Sonko, Sooo Rice Milk – baton ryżowy w mlecznej czekoladzie

Kupując nowe batony ryżowe w czekoladzie od SonkoSooo Rice: Milk i Caramel – spodziewałam się wafli ryżowych podanych w innej formie. Po schrupaniu wariantu karmelowego zrozumiałam jednak, że choć są to słodycze pozornie bliźniacze, w rzeczywistości dają się poznać jako zupełnie inne. Obserwację potwierdził baton w czekoladzie mlecznej, o czym przeczytacie w dzisiejszej recenzji.

Skądinąd zastanawia mnie sens powstania batonów Sooo Rice Sonko. Jaki cel przyświecał marce? Wafle ryżowe i inne dostępne w opakowaniach impulsowych są równie lekkie i wygodne do zabrania do szkoły lub pracy, ewentualnie wrzucenia do torby na wszelki wypadek. Czy chodziło o ograniczenie kaloryczności do minimum i zaspokojenie batonowej potrzeby osób unikających konwencjonalnych słodyczy?

Sonko, Sooo Rice Milk baton ryżowy w mlecznej czekoladzie, copyright Olga Kublik

Sooo Rice Milk – baton ryżowy w mlecznej czekoladzie

Po przekrojeniu batona Sooo Rice Milk zobaczyłam wnętrze o zróżnicowanej kolorystyce: biało-złociste. Pomyślałam, że powstał z dwóch rodzajów ryżu, co jednak okazało się błędem. W rzeczywistości stanowi twór wyłącznie z ryżu brązowego. Pokrywającej go czekolady nie ma zbyt dużo, ale biorąc pod uwagę proporcje całego batona, można uznać, że jest względnie gruba.

Sooo Rice Milk marki Sonko dostarcza 451 kcal w 100 g.
Baton ryżowy w mlecznej czekoladzie od Sonko waży 16 g i zawiera 73 kcal.

Sonko, Sooo Rice Milk baton ryżowy w mlecznej czekoladzie, copyright Olga Kublik

Ryżowy batonik Sonko pachnie wcale przyjemnie. Jest spodziewanie mlecznoczekoladowy, a do tego korzenny, pierniczkowy. Zabawny wydał mi się zwłaszcza fakt, iż korzennych pierniczków nie odnotowałam jako nuty dodatkowej. Wręcz przeciwnie – ten wątek wiedzie prym, jakby wąchało się rzeczywiste pierniczki. Może nawet z gęstym nadzieniem owocowym.

Oba batoniki Sooo Rice Sonko ważą nieco więcej, niż zapowiedział producent. Wersja mleczna wykazała na wadze 18 g, karmelowa zaś aż 20 g. Oczywiście to wciąż malutko, dzięki czemu batony przywodzą na myśl waciki, lecz jeśli chcecie kupić je ze względu na niską kaloryczność, miejcie na uwadze owe niezgodności.

Sonko, Sooo Rice Milk baton ryżowy w mlecznej czekoladzie, copyright Olga Kublik

Względnie gruba czekolada jest trudna do zgryzienia. Daje się poznać jako gęsta, tłuściutka, pylista. Rozpływa się gęstawo, acz na wodę, bez bagienka. To ewidentnie czekolada, nie zaś niskobudżetowa polewa. Smakuje mlecznie do kwadratu, słodko, plebejsko. Jest prosta i przyjemna w sposób niewyszukany. Nie funduje festiwalu fajerwerków ani nie przywodzi na myśl Lindta, niemniej w batoniku się sprawdza.

Dmuchany ryż brązowy jest przyjemnie twardy i chrupiący. Inaczej niż w waflach ryżowych, występuje w osobnych ziarenkach przylegających jedno do drugiego. Przypomina raczej kultową Szyszkę niż tradycyjne krążki. W smaku jest naturalnie słodki i gorzkawy, intensywnie wyprażony. I konsystencja, i smak bezpośrednio wskazują na wykorzystanie ryżu brązowego, czyli wszystko się zgadza.

Sonko, Sooo Rice Milk baton ryżowy w mlecznej czekoladzie, copyright Olga Kublik

Połączenie ryżowego wnętrza i białej czekolady karmelowej w wariancie Caramel okazało się zdradliwe. Choć sama polewa jest pyszna i ma przyjemną konsystencję, batonik jako całokształt nie urywa. Na szczęście Sooo Rice Milk wypada lepiej. Tutaj smak wnętrza dochodzi do głosu, a dziwna tępość konsystencji nie występuje. Na dodatek mleczna czekolada pasuje do słodyczy, gorzkawości i wyprażenia ryżu brązowego. Myślę, że ciemna czekolada też by się sprawdziła.

Chociaż bohater dzisiejszej recenzji przypadł mi do gustu bardziej niż karmelowy, uważam go za propozycję znacznie gorszą od wafli ryżowych i innych w czekoladzie Sonko. Wolę czekoladę występującą tylko po jednej stronie, a także sprasowane ziarna ryżu. A może chodzi o inną cechę? Chociażby kształt? Trudno powiedzieć. Wiem natomiast, że do Sooo Rice Milk nie wrócę. Zostaję przy waflach z czekoladą.

Ocena: 4 chi


Skład i wartości odżywcze:

Skład: 60% czekolada mleczna (cukier, tłuszcz kakaowy, mleko pełne w proszku, miazga kakaowa, mleko odtłuszczone w proszku, emulgator: lecytyna sojowa), 40% ryż brązowy. Możliwa obecność orzechów laskowych i glutenu.

Kalorie w 100 g: 451 kcal

Wartości odżywcze w 100 g: tłuszcz 15,4 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 8,9 g), węglowodany 68,8 g (w tym cukry 21,6 g), błonnik 2,6 g, białko 7,9 g, sól 0,03 g.

Gdzie kupić: Społem

Cena: 1,59 zł

10 myśli na temat “Sonko, Sooo Rice Milk – baton ryżowy w mlecznej czekoladzie

  1. Jak dla mnie dobrze, że jest więcej czekolady, bo nie przepadam za samymi waflami, ale… Chyba w takim razie wolałabym już zjeść samą czekoladę niż jeszcze z waflem w środku :D

  2. Pewnie Cię zaskoczę, ale tak ogólnie (bo nie dla mnie) bardziej do mnie przemawia forma wafli ryżowych w czekoladzie niż baton. Jak baton to taki z podziałką do łamania, jak te wspominane z Biedry. Te jednak też nigdy nie były w moim typie.

    Zabawne, że akurat pierniki w czekoladzie, często z nadzieniem są dość wszędobylskie. Mam wrażenie, że wszędzie można na nie trafić.

  3. Intencją producenta było bez wątpienia to żeby zarobić. Ludzie lubią nowości, nawet jeśli to w gruncie rzeczy odgrzewane kotlety. W każdym razie strategia działa – o ile wafli bym nigdy nie kupiła, tak batoniki mnie kuszą.

  4. Ja podpisuje się pod podsumowującym akapitem
    Po spróbowaniu tych produktem zdecydowanie wybieram wafle w czekoladzie :). Niemniej to odległa czasowo perspektywa, bo na dzień dzisiejszy nie widzą mi się żadne, właśnie przez wzgląd na wspominany wyjazd podczas którego jadłam różne kombinacje wafli kukurydzianych z dodatkami bo organizator szkolenia nie zagwarantował mi posiłków wegańskich …

    1. Jadłaś wafle z czekoladą zawierającą mleko, bo organizator szkolenia nie zagwarantował Ci posiłków wegańskich? ;>

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.