W październiku ubiegłego roku zachorowałam na wściekliznę chipsową, objawiającą się palącym przymusem skolekcjonowania wszystkich smaków chipsów, które umysł uznał za niezbędne do przetrwania. W moim wypadku były to tylko propozycje Lay’s (na szczęście), za to różne warianty smakowe pochodzące z kilku serii (niestety). Gdyby doszły was dźwięki nieprzerwanego chrupania, nie zdziwcie się.
Wścieklizna spożywcza – czy szerzej: przedmiotowa – to poważna choroba, na którą jak dotąd nie wynaleziono skutecznego środka medycznego. Leczenie polega na spełnieniu dręczącego pragnienia umysłu. (Biada tym, którzy uznali, że muszą kupić serię najnowszych urządzeń popularnego producenta, np. Apple’a). Niestety zdarzają się nawroty, co dobitnie pokazuje mój przypadek. Jak tylko spuściłam chipsową parę, pojawiła się odmiana miniwafloryżoróżna. Właśnie wtedy upolowałam miniaturowe wafle kukurydziane paprykowe Corn A’Petit paprika od Good Food. I milion innych chrupaczy.
Corn A’Petit paprika – mini wafle kukurydziane paprykowe
W recenzji pierwszego spróbowanego przeze mnie wariantu nowych mini wafelków Good Food – Corn A’Petit butter & salt – szczegółowo opisałam niedopracowania, które pojawiły się na opakowaniu. Choć propozycja paprykowa wypada pod tym względem lepiej, tutaj także nie udało się osiągnąć ideału. W angielskiej wersji składu widnieje chipotle pepper, którą Good Food raz tłumaczy jako paprykę chipotle (na opakowaniu), raz jako pieprz chipotle (na stronie internetowej). O ile mi wiadomo, papryka i pieprz nie są tym samym produktem. Konsument ma prawo do tego typu błędów, nie musi znać się na kulinariach, natomiast w przypadku producenta to niedopuszczalne.
Dodam jeszcze, że zapis mini wafle stosuję za producentem. Jest niepoprawny językowo. Prawidłowa forma to miniwafle. Przedrostek mini- wymaga zapisywania łącznego.
Wafelki kukurydziane Corn A’Petit paprika marki Good Food dostarczają 412 kcal w 100 g.
Mini wafle kukurydziane paprykowe Good Food ważą 60 g i zawierają 247 kcal.
10 wafelków paprykowych waży ok. 14 g i dostarcza 58 kcal.
Choć wafle paprykowe Jumbo jadłam wiele miesięcy wcześniej, podczas pierwszego niuchnięcia nowej przekąski Corn A’Petit paprika pomyślałam właśnie o nich. Wydaje mi się, że zapachy są tożsame. Nie byłoby to zresztą dziwne, wszak za oba produkty odpowiada Good Food, a po co przygotowywać nową kombinację przypraw, skoro stara jest niczego sobie? Aromat nowości oferuje 101% intensywności i wyrazistości. Oddaje mocccno marynowaną paprykę ze słoika i pieczone mięso. Kompozycja jest kwaśna, słona, marginalnie pikantna. Do bocznych drzwi puka wątek ludzkiego potu.
Pod względem atrakcyjności mini wafle paprykowe także wypadają atrakcyjnie. Są bogato oprzyprawione, niepołamane, bajecznie cienkie. Dzięki lekkości porcja licząca 60 g wygląda na pokaźną, sycącą.
Kukurydziane krążki paprykowe położone na języku nie rozmakają na papkę. Podobnie do maślano-solonych rozpadają się na osobne kawałki przywodzące na myśl preparowany ryż. Każdy kawałek stanowi osobne ogniwo: twarde, al dente. Mimo iż owe ziarenka zachodzą śliną, chrupią. Rozpad wafli paprykowych trwa sekundę. Wrażenia oceniam jako zupełnie w porządku.
Początkowo wydawało mi się, że Corn A’Petit paprika Good Food nie przejawiają stetryczenia. Gryzione okazują się treściwe, pożywne, chrupiące. Po spożyciu kilku sztuk doszłam jednak do wniosku, że są zwietrzałe, i to zauważalnie – w tle. W połowie degustacji uznałam, iż sprawiają wrażenie otwartych dzień wcześniej i przeleżałych dobę. Uwaga! Chrupki z innej partii nie przejawiały tej wady.
Przyprawy na wafelkach Corn A’Petit paprika jest bardzo dużo, toteż w trakcie degustacji wesoło osiada na palcach (bez warstwy tłuszczu). Daje się poznać jako agresywnie kwaśna, acz w pozytywny sposób. Kiedy szok kwasowy przechodzi, pojawiają się marynowana papryka i mięso w marynacie paprykowej pieczonej na grillu typu barbeque. Z uwagi na wyrazistość smaku posypki nie czuć łagodnego kukurydzianego tła, inaczej niż w przekąsce Corn A’Petit butter & salt. Pojawia się za to posmak… papierosów.
Kukurydziane wafle paprykowe Corn A’Petit paprika od Good Food pachną i smakują intensywnie, zgodnie z nazwą. Są delikatnie pikantne, w związku z czym prowadzą do subtelnego pieczenia języka. Na szczęście o wrażliwy żołądek nie trzeba się bać. Podczas seansu chrupania raz po raz można się natknąć na przyjemne twarde ziarno a la słonecznika. Bardzo lubię takie niespodzianki.
Nie obyło się bez wad, acz drobnych. Najistotniejsza wydaje mi się zauważalna stetryczałość, sugerująca trwającą dobę nieszczelność paczki. (Przypominam: nie w każdej partii). Do przekąski Good Food chętnie wrócę, acz z dwóch przetestowanych do tej pory wariantów preferuję maślano-solony.
Ocena: 5 chi
Skład i wartości odżywcze:
Skład: grys kukurydziany 86%, olej rzepakowy, przyprawa o smaku paprykowym 7% (papryka w proszku 1,1%, cukier, aromaty (w tym aromat dymu wędzarniczego), sól, błonnik z grochu, cebula, mąka ryżowa, sól chilijska, fruktoza, pomidory w proszku, czosnek w proszku, papryka chipotle, maltodekstryna ziemniaczana, chlorek potasu, regulator kwasowości: kwas cytrynowy; przyprawy). Może zawierać mleko i soję.
Kalorie w 100 g: 412 kcal
Wartości odżywcze w 100 g: tłuszcz 8,4 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,8 g), węglowodany 75 g (w tym cukry 2,5 g), błonnik 3,4 g, białko 7,3 g, sól 1,1 g.
Gdzie kupić: Lidl
Cena: 2,99 zł
Te wafle wyjątkowo bym schrupała *-* nie dość że są przeurocze, to jeszcze wafle w posypkach smakowych akurat bardzo, bardzo lubię ^^ jeśli gdzieś rzucą mi się w oczy to z chęcią kupię :D
Powinny rzucić Ci się w oczy w Lidlu :)
Uwaga spoiler! ;)
Mhm, czyli te nie są złe i tylko pizzowe Ci nie smakują. Dobrze, bo najwyżej tylko z jedną paczką wtopiłam.
Niektórym to się powodzi, skoro znają przyszłość!