Bakoma, Ave Vege Deser na kremie kokosowym smak Czekolada z wiśniami

Bohater niniejszego wpisu zamyka kolekcję puddingowych deserów wegańskich Ave Vege Bakomy. Najpierw na blogu zaprezentowałam dwójkę dostępną w wersji zarówno oryginalnej, jak i produkowanej dla Biedronki pod marką Go Vege: kawę, słony karmel. Następnie, aby mieć pełne rozeznanie, upolowałam podstawowy deser czekoladowy i bajerancki zaprezentowany dzisiaj: Czekoladę z wiśniami.

Bakoma, Ave Vege Deser na kremie kokosowym smak Czekolada wiśnie, copyright Olga Kublik

(Bakoma) Ave Vege Deser Czekolada z wiśniami – wegański pudding

Deser czekoladowy z wiśniami Ave Vege to kolejna propozycja Bakomy niezawierająca glutenu ani laktozy. Ze względu na stuprocentowo roślinny skład nadaje się dla wegetarianów, wegan, wszystkożerców i różnych innych –żerców. Ponieważ nie zawiera soi, mężczyznom nie wyrośnie kobiecy biust ani trzeci sutek na plecach. Nikt też nie zostanie narażony na wchłonięcie szkodliwego GMO, które atakuje ludzkie DNA, czyniąc z człeka odbiornik dla rakotwórczych fal 5G.

Ave Vege Deser na kremie kokosowym Czekolada z wiśniami marki Bakoma dostarcza 111 kcal w 100 g.
Wegański deser czekoladowy z wiśniami Ave Vege z bazą kokosową waży 150 g i zawiera 166,5 kcal.

Lubuję się w pięknych zapachach, a deser czekoladowy z wiśniami Ave Vege zdecydowanie może się takowym pochwalić. Oddaje wilgotne, mięsiste czekoladowe pierniki oblane ciemną czekoladą – jednocześnie czyste i nadziewane wiśniami. Dodatkowo funduje spotkanie z gęssstym, wilgotnym, świeżutkim marcepanem z wiśniami, oblanym cudowną czekoladą (pomyślałam nie o chlebku marcepanowym, lecz o tabliczce typu zotterowego).

Bakoma, Ave Vege Deser na kremie kokosowym smak Czekolada wiśnie, copyright Olga Kublik

Wegański deser Bakomy jest zwarty, zwięzły, spójny. Prowizorycznie gęsty. Sprawia wrażenie nawilżonego betonu. Można go obrócić do góry dnem, a i tak się nie poruszy. Oczywiście do czasu, wszak spód zajmuje wodnisty sos pełny dużych owoców – po dokopaniu się do niego nie radzę ryzykować. Pudding dotknięty wargami jest nieco serkotopiony, przy czym nieporównywalnie mniej niż konwencjonalne mleczne odpowiedniki. Daje się poznać jako bardzo pylisty pyłkiem typu drobniutkiego. Ustom serwuje gęssstość i kremowość rasowego kremu. Trudno zgadnąć, że jest w pełni roślinny.

Pudding smakuje esencjonalną, głęboką czekoladą i słodko-kwaśnymi wiśniami (bez mieszania z sosem; musiał nim nasiąknąć). Serwuje przeczekoladowe pierniczki szczodrze oblane sosem wiśniowym.

Uzupełnieniem obłędnie czekoladowego puddingu, skądinąd tego samego co w wersji czekoladowej, jest sos. Niestety rzadki jak woda, smętnie spływający z łyżeczki. Zawiera sporo owoców w pokaźnym rozmiarze. Są mięciutkie, zkompotowe. Miękkość objęła nawet skórki, toteż o jakiejkolwiek jędrności zapomnijcie – wiśnie są jednolite. Sos smakuje słodko w sposób cukrowy, na dodatek ponadprzeciętnie, przesadnie. Kupiłam trzy sztuki, którym poświęciłam osobne dni. W trakcie jednej degustacji miałam obniżoną tolerancję na słodycz, w związku z czym aż mi się zrobiło źle.

Bakoma, Ave Vege Deser na kremie kokosowym smak Czekolada wiśnie, copyright Olga Kublik

Deser na kremie kokosowym Czekolada z wiśniami Ave Vege od Bakomy zjadłam ze smakiem. Każdą z trzech sztuk. (Oczywiście żadnej nie wymieszałam, byłby to skandal obyczajowy). Od pierwszej do ostatniej sekundy czułam przeprzeprzeczekoladowe pierniki z sosem wiśniowym. Ze względu na smak byłam skłonna oddać deserowi wegańskiemu serce, niestety poziom słodyczy zmącił pierwotnie gładką taflę zachwytu. Tak niewiele brakowało, bym po raz trzeci wsiadła na grzbiet różowego jednorożca!

Ostatecznie deser czekoladowy z wiśniami uważam za smaczniejszy od po prostu czekoladowego, ale wcale nie lepszy. Ten drugi odznacza się o wiele atrakcyjniejszym poziomem słodyczy, co ma ogromne znaczenie na odbiór całości. Oceny zatem wystawiłam równe.

Ocena: 6 chi


Skład i wartości odżywcze:

Skład: krem kokosowy 66% (woda, ekstrakt kokosowy w proszku), cukier, skrobie modyfikowane, syrop ryżowy w proszku, skrobia ryżowa, mąka ryżowa, kakao 1,7%, tłuszcz kokosowy, białka słonecznika, substancja zagęszczająca: karagen; czekolada w proszku 0,05%, sól, aromat; wsad wiśniowy 16,7% (wiśnie 8%, cukier, skrobia modyfikowana, koncentrat soku z czarnej marchwi, substancja wiążąca: mleczan wapnia; aromat, stabilizator: mączka chleba świętojańskiego; regulator kwasowości: cytryniany sodu; kwas: kwas cytrynowy).

Kalorie w 100 g: 111 kcal

Wartości odżywcze w 100 g: tłuszcz 2,2 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 2 g), węglowodany 21,7 g (w tym cukry 14,4 g), białko 0,7 g, sól ,12 g.

Gdzie kupić: Biedronka, Carrefour, Leclerc, inne supermarkety

Cena: 3,29-3,49 zł

10 myśli na temat “Bakoma, Ave Vege Deser na kremie kokosowym smak Czekolada z wiśniami

  1. Oo, ciekawe porównanie do pierniczków ^^ mi również przypominał w smaku ciastka, ale nie tyle pierniczki co delicje ^^ poziom słodyczy w sumie był dla mnie na tyle znośny, że całość mnie oczarowała *-* i… Jak to nie można mieszać? Ups :’D to mój sposób na jedzenie każdego dwuwarstwowego deseru (oprócz tych z bitą śmietanką) :’D

  2. A no właśnie. Uznałam ogół za tak w miarę obiektywnie przeciętny, ale mnie ta cukrowa słodycz zmogła zupełnie. U mnie przekreśliła zupełnie „zjadłam ze smakiem”. Jak mi przy tego typu produkcie cukier aż w gardle staje to… no, ale by się przekonać, że to na pewno produkty nie dla mnie i kropka, paru mi było trzeba, by moja mózgownica raz a dobrze sobie zapamiętała, że już żadnego więcej deseru nie kupię. A już zwłaszcza czekoladowego czystego. A jednak dla kogoś (kto jak ja mógłby mieć problem też ze sztucznością wiśniową) widzę niezłe rozwiązanie: kupienie czystego czekoladowego i dodanie wiśniowego dżemu 100%.

      1. Ja to praktykuje od lat. Kupuję tylko naturalne i dodaje dżem z czego niegdyś Ty i inni drwiliście, że to nie to samo :P

        1. Naturalny jogurt jest dla mnie czymś zupełnie innym niż smakowy. Wciąż uważam, że naturalny z dżemem nijak się ma do owocowego.

  3. Cóż ja mogę powiedzieć o deserze czekoladowym (meh), z dodatkiem wiśni (bleh) i jeszcze jakby tego było mało wegańskim (hm…). Ale nazwa serii bardzo fajna :)

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.