Frito Lay, Lay’s Oven Baked Grilled Vegetables Flavoured

Zanim zachorowałam na zakupową wściekliznę chipsową, planowałam ustrzelić tylko trzy warianty smakowe z kolekcji Lay’s Oven Baked. Wybrańcami były chrupki kurkowe, serowe (cheddarowe) i solone. Jogurtowe z ziołami i paprykowe wydały mi się na tyle zwykłe, iż nie odczułam potrzeby zatopienia w nich zębów. Oczywiście początkowo. Natomiast zeprezentowane dziś Lay’s Oven Baked Grilled Vegetables~ uznałam za wręcz aktywnie niesmaczne i umyślnie trzymałam się od nich z daleka.

Kiedy hamulce puściły, zaczęłam biegać po sklepach i kolekcjonować chipsy Lay’s rokujące co najmniej w porządku. Seria Lay’s Oven Baked trafiła do koszyka cała, więc do domu przyniosłam także chipsy o smaku grillowanych warzyw. Poza nimi kupiłam dwa warianty Lay’s Karbowanych i pięć propozycji klasycznych. Cud powstrzymał mnie od upolowania paskudnych cenowo Lay’s Nature.

Frito Lay, Lay's Oven Baked Grilled Vegetables Flavoured, Lay's z pieca grillowane warzywa, copyright Olga Kublik

Lay’s Oven Baked Grilled Vegetables Flavoured – pieczone chipsy grillowane warzywa 50% mniej tłuszczu

Pieczone Lay’s Oven Baked o smaku grillowanych warzyw są pomarańczowe na podobieństwo chipsów paprykowych, jednak łatwe do odróżnienia od popularniejszego wariantu. Wszystko dzięki przeuroczej kolorowej posypce rodem z Pop Tarts, cupcakes czy innych ciasteczek. Najbardziej urzekły mnie duże krwistoczerwone drobinki. Widać je nawet na zdjęciach.

Lay’s Oven Baked Grilled Vegetables Flavoured marki Frito Lay dostarczają 443 kcal w 100 g.
Porcja Lay’s Oven Baked o smaku grillowanych warzyw waży 30 g i zawiera 133 kcal.
Lay’s Oven Baked grillowane warzywa ważą 125 g.

Frito Lay, Lay's Oven Baked Grilled Vegetables Flavoured, Lay's z pieca grillowane warzywa, copyright Olga Kublik

Warzywne Lay’s Oven Baked pachną przeintensywnie i przewyraziście. O ile wariant Grilled Paprika budzi wątpliwości co do grillowego charakteru, tutaj jest ewidentny. Otrzymujemy intensywnie, bezlitośnie zgrillowaną, aż twardą i chrrrupiącą w miejscach nacięcia… kiełbasę. Esencjonalną, sprzedawaną typowo na grilla. Kolejne wątki należą do kiełbasy surowej, kiełbasy suszonej, salami. Im bardziej wwąchiwałam się w kompozycję, tym intensywniej czułam wnętrze sklepu z wędlinami wędzonymi, grillowanymi i pieczonymi. Warzyw nie odnotowałam, chyba że liczy się papryka w proszku, którą natarto grube, treściwe, pożywne mięsiwo. Listę nut aromatycznych zamykają chrupki bekonowe Peppies oraz skórzany rząd koński: siodło, puśliska, ogłowie i reszta elementów wiszących w siodlarni. Iście bajeczny bukiet zapachowy!

Chipsy Lay’s Oven Baked Grilled Vegetables~ zostały szczodrze potraktowane przyprawą. Nie dolega im to, na co choruje wariant paprykowy, czyli drastyczna nierówność obsypaniowa. Świecą się od tłuszczu jak większość chipsowych propozycji, niezależnie od serii czy producenta. Zostawiają na palcach ogrom przyprawy i oleju. Skuszeni hasłem 50% mniej tłuszczu fani przekąsek light będą niepocieszeni.

Frito Lay, Lay's Oven Baked Grilled Vegetables Flavoured, Lay's z pieca grillowane warzywa, copyright Olga Kublik

Pierwszym smakiem serwowanym przez Lay’s Oven Baked Grilled Vegetables~ jest słodycz. Skądinąd ostatnim również, tyle że wstępna słodycz pochodzi od przyprawy, finalna zaś od ziemniaczanej, przyjemnie frytkowej bazy produktu – nomen omen (nie: notabene) – Frito Lay. Po fali posypkowej słodziutkości przychodzą kwaśnawość, słonawość i fiesta wędzoności. Trudno powiedzieć, co zostało uwędzone. Raczej mięso niż warzywa. Bliżej nieokreślone mięso w marynacie paprykowej. W toku degustacji, notabene (nie: nomen omen) chipsów będących przekąską wegetariańską, raz po raz dają o sobie znać smaki nuty: klasycznych chipsów paprykowych, porządnie zgrillowanej kiełbasy, farszu do pierogów ruskich, chrupek bekonowych Peppies. Ciekawy wydaje mi się fakt, iż intensywne są słodycz, kwaśność i słoność, natomiast konkretne smaki dają się poznać jako łagodne i do pewnego stopnia nieodgadnione. Są to nuty i posmaki, a nie dojrzałe, rozwinięte smaki. Przyjemnych doświadczeń dostarcza trafianie na świeże elementy przyprawy, fundujące chwilowy festiwal konkretnego smaku, np. świeżutkiej natki pietruszki. Jak wspomniałam, kompozycję zamyka słodycz fryteczek z bazy.

Nie da się ukryć, że Lay’s Oven Baked Grilled Vegetables~ powstały z płatków ziemniaczanych, nie zaś ciętych ziemniaków. O ile jednak w Chipsletten czy Pringles ów fakt mi przeszkadza, tutaj – ani trochę. Chipsy rozpuszczają się na minimalną papkę pełną licznych i zachwycająco dużych, chrupiących, niepoddających się działaniu śliny kawałków upieczonych ziemniaków. W trakcie gryzienia czarują twardością, chrupkością, niekwestionowaną świeżością. Są treściwe, pożywne. Chrupią głośno.

Frito Lay, Lay's Oven Baked Grilled Vegetables Flavoured, Lay's z pieca grillowane warzywa, copyright Olga Kublik

Podobnie do wariantu jogurtowego z ziołami chipsy Lay’s Oven Baked Grilled Vegetables~ oferują mnóstwo nut smakowych. Zapraszają degustatora m.in. do sklepu mięsnego pełnego mięs wędzonych, grillowanych i pieczonych. Fundują smak zapachu drewnianej budki do wędzenia mięsa tuż po wyjęciu tego mięsa, wobec czego czuć ciepłe, klimatyczne, nasiąknięte aromatem wędzarniczym drewno, lecz nie samo mięso.

Degustacja Lay’s Oven Baked o smaku grillowanych warzyw negatywnie wpływa na czystość rąk, być może (!) najbardziej spośród wariantów z pieczonej serii Lay’s. To jednak jedyna potencjalna wada, jakiej się w nich doszukałam. Chipsy uważam za tylko odrobineczkę gorsze od kurkowych. Po przeczytaniu wstępu zapewne się domyślacie, w jak wielki szok wprawił mnie finał degustacji. Cóż za szczęście, że przydarzyła mi się końcoworoczna wścieklizna zakupowa!

Ocena: 6 chi ze wstążką


Skład i wartości odżywcze:

Opis: Pieczone formowane chipsy ziemniaczane o smaku grillowanych warzyw.

Skład: płatki ziemniaczane (58%), skrobia, olej roślinny rzepakowy, preparat aromatyzujący [cukier, mąka pszenna, sól, aromaty, w tym aromat dymu wędzarniczego (zawierają pszenicę), cebula w proszku, papryka, pomidor w proszku, czosnek w proszku, pietruszka, regulatory kwasowości kwas cytrynowy, kwas jabłkowy), barwnik (ekstrakt z papryki)], cukier, mąka pszenna, emulgator (lecytyny sojowe), glukoza.

Kalorie w 100 g: 443 kcal

Wartości odżywcze w 100 g: tłuszcz 14 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,7 g), węglowodany 71 g (w tym cukry 9,5 g), błonnik 4 g, białko 5,3 g, sól 1,2 g.

Gdzie kupić: Carrefour, Żabka

Cena: 5,69-6,50 zł

7 myśli na temat “Frito Lay, Lay’s Oven Baked Grilled Vegetables Flavoured

  1. Cała ta gama smakowa brzmi w sumie ciekawe, ale nienawidzę mięsnych chipsów :D gdybym je kupiła z myślą, że będą smakować jak warzywa, a w twarz dostałabym plaskacza od kiełbasy to cała paczka poszłaby raczej do kogoś innego :D

      1. Coś pomiędzy :) Jadłem go – strzelam – jakieś 3 lata temu. Ale mam wrażenie, że trudniej go znaleźć niż niektóre inne warianty.

        1. Do tego nie potrafię się ustosunkować. W ostatnich latach nie zapuszczałam się między regały z przekąskami, chyba że zabłądziłam, poszukując makaronów czy innych paczkowanych produktów.

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.