Jeśli dobrze kojarzę, wegańskie desery Absolutely Almond Alpro pojawiły się na rynku w pierwszej połowie 2021 roku. Kiedy je zobaczyłam, zadrżała mi powieka. Momentalnie nabrałam ochoty na potencjalnie pyszne desery migdałowe skryte w przepięknych opakowaniach. Gotowość do zakupu przeszła mi jednak równie szybko. Wystarczyło, że dostrzegłam wielkość porcji (120 g) i cenę (3,99 zł w Żabce).
Minął prawie rok, a ja zapomniałam, że Absolutely Almond Plain-Natural i wersja o smaku solonego karmelu istnieją. Ponownie zderzyłam się z nimi w grudniu, kiedy to szukałam nowych pianek proteinowych Ehrmanna i wegańskich puddingów z bitą śmietaną Veo Pudding. Akurat miałam lekką rękę do wydawania pieniędzy, więc bez wahania włożyłam do koszyka obie nowości sprzed kilku miesięcy.
Absolutely Almond Plain-Natural – wegański jogurt migdałowy Alpro
Wegańskie desery roślinne są różne pod względem konsystencji. Sporo na pierwszym miejscu składu prezentuje wodę, co wpływa na przykrą rzadkość. Wariant naturalny Absolutely Almond zdaje się jednym z nich, lecz tylko do zdarcia wieczka. Wtedy to bowiem oczom ukazuje się deser atrakcyjnie gęsty i kremowy. Nie zbity czy sztywny, ale mieszalny, nawilżony, wręcz wilgotny. Ma przepiękny beżowy kolor.
Deser wegański Absolutely Almond Plain-Natural marki Alpro dostarcza 64 kcal w 100 g.
Wegański jogurt migdałowy Alpro waży 120 g i zawiera 77 kcal.
Naturalny jogurt migdałowy Alpro pachnie jak klasyczny wegański deser kokosowy. Oczywiście nie o smaku kokosowym, tylko wykonany na bazie kokosa. Skojarzył mi się z czymś, co jadłam niedługo wcześniej. Być może z nową owsianką wegańską Ave Vege Bakomy.
Wizualna kremowość nie stanowi fatamorgany. Naturalny Absolutely Almond daje się poznać jako gęsty krem śmietanowy rozrzedzony wodą. Kremowość jest tłustawa, budyniowa, śmietankowa, lepka, kleista. Fantastyczna. Po przełknięciu w ustach robi się cierpko, jednak sam deser migdałowy cierpki nie jest.
Mimo zapowiedzi naturalnego smaku w nazwie spodziewałam się, że deser będzie słodki. (Dałam się zwieść szacie graficznej). Nic z tego. Jogurt Alpro jest kompletnie niesłodki. Odznacza się bogactwem nut smakowych, wszelako schowanych jakby za szklanką zimnej źródlanej wody lub płytą lodu, przez co całokształt wychodzi trochę mdło. Najpierw czuje się zimą wodę właśnie, dopiero później nuty smakowe. Należą do nich rogaliki z różaną konfiturą (z naciskiem na konfiturę) oraz makowiec z grubą, wilgotną warstwą masy makowej i lukrem na wierzchu (przypominam, że deser funduje dokładnie zero słodyczy).
Na osobny akapit zasługuje efekt chłodzenia występujący w deserze Absolutely Almond Plain-Natural Alpro. Zresztą w wariancie karmelowym też. Wynika z konsystencji, temperatury lodówkowej i rodzaju smaku. Kompilacja tych trzech elementów ochładza i orzeźwia. Deser migdałowy zdaje się kremem wykonanym ze śmietany, wody i kostek lodu. Ciekawe i unikalne wrażenie.
Unikalnym wrażeniem jest także intensywne odczuwanie rogalików z konfiturą różaną czy makowca z lukrem, w których jednak nie ma słodyczy. Wyobraźcie sobie wyraźne wyczuwanie smaku lukru, tyle że bez choćby cienia słodyczy. Dziwne i przyjemne.
Gdyby wegański deser migdałowy Alpro był większy (150 g) i atrakcyjniejszy cenowo, istniałaby szansa, że do niego wrócę. W obecnej sytuacji bardziej cenię zachowanie grosza w portfelu, tym bardziej że przyda mi się na jeszcze droższą czekoladową piankę proteinową Ehrmanna, której oddałam serce, umysł i biodra.
Ocena: 4 chi
Skład i wartości odżywcze:
Skład: woda, migdały (6,8%), skrobia modyfikowana, cukier, wapń, witaminy (B12, D2), naturalny aromat, kultury jogurtowe (S. thermophilus, L. bulgaricus). Może zawierać orzechy (nie zawiera orzeszków ziemnych). Produkt bezglutenowy. Naturalnie nie zawiera laktozy. Niska zawartość cukrów.
Kalorie w 100 g: 64 kcal
Wartości odżywcze w 100 g: tłuszcz 3,3 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,3 g), węglowodany 6,3 g (w tym cukry 2 g), błonnik 0,3 g, białko 1,5 g, sól 0,02 g.
Witaminy w 100 g: D 0,75 µg, B12 0,38 µg.
Składniki mineralne w 100 g: wapń 140 mg.
Gdzie kupić: Auchan, Żabka, Carrefour
Cena: 3,98-4,89 zł
Mój deser był o wiele rzadszy, nie odnotowalam w nim kremowosci :( smakował faktycznie mdło, ale nie pasowało mi to – nie miałam też takich przyjemnych odczuć smakowych jak Ty, czułam tylko wodę i cień migdałów/marcepanu i w sumie tyle. Efekt chłodzenia brzmi ciekawie, ale i tego nie pamiętam :D na pewno mocno mnie rozczarował i już więcej do niego nie wrócę :(
Mogłabym zatem mieć więcej dla siebie, aaale nie tą razą.