Wegański deser migdałowy Absolutely Almond Salted Caramel Alpro to produkt potrójnie godzący w moje spożywczo-konsumenckie poczucie przyzwoitości. Po pierwsze kosztuje nieprzyjemnie dużo. Po drugie waży zaledwie 120 g. Po trzecie do pysznego smaku karmelu dokłada obmierzłą sól. Jak już ochłonęłam po ekscytacji szatą graficzną, stało się dla mnie jasne, że nie powinnam go kupować.
Antyzakupowej myśli trzymałam się długo. Dokładnie do grudnia 2021 roku, kiedy to wybrałam się do Auchan celem upolowania innych deserów. W recenzji wersji naturalnej wspomniałam, iż decyzji o zakupie przysłużyła się lekka ręka, którą wówczas miałam. Co spowodowało poluźnienie finansowe? Otóż pozostałe desery – nowe pianki proteinowe Ehrmanna i dwa smaki Veo Puddingu – są jeszcze droższe. Przy nich propozycje Alpro wypadają niewinnie i aż się proszą… ba! same wskakują do koszyka.
Absolutely Almond Salted Caramel – wegański jogurt migdałowy słony karmel Alpro
Migdałowy deser o smaku słonego karmelu Alpro czaruje degustatora od zewnątrz i od wewnątrz. Kształt kubka i szatę graficzną opracował mistrz estetyki. Sam jogurt migdałowy zaś jest przepięknie, kusząco karmelowy. Kiedy zanurza się w nim łyżeczkę celem wymieszania, daje się poznać jako bajecznie gęsty i prawdziwie kremowy. Nie zwarty ani sztywny jak to się deserom roślinnym zdarza, lecz tłuściutki, aksamitny, mieszalny, smarowalny. Podobne są puddingi Smakija.
Deser wegański Absolutely Almond Salted Caramel marki Alpro dostarcza 83 kcal w 100 g.
Wegański jogurt migdałowy słony karmel Alpro waży 120 g i zawiera 100 kcal.
Karmelowy deser Absolutely Almond Salted Caramel kontynuuje roślinny charakter aromatu wersji naturalnej. Dzięki nim odkryłam, iż jogurt migdałowy pchanie bardzo podobnie do jogurtu kokosowego – śmietankowo w sposób specyficzny, niepodrabialny. Tym razem jednak czuć surowe migdały, których nie odnotowałam w wersji Plain-Natural. Deser zdaje się wegańskim jogurtem o bazie migdałowo-kokosowo-wodnej. Tytułowy karmel pojawia się dopiero jako tło i oddaje niesłony słony karmel z deseru Ave Vege Bakomy. Karmelowy wątek jest jednak cichutki, nieśmiały. Soli zabrakło, i bardzo dobrze.
Migdałowy deser karmelowy Alpro włożony do ust podtrzymuje wrażenie konsystencji wywołane wstępnymi oględzinami i mieszaniem. Daje się poznać jako gęsty, obłędnie krrremowy krem na wodzie. Nie natłuszczony, lecz intensywnie nawilżony. Wręcz wilgotny. Charakter konsystencji i zimno wynikające z wyjęcia deseru z lodówki sprawiają, że kompozycja jest ochładzająca i orzeźwiająca, zupełnie jakby część wody widniejącej w składzie została dodana w formie kostek lodu, a deser zblendowano tuż przed podaniem. Po przełknięciu porcji nałożonej na łyżeczkę w ustach robi się delikatnie cierpko.
Największą ulgę pod kątem smaku przyniósł mi fakt, iż słony karmel w żadnym wypadku słony nie jest. Skądinąd sam karmel znajduje się dopiero w tle, przodem zaś puszcza: słodki napój owsiany (z Lidla), masę makową z lukrem, sernik. Słodycz jest jednoznaczna, ale przyjemnie niska. Poziomem i charakterem oddaje słodycz napoju owsianego z Lidla, co tym bardziej mnie cieszy.
Karmelowy deser migdałowy Absolutely Almond Salted Caramel Alpro jest bajeczny pod wieloma względami. To kleisty, lepki, wilgotny krem o smaku sernika z makiem, lukrem i karmelem. Bardzo odczuwalny jest jego roślinny charakter, co może zrazić antyfanów deserów wegańskich. Na szczęście dla mnie fakt ów stanowi pozytyw, zwłaszcza że uwielbiam „mleko” owsiane. Gdyby deser był większy i/lub tańszy, chętnie bym do niego wróciła. Póki co będę wylewać niesłone łzy.
Ocena: 5 chi
Skład i wartości odżywcze:
Skład: woda, cukier, migdały (6,2%), skrobia modyfikowana, cukier karmelizowany (0,7%), wapń, sól morska, naturalne aromaty, witaminy (B12, D2), kultury jogurtowe (S. thermophilus, L. bulgaricus). Może zawierać orzechy (nie zawiera orzeszków ziemnych). Produkt bezglutenowy. Naturalnie nie zawiera laktozy.
Kalorie w 100 g: 83 kcal
Wartości odżywcze w 100 g: tłuszcz 3,1 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,3 g), węglowodany 12,1 g (w tym cukry 7,8 g), błonnik 0,3 g, białko 1,3 g, sól 0,12 g.
Witaminy w 100 g: D 0,75 µg, B12 0,38 µg.
Składniki mineralne w 100 g: wapń 120 mg.
Gdzie kupić: Auchan, Żabka, Carrefour
Cena: 3,98-4,89 zł
Uff, jak dobrze, że mnie sam nie wskoczył do koszyka. To jeden z tych produktów, których nie musze jeść by wiedzieć, że nie będzie mi smakował.
O, też takie mam.
Jakie na przykład? Ciekawa jestem :)
Czekolady deserowe, połączenie czekolady z solą, słodycze z chilli i imbirem (wyjątek dla produktów korzennych, tutaj czasem zniosę obecność owych paskud), produkty wybranych marek, np. Wawelu, pączki z marketu/supermarketu.
Tak czysto teoretycznie, wege alternatywa jogurtu w tym wariancie wydaje mi się „ok, ale po prostu bardzo nie dla mnie”, natomiast zwykły jogurt by mnie obrzydzał.
Sernik z lukrem? O, to też by mnie obrzydzało. Sernik z makiem za to cacy.
PS Znowu napisałam jakoś w odpowiedzi?
Yup, jest to odpowiedź na komć Mistyffikacji :P
Gęsty? Mój ponownie był zasmucająco rzadki i wodnisty :( podobają mi się nuty makowca i sernika, które wyczułas. Ja czułam jedynie toffi, wodę, marcepan i baaaardzo delikatny akcent soli. Ale przez te rzadkość i wodnistosc już na pewno do niego nie wrócę ;(
Trafiły mi się wyjątkowo sympatyczne sztuki. Albo Tobie wyjątkowo niesympatyczne.
Chyba nigdy go nie spróbuje. Powody mam takie same jak Ty – drogo, mało, słono. Fajnie, że chociaż był smaczny.
Porownalas go do puddingow Smakija. Od kilku (dwóch?) lat nigdzie go nie spotkalam, a i Google wskazuje, że desery wycofano. Siedzisz w tym bardziej niż ja. Już ich nie produkują?
Nie mam pojęcia, ale to możliwe ;<