Benlian Foods, Corn & Rice Chips Sour Cream & Chive

Chipsy i chrupki o smaku fromage nie zawsze noszą tę nazwę. Czasem na opakowaniu występuje nazwa rozszerzona, opisowa, np. Sour Cream & Chive. Tak jest właśnie w przypadku bohatera dzisiejszej recenzji: chrupek kukurydziano-ryżowych Corn & Rice Chips marki Benlian. Miłośnicy propozycji cebulowych mogą także skusić się na wariant Cheese & Onion. O ile oczywiście go znajdą, wszak chrupki tego producenta niełatwo ustrzelić. Polecam zacząć polowanie od przyczajenia się za regałem społemowym.

Benlian Foods, Corn & Rice Chips Sour Cream & Chive, copyright Olga Kublik

Corn & Rice Chips Sour Cream & Chive *Benlian*

Wafelki kukurydziano-ryżowe marki Benlian należą do najcieńszych i najlżejszych wśród wariantów smakowych, które zakupiłam do recenzji. Stanowią wzorowych przedstawicieli przekąsek typu bezwagowego. Podczas gdy konkurencyjne miniwafle wykazują na wadze 10-14 g w dziesięciu krążkach, one zaledwie 8 g. To z kolei sprawia, że paczka – choć licząca jedynie 50 g (rywale ważą 60 g) – objętościowo prezentuje się zacnie, a oczy najadają się szybciej niż żołądek.

Corn & Rice Chips Sour Cream & Chive marki Benlian Foods dostarczają 475 kcal w 100 g.
Opakowanie chipsów kukurydziano-ryżowych o smaku śmietankowo-szczypiorkowych waży 50 g i zawiera 237,5 kcal.
10 wafelków Corn & Rice Chips Sour Cream & Chive *Benlian* waży 8 g i dostarcza 38 kcal.

Benlian Foods, Corn & Rice Chips Sour Cream & Chive, copyright Olga Kublik

Śmietanowo-szczypiorkowe chrupacze pachną bardzo delikatnie i kwaśno-słodko. Aromatem odpowiadają klasycznym chrupkom fromage, mimo iż gardzą tą nazwą. Baza należy do suchego makaronu z zupki chińskiej. Całość jest apetyczna, niemniej ma jedną trudną nutę, wywołującą mdlenie z tyłu gardła. Kryje się w niej coś w rodzaju lekko zepsutej, nadgniłej cebulki.

Corn & Rice Chips Sour Cream & Chive są jaśniutkie, bladolice. Przywodzą na myśl wyblakłą, zszarzałą jajecznicę z potencjalnie twardymi elementami wysepkowymi. Na powierzchni nie widać przyprawy. Na palcach też nie, wszak proszek nie osiada na skórze. Podczas tarcia okazują się ­suche-ale-natłuszczone. Opuszki pokrywają się mikrowarstwą oleju.

Benlian Foods, Corn & Rice Chips Sour Cream & Chive, copyright Olga Kublik

Wafelki kukurydziano-ryżowe położone na języku rozpływają się w sekundę. W kontakcie ze śliną miękną na chrupkokukurydzianą papkę. O pylistości przyprawy trudno mówić, jako że jest jej niewiele. Stanowi mikropyłek, który zresztą znika w ułamku sekundy.

Gryzione Corn & Rice Chips marki Benlian dają się poznać jako przyjemnie chrrrupiące, niestety tylko wstępnie. Baza jest stetryczała, styropianowa. Najbardziej czuć tę wadę w krążkach pozbawionych twardych elementów wysepkowych. Pozostałe – zawierające kukurydziane wysepki – są twarde niczym surowy makaron z zupki chińskiej. Zdaje się, iż producent utwardził je całościowo.

Kompozycja smakowa wafelków Sour Cream & Chive także pozostawia wiele do życzenia. Słodko-kwaśnawy smak odpowiada zgniłej cebuli zalanej syropem cukrowym, solą i kwaskiem śmietany. Jest albo taki sam, albo bardzo podobny do smaku dużych wafli Fitos Śmietana & Cebula. Na szczęście sto razy delikatniejszy i mniej słodki, dzięki czemu nie wywołuje odruchu wymiotnego.

Benlian Foods, Corn & Rice Chips Sour Cream & Chive, copyright Olga Kublik

Nie wiem, co dobrego mogłabym napisać o wafelkach Corn & Rice Chips Sour Cream & Chive marki Benlian. Może to, że na szczęście trudno je znaleźć, dzięki czemu mniej osób natnie się na paskudny smak i zdziadziałą konsystencję? Chyba że należycie do entuzjastów zgniłej cebuli w cukrze i śmietanie. Wtedy rzeczywiście może wam być przykro, iż poświęcicie sporo czasu na poszukiwania. Nie martwcie się jednak, wszak jak już znajdziecie dobrze wyposażone Społem, cała paleta chrupek fromable będzie dla was.

Ocena: 2 chi


Skład i wartości odżywcze:

Skład: kukurydza 62,4%, ryż brązowy 15,6%, oliwa z oliwek 13%, serwatka w proszku 1%, sól, mieszanka przypraw (cebula w proszku, szczypiorek w proszku 0,04%), dekstroza, maltodekstryna kukurydziana, sól morska, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), emulgator: lecytyna sojowa; wzmacniacz smaku (chlorek sodu), olej roślinny i tłuszcz (kokosowy), substancja przeciwzbrylająca (dwutlenek krzemu), maltodekstryna ziemniaczana, substancje zagęszczające (mleczan wapnia, skrobia modyfikowana). Może zawierać śladowe ilości ziaren sezamu. Produkt bez glutenu.

Kalorie w 100 g: 475 kcal

Wartości odżywcze w 100 g: tłuszcz 19,3 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 2,36 g), węglowodany 68,8 g (w tym cukry 2,57 g), błonnik 1,33 g, białko 5,71 g, sól 2,19 g.

Gdzie kupić: Społem

Cena: 3,99 zł

8 myśli na temat “Benlian Foods, Corn & Rice Chips Sour Cream & Chive

  1. Nigdy nie sądziłam, że będę z zaciekawieniem czytać recenzje wafli. Choć nadal jem tego typu przekąski dość rzadko, to i tak w ciągu ostatnich kilku tygodni zjadłam ich więcej niż przez całe swoje życie.

  2. Właściwie zawsze myślałam, że ,,fromage” oznacza ,,serek smietankowy”, a ,,sour cream” – ,,kwaśną smietanę”. Jesteś przekonana, że tak nie jest?
    Raz je kupiłam, przez pomyłkę. Myślałam, że to chipsy ryżowe. Mnie bardziej odrzuciła konsystencja wlazizebowa, smaku (jak czesto) nie pamiętam xd.

    PS ,, (…) objętościowo prezentuje się zacnie, a oczy nadają się szybciej niż żołądek.”

    1. Jeżeli chodzi o smak, nie czuję różnicy pomiędzy wariantami serek + zioła, śmietana + zioła i jogurt + zioła. Wszystko to jeden pies, tylko nazwy inne. Podobnie hiperczęsto dzieje się z produktami o smaku karmelu, toffi i krówki. Jak nie przeczytasz nazwy, nie będziesz wiedziała, który twór masz w ustach.

      Poprawione, dzięki ;*

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.