Sonko, Sooo Rice Caramel – baton ryżowy w białej czekoladzie z karmelem

Podczas buszowania po Kopalni Cudowności, czyli boleśnie PRL-owskim sklepie sieci Społem, natrafiłam na dwie nowości marki Sonko, o których istnieniu nie miałam pojęcia. Jedną z nich są batony Sooo Rice: Caramel i Milk, powstałe jako alternatywa dla wafli ryżowych oblanych czekoladą. Od klasycznych krążków różnią się kształtem i faktem, iż tym razem polewa okala cały produkt, nie zaś wyłącznie wierzch. Oczywiście wzięłam oba. (Drugiej nowości – małych krążków całych w czekoladzie – nie kupiłam).

Sonko, Sooo Rice Caramel baton ryżowy w białej czekoladzie z karmelem, copyright Olga Kublik

Sooo Rice Caramel – baton ryżowy w białej czekoladzie z karmelem

Radośnie wkładając nowe batony ryżowe Sonko do koszyka, spodziewałam się czystej uciechy. Wszystko dlatego, że wafle ryżoróżne w czekoladzie lub polewie tego producenta stanowią mój niekwestionowany numer jeden. Nie mam im do zarzucenia absolutnie niczego. Są perfekcyjne pod względem konsystencji i przepyszne. Ucieszyłam się, że w 2021 roku marka zaproponowała wersję batonikową.

Sooo Rice Caramel marki Sonko dostarcza 491 kcal w 100 g.
Baton ryżowy w białej czekoladzie z karmelem od Sonko waży 16 g i zawiera 79 kcal.

Sonko, Sooo Rice Caramel baton ryżowy w białej czekoladzie z karmelem, copyright Olga Kublik

Ponieważ batonik Sooo Rise Caramel pokrywa biała czekolada karmelowa, jej aromat wita degustatora z otwartymi ramionami. Warto jednak zaznaczyć, że biała czekolada jest wyrazistsza i intensywniejsza niż karmel. Dopiero za tym słodkim wstępem uplasowała się nuta naturalnie słodkich wafli ryżowych.

Ryżowy baton Sonko jest zabawnie leciutki, przez co przywodzi na myśl wacik. Nic jednak dziwnego, skoro waży zaledwie 16 g. Mimo iż odznacza się kolorem niezgodnym z barwą ukazaną na opakowaniu, prezentuje się ładnie. Zamiast złocisty (jak miękki, lejący się karmel) bądź bursztynowy (jak palony, chrupiący karmel), jest zbożowy, toffiowawy. Ciekawe, skąd wzięto kolor na opakowaniu.

Sonko, Sooo Rice Caramel baton ryżowy w białej czekoladzie z karmelem, copyright Olga Kublik

Biała czekolada karmelowa daje się poznać jako delikatnie lepka. Nieznacznie osadza się na palcach. Nie jest supercienka, ale cienka – owszem. Zgryziona przyjemnie topnieje. Staje się tłuściutka, gęsta. Niestety nie przemienia się w bagienko. Jest mocno pylista. Nie mam wątpliwości, iż stanowi czekoladę, nie zaś jakąś tam polewę. Smakuje bardzo słodką białą czekoladą i nutą karmelu typu toffiowatego.

Wnętrze odznacza się różnorodną kolorystyką, co budzi nadzieję na mieszankę ryżu białego (gorszego) z brązowym (twardszym, chrupiącym). W rzeczywistości jest to wyłącznie ryż brązowy. Marka Sonko zaproponowała go w formie dziwnej, zupełnie innej niż w waflach ryżowych. Podczas gdy zboża w krążkach są sprasowane, tutaj każde ziarno dmuchanego ryżu występuje niejako osobno – tak jak w kultowej polskiej Szyszce. Baton niby jest twardy i nie przejawia stetryczenia, lecz jednocześnie wydaje się podejrzanie tępy. Wafloryżowy smak okazał się marginalny.

Sonko, Sooo Rice Caramel baton ryżowy w białej czekoladzie z karmelem, copyright Olga Kublik

Ryżowy baton Sooo Rise Caramel miał być inną formą wafli ryżowych w czekoladzie, ale zdecydowanie nie jest. Składa się z licznych ziaren dmuchanego ryżu połączonych w blok, wszelako zachowujących autonomię. Zdaje się tępy w sposób nieokreślony, gdyż wcale nie stetryczały. Z uwagi na łagodny smak wnętrza czuć niemal wyłącznie białą czekoladę karmelową.

To niestety nie koniec wad. Smaczna biała czekolada z karmelem w połączeniu z nijakimi, problematycznymi ziarnami dmuchanego ryżu gubi zalety i staje się nijaka. Warstwy boleśnie do siebie nie pasują, przez co psują efekt. Sooo Rise Caramel jawi się jako niegodny kupienia czy zapamiętania.

Ocena: 3 chi


Skład i wartości odżywcze:

Skład: 60% czekolada biała z karmelem [cukier, tłuszcz kakaowy, mleko pełne w proszku, 6,3% proszek karmelowy (odtłuszczone mleko w proszku, serwatka w proszku (z mleka), cukier, tłuszcz mleczny), odtłuszczone mleko w proszku, tłuszcz mleczny, 0,9% cukier karmelowy, miazga kakaowa, emulgator: lecytyna słonecznikowa, naturalny aromat waniliowy, sól], 40% ryż brązowy. Możliwa obecność soi, orzechów laskowych i glutenu.

Kalorie w 100 g: 491 kcal

Wartości odżywcze w 100 g: tłuszcz 22,9 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 13,7 g), węglowodany 62,2 g (w tym cukry 30,9 g), błonnik 1,4 g, białko 8,4 g, sól 0,19 g.

Gdzie kupić: Społem

Cena: 1,59 zł

8 myśli na temat “Sonko, Sooo Rice Caramel – baton ryżowy w białej czekoladzie z karmelem

  1. Uwielbiam karmelową czekoladę i chyba dlatego, mimo Twojej nieprzychylnej recenzji, kiedyś się na niego skuszę. Najwyżej zmarnuję tylko 79 kcal :D

  2. Lata temu w Biedrze były tabliczko-batony z ryżu w czekoladzie i przez pewien krótki okres z Mamą lubiłyśmy. To tyle z mojej znajomości z takimi produktami. Teraz to bardzo nie w naszym typie.

    Pomysł na ten wariant w zasadzie tak rynkowo jest fajny, a jednak… Sama wiesz najlepiej, w końcu Ty go jadłaś.
    Zastanawiam się tylko, czy producent naprawdę liczy, że ktoś kupi, zachwyci się i będzie wracał?

  3. Rozczarował mnie. Kupiłam na wyjazdowym szkoleniu jako dodatek słodki do prowiantu .. .szkoda pieniędzy … kolor nie zachęca do degustacji, moim zdaniem zapach także nie… no nawet niska kaloryczność nie sprawi, że to łupie ponownie….

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.