanką paprykowych przekąsek więc w przyszłości będzie to mój ulubiony „chrupacz” :*
    Bardzo ale to bardzo przypominają mi dawne chipsy z biedronki w paczuszkach malutkich nie smażone takie suszki. Te przyprawy były podobne ale już dawno ich nie ma a cena przerażała. A tu dostępność także na plus :)

  2. Nie wierzę w zgranie… moja dzisiejsza czekolada z czosnkiem (długa historia) akurat oprócz miodzikowo-owocowych nut w pewnym momencie fromage zajeżdża. I gdzie ja mam od takich nut uciekać?

      1. Tobie wiadro, ja w pewnym momencie chciałam szukać sobie trumny. Moje wampirze życie zostało wystawione na próbę. I zrobiła mi to ukochana marka… Połowy tabliczki (cała miała 50g) nie dałam rady. I myślę, że teraz już nawet Ty się nie dziwisz, że porzuciłam ją w sumie bez żalu (mimo że normalnie skręca mnie na myśl, że miałabym oddać którąś z tych degustacyjnych).

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.