Benlian to marka, którą zna i kocha każdy. Jej produkty nie tylko są dostępne we wszystkich sklepach, ale także coraz częściej pojawiają się zamiast o wiele mniej popularnych propozycji Sonko, Good Food i podobnych. Ba! wypierają nawet plebejskie chipsy Lay’s i Crunchips.
Żarciki na bok. Na chrupki kukurydziane Corn & Rice Chips Paprika marki Benlian trafiłam przypadkiem i tylko w jednym sklepie. Ponieważ przybytek ów należy do sieci Społem, rządzi się specyficznym prawem, czyt. może w nim być coś, czego nie znajdziemy w żadnym innym sklepie Społem. Byłam w ostrej fazie miniwafloryżoróżnego szaleństwa, toteż zgarnęłam nieznajomka do koszyka wraz z innymi.
Corn & Rice Chips Paprika *Benlian*
Jak podpowiadają internety, kolekcja Corn & Rice Chips marki Benlian obejmuje więcej smaków niż trzy, które upolowałam. Trudno, jakoś przeżyję. Paczka waży mniej od propozycji Sonko i Good Food, wszak jedynie 50 g. Zdarza się jednak, że pracownicy podjedzą coś z nudów, w efekcie do konsumenta – np. mnie – trafia produkt nieco lżejszy. Krążki są bardzo cieniutkie i leciutkie, niemal bezwagowe. To sprawia, że dziesięć sztuk wykazuje na wadze zaledwie 8 g (dla porównania: Good Food 14 g, Sonko 10-14 g).
Corn & Rice Chips Paprika marki Benlian Foods dostarczają 431 kcal w 100 g.
Opakowanie chipsów kukurydziano-ryżowych o smaku paprykowym waży 50 g i zawiera 215,5 kcal.
10 wafelków Corn & Rice Chips Paprika *Benlian* waży 8 g i dostarcza 34,5 kcal.
Tytułowa papryka w zapachu chrupek Corn & Rice Chips jest niczym przyczajony tygrys. Przyczajony tak bardzo, że trudno go zarejestrować. Aromat daje się poznać jako przedelikatny, zupkochiński. Przede wszystkim czuć makaron z zupki chińskiej, później odrobinę przyprawy do pomidorówki. Ta ostatnia jest albo sucha, albo baaardzo rozrzedzona wodą. Paprykowość osiąga zawrotne 20%, i to jedynie w przypadku spełnienia dwóch warunków: 1) wącha się krążki porządnie obsypane przyprawą, 2) przykłada się nos do powierzchni. Jest to paprykowość rodem z chipsów marki Marka, sprzedawanych w podrzędnym markecie za 99 gr. Oczywiście bez promocji, bo po rabacie za 50 gr. W toku wąchania pojawia się także sztuczność nafty lub benzyny (substancji, którą nasącza się liny do tańca poi z ogniem).
Silne pofalowanie wafelków Corn & Rice Chips Paprika przywodzi na myśl równocześnie mózg i mięso mielone. Krążki odznaczają się różnorodnym poziomem obsypania przyprawą. Widać też ciemne elementy typu twardego. Czyżby fragmenty ziaren kukurydzy?
Jak na chrupki z przyprawą przystało, paprykowe wafelki marki Benlian nie oferują czystej degustacji. Ponieważ jednak proszek osadza się na skórze ledwo co, palce można śmiało wytrzeć o domowy dres lub bok kanapy – najlepiej czyjejś – i udawać, że nie jest się skończonym dziadem.
Krążki położone na języku rozpuszczają się błyskawicznie, miękną od śliny bez zwłoki. Przekształcają się w odrobinę lepką, raczej czystą i niezwięzłą treść chrupkokukurydzianą. Gryzione okazują się stetryczałe, lekko utwardzone. Są chrupiącawe, nie zaś chrupiące. Najcieńsze i najbardziej wyprażone okazy oferują najmniej stetryczałości – ale i tak to robią – natomiast grubsze są jędrniejsze i bardziej przypominają małe wafle kukurydziane, toteż mają więcej stetryczenia/zwietrzenia. Cieńsze oczywiście wypadają lepiej.
Wafle Corn & Rice Chips Paprika smakują słodko i paprykowawo-zupskochińskopomidorowo. Krążki szczodrzej oprószone idą w stronę papryki, sztuki ubogie sympatyzują z zupką chińską pomidorową z makaronem.
W paczce kukurydzianych wafli paprykowych marki Benlian można znaleźć krążki bardziej i mniej sympatyczne. Te cieńsze i ciemniejsze są twardsze i chrupią intensywniej. Mają też wyrazistszy smak. Te niedorobione pozostają wiele do życzenia, natomiast nawet one nie wydają się złe. Na pewno są sto razy lepsze od propozycji Sonko, czyli Talarków popcornowych Papryka.
Mimo wad chrupki Corn & Rice Chips Paprika uważam za zacne i warte upolowania, a nawet powrotu. Gdyby nie uporczywe niedoskonałości, wystawiłabym im 6 chi, ponieważ są naładowane potencjałem po brzegi (przeciwnie do wafelków paprykowych Sonko). Niewykluczone, iż jeszcze po nie sięgnę.
Ocena: 4 chi ze wstążką
(naciągane)
Skład i wartości odżywcze:
Skład: kukurydza 62,4%, ryż brązowy 15,6%, oliwa z oliwek 13%, sól, serwatka w proszku, cukier, dekstroza, sól morska, ostra papryka 0,2%, czosnek, mąka ryżowa, ser w proszku, emulgator: lecytyna sojowa; substancja przeciwzbrylająca (fosforan wapnia), regulator kwasowości (kwasek cytrynowy), pieprz w proszku. Może zawierać śladowe ilości ziaren sezamu. Produkt bez glutenu.
Kalorie w 100 g: 431 kcal
Wartości odżywcze w 100 g: tłuszcz 12,1 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,39 g), węglowodany 73 g (w tym cukry 3,09 g), błonnik 2,01 g, białko 6,03 g, sól 2,79 g.
Gdzie kupić: Społem
Cena: 3,99 zł
W sumie nieironicznie chętnie bym ich spróbowała i nawet mogłyby mi posmakować, wydają się być fajnym zamiennikiem chipsów <3
Jeśli znajdziesz ten jeden na sto przybytków Społem, w którym są, bierz śmiało :P