Bakoma, Ave Vege Owsianka na kremie kokosowym jabłko-orzech (wegańska)

Pod koniec 2021 roku w portfolio Bakomy, w serii wegańskich deserów Ave Vege, pojawiły się dwa warianty smakowe owsianki na kremie kokosowym. Jedna jest truskawkowa, druga opiera się na duecie owoców i bakalii, jako iż łączy jabłka i orzechy. Dziś przeczytacie o tej ostatniej.

Co ciekawe, wartości odżywcze obu owsianek wegańskich są identyczne co do liczby po przecinku. Czyżby wymiana truskawek na jabłka i orzechy rzeczywiście nie wpłynęła na rozkład tłuszczów, węglowodanów i białek? Tak czy owak, desery Ave Vege upolować musiałam – w obu wersjach po dwa kubeczki.

Bakoma, Ave Vege Owsianka na kremie kokosowym jabłko-orzech, copyright Olga Kublik

Ave Vege Owsianka na kremie kokosowym jabłko-orzech (wegańska)

Kokosowy jogurt z owsianki truskawkowej zdradza zainfekowanie smakiem wsadu, lecz jogurt z deseru jabłkowo-orzechowego zdaje się czysty. Wystarczy jednak zamoczyć w nim język, bo odkryć trafność sformułowania: zdaje się. W rzeczywistości górna warstwa owsianki jest tak samo owocowa (tu: jabłkowa), jak w wersji siostrzanej. Ułudę zapewnia kolor, wszak sos z jabłek nie zabarwia śnieżnej pierzyny.

Ave Vege Owsianka na kremie kokosowym jabłko-orzech marki Bakoma dostarcza 113 kcal w 100 g.
Wegańska owsianka jabłko-orzech kokosowa Ave Vege waży 150 g i zawiera 169,5 kcal.

Bakoma, Ave Vege Owsianka na kremie kokosowym jabłko-orzech, copyright Olga Kublik

Aromat owsianki wegańskiej jabłkowo-orzechowej Bakomy jest zbieżny z aromatami większości jogurtów o bazie kokosowej. Oznacza to, że w pierwszej kolejności serwuje słodko-kwaśnawą śmietankę typu niemlecznego (ale też nie kokosowego). Do tego dochodzą nuty jabłek i – marginalnie – zmywacza do paznokci z acetonem. Słodycz jest wyraźna, acz nie za wysoka.

Warstwa jogurtowa w owsiance Polmleku jest bajecznie sztywna, zwarta, zwięzła (chociaż nie gęsta w sposób kremowy). Niestety Bakoma stawia na wodę. Marzycie o gęstości? Kremowości? Treściwości? Marzcie śmiało, nikt wam nie zabroni. Przygotujcie się jednak na margines marginesu gęstości. Odnosząc się do tytułowego kremu kokosowego, należy podkreślić, iż chodzi o krem wykonany w 90% z wody. Smętny i spływający z łyżki niczym łza po twarzy Pierrota (nie mylić z batonem Wedla).

Pozytywem neutralno-negatywnego pseudokremu kokosowego jest smak. Oddaje świeżutkie ciastka drożdżowe z jabłkami. Albo ciastka-rożki jabłkowe, albo warkocze z pieczonymi jabłkami. Jest przepysznie.

Wsad owsiano-owocowo-orzechowy daje się poznać jako bardzo treściwy. Zawiera milion wielkich, jędrnych, twardawych, napuchniętych ziaren owsa. Nie sposób ich nie pokochać. Mają mącznawe wnętrze, lecz to niewielki minus na tle ogromu plusów. Jeśli chodzi o orzechy laskowe, w jednym deserze znalazłam ich niewiele, ledwo się pojawiły. W drugim trafiłam na ogrom, co znacząco wpłynęło na smak owsianki. Za każdym razem orzechy prezentowały się jako jędrne, miękko-twarde i chrupiące. Kostki jabłkowe także okazały się twarde, czym mnie zaskoczyły. Wręcz tak twarde, że aż chrupały.

Bakoma, Ave Vege Owsianka na kremie kokosowym jabłko-orzech, copyright Olga Kublik

Pierwsza Owsianka na kremie kokosowym jabłko-orzech smakowała dowolniezbożowo, marginalnie jabłkowo, intensywnie maślano. Orzechy nie ujawniły obecności nawet marginalnej. Zupełnie inaczej było w przypadku drugiej owsianki wegańskiej. Z uwagi na zachwycającą ilość orzechowej drobnicy deser był intensywnie laskowoorzechowy. W dalszej kolejności fundował drożdżowe rogaliki jabłkowe.

Wsad złożony z napęczniałych ziaren owsa, orzechów laskowych i twardej kostki jabłkowej ma bajeczną konsystencję. Jest treściwy, pożywny. Stanowi rewelacyjne oparcie dla zębów. Niestety nie można napisać tego samego o warstwie jogurtowej wodogurtowej. Wysoką ocenę wystawiam z uwagi na bajeczny smak, wszelako na kolejną degustację się nie skuszę.

Ocena: 5 chi


Skład i wartości odżywcze:

Skład: owsianka 53% (woda, jabłka 11%, cukier, płatki owsiane 5%, krem kokosowy, orzechy laskowe 1%, zagęszczony sok z cytryny, kasza owsiana 0,3%, naturalny aromat, koncentrat z krokosza barwierskiego); krem kokosowy 47% (woda, ekstrakt z kokosa w proszku, mąka z tapioki, błonnik kukurydziany, białka grochu, białka ciecierzycy, wegańskie kultury bakterii jogurtowych).

Kalorie w 100 g: 113 kcal

Wartości odżywcze w 100 g: tłuszcz 4,2 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 3,6 g), węglowodany 16,7 g (w tym cukry 8,2 g), błonnik 2 g, białko 1,1 g, sól 0,03 g.

Gdzie kupić: Żabka

Cena: 3,20 zł

7 myśli na temat “Bakoma, Ave Vege Owsianka na kremie kokosowym jabłko-orzech (wegańska)

  1. Jadłam poprzednia wersję tej owsianki w której nie było orzechów i była już lepsza od truskawkowej :D myślę że gdybym kupiła ją teraz i trafiła na partię z orzechami to smakowalaby mi jeszcze bardziej ^^

          1. Tyle że to produkt innej firmy i ma zupełnie inną konsystencję, inny smak, w ogóle jest inny. Według mnie nie można napisać, że mleczny Wawel na pewno będzie dobry/niedobry, bo jadło się mleczną Milkę i smakowała/nie smakowała.

            1. Hejka,wiem że trochę nie na temat,ale masz może pojęcie jak to zrobić w domu? Przepis na to smakowe cudo dla kucharza laika? Pozdrawiam – Ania

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.