Frito Lay, Lay’s Oven Baked Chanterelles in a Cream Sauce Flavoured

Lay’s Oven Baked – wcześniej Lay’s z Pieca, a jeszcze wcześniej Lay’s Prosto z Pieca – to seria chipsów stworzona przez koncern Frito Lay. Choć do tej pory miałam przyjemność chrupać tylko dwa warianty smakowe, na dodatek wyłącznie jednemu oddałam serce, o pieczonej linii myślę ciepło. Podoba mi się pomysł produkowania chipsów o obniżonej zawartości tłuszczu. Doceniam także różnorodność wariantów smakowych, dzięki której każdy znajdzie coś dla siebie.

Ze względu na brak doświadczenia czy nawet rozeznania teoretycznego wśród chipsów nie mam pojęcia, czy kurkowo-śmietanowe Lay’s Oven Baked Chanterelles in a Cream Sauce Flavoured są produktem nowym bądź limitowanym. Wydają się zarówno nowe, jak i sezonowe, ale cóż… z chipsowiedzą u mnie krucho.

Frito Lay, Lay's Oven Baked Chanterelles in a Cream Sauce Flavoured, Lay's z pieca kurkowe w śmietanie, copyright Olga Kublik

Lay’s Oven Baked Chanterelles in a Cream Sauce Flavoured – pieczone chipsy kurkowe 50% mniej tłuszczu

Lay’s Oven Baked kurkowe wizualnie przypominają wersję soloną. Są nieco bardziej zarumienione, złociste. Mają jasne środki, przypieczone brzegi i charakterystyczny dla tej serii kształt. W opakowaniu znajduje się cudownie dużo okazów niepołamanych. Chipsy ważą dokładnie 125 g, zgodnie z zapowiedzią producenta.

Lay’s Oven Baked Chanterelles in a Cream Sauce Flavoured marki Frito Lay dostarczają 443 kcal w 100 g.
Porcja Lay’s Oven Baked o smaku kurek w śmietanie waży 30 g i zawiera 133 kcal.
Lay’s Oven Baked kurkowo-śmietanowe ważą 125 g.

Frito Lay, Lay's Oven Baked Chanterelles in a Cream Sauce Flavoured, Lay's z pieca kurkowe w śmietanie, copyright Olga Kublik

Nawet gdybym nie znała nazwy chipsów ani nie spojrzała na szatę graficzną opakowania, po zaciągnięciu się aromatem natychmiast zrozumiałabym, że mam do czynienia z produktem oddającym kurki. I to nie byle jakie, wszak delikatne, świeżutkie kurki usmażone na masełku. Zabawne, bo ostatni raz jadłam takie danie mniej więcej w gimnazjum, a poczułam się, jakby było to wczoraj. Lay’s Oven Baked Chanterelles~ oddają kurki naturalnie i wyraziście słodkie, maślane, łagodne, troszeczkę duszne, troszeczkę słone, perfekcyjnie świeżutkie. Dodatkową nutą jest łagodny, roztopiony na grzybach, bajecznie ciągnący się ser żółty.

W trakcie przekładania Lay’sów kurkowych z opakowania do miseczki pomyślałam: jeśli tu jest mniej tłuszczu, jakie są klasyki?! Byle dotyk powierzchni bowiem sprawia, że palce pokrywają się olejem i pyłem przyprawy. Tłuszcz widoczny jest również w samych chipsach – po pierwsze kolorystycznie (tłuszcz w chipsach czy frytkach ma charakterystyczną barwę), po drugie pod postacią połysku powierzchni. Połyskują również przezroczyste kryształeczeczki przyprawy, wydaje się, iż soli.

Frito Lay, Lay's Oven Baked Chanterelles in a Cream Sauce Flavoured, Lay's z pieca kurkowe w śmietanie, copyright Olga Kublik

Położyłam chips na języku, aby najpierw przyjrzeć się konsystencji. Nic z tego. Od razu uderzył mnie smak, a raczej smaki – cała paleta. Były to kolejno: słodycz, ogrom masła, łagodny ser żółty typu gouda, kurki na masełku, zioła ze śmietaną (fromage), cebulka, szczypiorek, marginalna słoność, serek topiony ziołowy. Wyrazistość smaku osiąga 101%. Słodycz splata się z kwaseczkiem i subtelną słonością, a masło, śmietana, fromage, kurki, zioła i gouda są nierozerwalne, ważne w tym samym stopniu. Kiedy już chips znika w przełyku, na języku pojawia się delikatna pikantność. Ciekawostkę stanowi fakt, iż kiedy zlizuje się posypkę, słodyczy nie czuć aż tak bardzo – choć i tak czuć bardzo – jak kiedy rozgryza się chipsy. Wszystko dlatego, że w drugim przypadku do głosu dochodzi słodziutka baza ziemniaczana.

Kurkowe Lay’s Oven Baked Chanterelles~ są fantastycznie chrupiące. Do tego wzorowo świeże, twarde, cudowne w każdym milimetrze. Wykonano je z papki ziemniaczanej (płatków ziemniaczanych), nie zaś ciętych ziemniaków, co oczywiście czuć, lecz fakt ów nie stanowi wady. Konsystencja Lay’s Oven Baked jest zupełnie inna od konsystencji Pringles czy Chipsletten, w których brak ciętego ziemniaka w bazie mierzi. Chipsy Lay’s są treściwe, pożywne, sycące. Pod względem grubości plasują się pomiędzy chipsami klasycznymi (np. Lay’s) a grubymi (np. Lay’s Karbowanymi).

Frito Lay, Lay's Oven Baked Chanterelles in a Cream Sauce Flavoured, Lay's z pieca kurkowe w śmietanie, copyright Olga Kublik

Kurkowo-śmietanowe chipsy Frito Lay o jakże krótkiej nazwie Lay’s Oven Baked Chanterelles in a Cream Sauce Flavoured są obłędne do kwadratu. Nie dość, że mają perfekcyjną konsystencję, to jeszcze ich smak zniewala. W toku degustacji pikantność wzrasta z początkowego 1% do maksymalnie 5%, łącząc się ze słodyczą, kwaśnością i słonością. Tłuszczu w ustach nie czuć – ani fizycznie, ani smakowo.

Kurkowe Lay’s Oven Baked Chanterelles~ stanowią połączenie tak wielu smaków, że tytułowe kurki w śmietanie są bohaterami dobrze zgranego zespołu, nie zaś duetem scenicznym. I bardzo dobrze! Oczywiście nie potrafię rzetelnie odnieść się do wszystkich chipsowych doświadczeń życia, niemniej wydaje mi się, iż nigdy nie jadłam chipsów tak genialnych jak pieczone Lay’s Oven Baked kurkowe.

Ocena: unicorn smaku
(w kategorii chipsów)


Skład i wartości odżywcze:

Opis: Pieczone formowane chipsy ziemniaczane o smaku kurek w śmietanowym sosie.

Skład: płatki ziemniaczane (59%), skrobia, olej roślinny rzepakowy, preparat aromatyzujący [maltodekstryna, mąka pszenna, sól, wzmacniacze smaku (glutaminian monosodowy, guanylan disodowy, inozynian disodowy), cukier, aromaty (zawierają pszenicę, mleko), przyprawy, hydrolizowane białka roślinne (zawierają soję), syrop glukozowy, barwniki (ekstrakt z papryki, karmel amoniakalno-siarczynowy)], cukier, mąka pszenna, emulgator (lecytyny sojowe), glukoza.

Kalorie w 100 g: 443 kcal

Wartości odżywcze w 100 g: tłuszcz 15 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,8 g), węglowodany 71 g (w tym cukry 7,8 g), błonnik 3,9 g, białko 5,2 g, sól 1,4 g.

Gdzie kupić: Carrefour, Delikatesy Centrum, Żabka

Cena: 5,69-6,50 zł

6 myśli na temat “Frito Lay, Lay’s Oven Baked Chanterelles in a Cream Sauce Flavoured

  1. Uwielbiam laysy z serii z pieca, ale w sumie na te bym się nie skusiła :D kiedyś jadłam kurkowe chipsy – czy to laysy, czy inne, nie pamiętam – ale tak mnie obrzydziły, że pewnie jakbym tutaj wyczuła choć lekko podobną nutę to bym puściła pawia :D nie dla mnie grzybowe aromaty, w zasadzie w żadnej postaci za bardzo grzybów nie lubię :(

  2. O nie, oglądałam je w sobotę w Netto i zastanawiałam się, czy brać. I nie wzięłam… szkoda…

  3. Obniżona zawartosc tłuszczu co nie jest zdrowe bo tłuszcze to energia, za to węglowodanów zbędnych i chemi to całe wiadro… Bracia rodzeń, ketoza polecam się zacząć leczyć z szmelcu tutaj prezentowanym

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.