Zaprezentowane dziś Lay’s Oven Baked Salted to jedyne chipsy z serii o obniżonej zawartości tłuszczu od Frito Lay, które w przeszłości chrupałam wiele razy i kochałam całym sercem. Najpierw sięgałam po Lay’s Prosto z Pieca Naturalnie Solone. Później przyszedł czas na odchudzone pod względem nazwy chrupki Lay’s z Pieca solone. Pomiędzy nimi zdarzyły się jeszcze Lay’s Prosto z Pieca Pieczone Chipsy Naturalnie Solone, jednak o nich przypomniał mi dopiero wujek Google. Niewykluczone, iż coś pominęłam.
Warto wiedzieć, że na przestrzeni ostatnich lat piecowe Lay’s Oven Baked uległy metamorfozie nie tylko pod kątem nazwy. Podczas gdy Lay’s Prosto z Pieca i Lay’s Prosto z Pieca Pieczone Chipsy zawierały 70% (czyt. procent, nie procentów) tłuszczu mniej niż konwencjonalne chipsy, Lay’s z Pieca oraz dostępne obecnie Lay’s Oven Baked dostarczają już tylko 50% mniej tłuszczu~. W wariancie solonym różnica wynosi dawne 11 g (czyt. gramów, nie gram) tłuszczu w 100 g produktu względem teraźniejszych 14 g.
Lay’s Oven Baked Salted – pieczone chipsy solone 50% mniej tłuszczu
Solone Lay’s Oven Baked to także jedyne, które pojawiły się już na blogu. Recenzję opublikowałam w połowie 2018 roku, a degustacja po latach przerwy nie wywarła na mnie tak dużego wrażenia jak dawne, zwłaszcza początkowe. Przyczyna mogła tkwić zarówno w zmianie gustu, jak i w kombinacjach składowych marki Lay’s. Zresztą dziś znów jest inaczej. Przykładową różnicę stanowi zwartość płatków ziemniaczanych: 57% w 2018 roku vs. 62% w 2021 roku. Ciekawe, co przyniesie przyszłość.
Lay’s Oven Baked Salted marki Frito Lay dostarczają 443 kcal w 100 g.
Porcja Lay’s Oven Baked solonych waży 30 g i zawiera 133 kcal.
Lay’s Oven Baked solone ważą 125 g.
Drzewiej uwielbiane Lay’s Oven Baked solone pachną delikatnie, acz jednoznacznie. Oddają słone frytki z głębokiego oleju. Przywodzą na myśl względnie świeżą, przy czym zimną już porcję z McDonald’s. Bardzo lubię ten aromat. (Nie wiem za to, czy nadal jestem psychofanką smaku).
Wydaje mi się, iż Lay’s Oven Baked Salted są znacznie mniej tłuste niż pozostałe warianty chipsów z niegdyś piecowej serii. Owszem, mienią się od oleju i są tłuste w dotyku, niemniej nie osiadają na placach tak bardzo jak bracia. To całkiem ciekawe. Może nie muszą zawierać znacznej ilości oleju na zewnątrz, ponieważ nie pokrywa ich smakowa posypka? Jest tylko sól, która oczywiście nie oszczędza degustatora i zatrzymuje się na skórze. Chipsy solone mają atrakcyjny kolor i kształt.
Lay’s Oven Baked z solą dają się poznać jako masywne, treściwe, pożywne. Są perfekcyjnie twarde i wzorowo chrupiące. Na dodatek w paczce znajduje się sporo dużych, niepołamanych okazów – te chrupie się najprzyjemniej. Położone na języku rozpuszczają się wolno. Do głosu dochodzi wówczas leciutka oleistość. Przemieniają się w papkę, jednakże zupełnie inną niż w obmierzłych konkurentach Chipsletten. W każdym wariancie chipsów Lay’s Oven Baked papka ziemniaczana jest pełna twardych, nierozpuszczalnych, bajecznie chrupiących kawałków chipsa.
Zgodnie z nazwą wariantu chipsy Lay’s mają smak słony. Są intensywnie frytkowe, a dokładnie frytkozmcdonald’sowe. Oddają frytki wysmażone w punkt, odpowiednio posolone. Kiedy znika przyprawa – tu: sól – do głosu dochodzi obłędnie słodziutka baza. Nadal przywodzi na myśl frytki, jednak bez dodatku, dopiero usmażone, wykonane z bardzo słodkiego gatunku ziemniaków.
Tegoroczną degustację chrupek solonych Lay’s Oven Baked Salted zakończyłam z wnioskiem, iż metamorfoza składu względem wariantu dostępnego w sklepach w 2018 roku wyszła produktowi na dobre, i to bardzo. Obecne chipsy solone Lay’s są tak samo pyszne, jak kiedy weszły na rynek i miały w nazwie słowo piec. Miło, że nie zawsze zmiany na lepsze stanowią eufemizm.
Lay’s Oven Baked z solą dają się poznać jako twarde, treściwe, pożywne, masywne, chrrrupiące, superświeże. Stanowią połączenie słonych i słodkich frytek. Choć niewątpliwie są inne niż u zarania, zdecydowanie odzyskały pierwotny blask i nie mają wad. Kocham ich łagodność i każdą inną cechę. Mam nadzieję, że Frito Lay nie skusi się na kolejne zmiany. Jak wynika z licznych metamorfoz, spodziewać się można wszystkiego. Nie czekajcie zatem, spieszcie się kochać Lay’s Oven Baked Salted!
Ocena: 6 chi
Skład i wartości odżywcze:
Opis: Pieczone formowane chipsy ziemniaczane solone.
Skład: płatki ziemniaczane (62%), skrobia, olej roślinny rzepakowy, cukier, mąka pszenna, sól (1,3%), emulgator (lecytyny sojowe), glukoza.
Kalorie w 100 g: 443 kcal
Wartości odżywcze w 100 g: tłuszcz 14 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,7 g), węglowodany 71 g (w tym cukry 7,6 g), błonnik 4 g, białko 5 g, sól 1,4 g.
Gdzie kupić: Carrefour
Cena: 5,69 zł
W sumie nigdy nie przepadałam za czysto solonymi chipsami, ale w sumie smak frytek brzmi bardzo zachęcająco ^^ może kiedyś się skusze, bo lubię tę pieczona serię :D
(Ps chipsy = chi + psy, to musi mieć coś wspólnego z chihuahiami!)
Jaka urocza obserwacja <3 Na bank chipsy wzięły się od psów chi, ale tylko te smaczne :P