Przerwy od najsroższych obostrzeń pandemicznych w 2021 roku pozwoliły mojemu tacie parę razy zapodróżować. On odetchnął od codziennego przyjmowania pacjentów w tym trudnym okresie, ja zaś ucieszyłam się ze słodkich drobiazgów, które przywiózł mi do zjedzenia i zrecenzowania. Wśród nich znalazły się hiszpańskie wafelki z kremem nugatowym (turronem), czyli regionalna ciekawostka Almendras Rellenas de Turron. Dziękuję za pamięć o mnie i wybranie właśnie takiego produktu!
Almendras Rellenas de Turron – wafle z kremem turronowym (nugatowym)
Hiszpańskie wafle z turronem to w rzeczywistości urocze łezki skomponowane z dwóch składników: wafelków opłatkowych i gęstego, zwartego, tłuściutkiego nugatu migdałowego. Producent określił wagę sztuki na 10 g, co jednak kazałoby przypuszczać, że w paczce liczącej 150 g znajdzie się piętnaście wafelków. W mojej znalazło się tylko trzynaście, a wafelki ważyły 12-12,5 g. Ktoś tu ewidentnie nie podołał obliczeniom. Albo popełnił błąd celowo w myśl walki o reformę edukacji.
Almendras Rellenas de Turron marki El Almendro dostarczają 403 kcal w 100 g.
3 wafelki z kremem nugatowym ważą ok. 30 g i zawiera 121 kcal.
Paczka wafli z kremem turronowym waży 150 g (13 wafelków).
Hiszpańskie słodycze El Almendro pachną wprost przeintensywnie. Oddają obłędną, kuszącą, pyszną chałwę wykonaną w pełni z migdałów. Oto esencja turronu – słodkiej, mięsistej, skondensowanej pasty z prażonych migdałów właśnie. W tle odnotowałam nutkę soli.
Wafelki nie tylko pięknie wyglądają i pachną, ale także cieszą oko zawartością i jakością turronu. Wnętrze zdaje się gęstą, zbitą, zwartą migdałową masą. Kawałki migdałów są duże i występują licznie. Tłustość pasty wpływa na połysk powierzchni obranej z opłatków. Tłuszcz delikatnie osadza się na palcach.
Zgodnie z sugestią wizualną opłatek nie jest tworem przesadnie atrakcyjnym. Daje się poznać jako lekko stetryczały, zapewne od tłuszczu turronu. Został utwardzony i pogrubiony, by spełnić funkcję wygodnego trzymadełka. I rzeczywiście, w tej funkcji sprawdza się świetnie. Dodatkowo utwardzenie wpłynęło na chrupkość i głośne pękanie pod zębami, więc pojawia się walor dźwiękowy. Smakiem oddaje klasyczny opłatek bożonarodzeniowy – twór z mąki i wody.
Migdałowy turron jest twardy, zbity, sprasowany. Nie stanowi kremu. Po ugryzieniu rozpada się i kruszy. Jest suchy-ale-natłuszczony, oleisty. Próżno szukać wilgoci. Smakuje tak słodko, że można paść. Czysty cukier – zdaje się, iż w formie syropu – zagęszcza ślinę na podobieństwo chałwy. Natomiast smak właściwy należy do prrrażonych, wysssmażonych na głębokim oleju migdałów. Kiedy łączy się z wysoką słodyczą (nie: słodyczom), powstaje sen o zbitym, wysuszonym kremie z wysmażonych migdałów w miodzie bądź innym słodzidle. (W składzie rzeczywiście występuje miód).
Ponieważ w turronie zatopiono kawałki migdałów – duże i liczne – wnętrze wafelków obłędnie chrupie. Bakalie są świeżutkie, pełne smaku.
Wyrazistość, intensywność i rodzaj smaku hiszpańskich wafelków Almendras Rellenas de Turron zasługują na najwyższe uznanie. Tym bardziej szkoda, że smak ów połączono z bezdenną studnią syropu cukrowego. Gdyby nie przykry mankament, słodyczom (nie: słodyczą) śmiało przyznałabym unicorna smaku.
Dzięki prezentowi od taty utwierdziłam się w przekonaniu, iż uwielbiam turron. Podobają mi się wycieczki rodziciela do Hiszpanii i mam nadzieję, że będzie odbywał ich więcej. Kolejnym razem chętnie przytuliłabym czysty turron, np. w formie miękkiego bloku podobnego do Turronu Blando. (Zabawne, bo właśnie się zorientowałam, iż ów nugat jest dokładnie tym samym, który znajduje się w zaprezentowanych dziś wafelkach. Wytwarza je jedna firma). Ponadto bardzo chciałabym spróbować puddingu lub lodów o smaku turronu. Niestety w tym celu musiałabym się ruszyć za granicę sama.
Ocena: 5 chi
Skład i wartości odżywcze:
Skład: prażone migdały (europejskie i spoza Europy) 64%, cukier, miód, wafel (mąka pszenna, substancja spulchniająca: węglany sodu; emulgator: lecytyna sojowa), stabilizator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych; suszone białko jaja, sztuczne aromaty. Może zawierać śladowe ilości innych orzechów.
Kalorie w 100 g: 403 kcal
Wartości odżywcze w 100 g: tłuszcz 23 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 3 g), węglowodany 38 g (w tym cukry 35 g), błonnik 2 g, białko 10 g, sól 0 g.
Gdzie kupić: Hiszpania (Madryt)
Cena: ok. 4,5-5 €
Jadłam kiedyś turron jak byłam w Hiszpanii, choć ten który ja próbowałam był nieco inny – biały, twardy, trochę jak beza, dlatego średnio mi smakowal. Twój brzmi o wiele lepiej <3 szkoda tylko że turrony są tak esencjonalne cukrowe :(
Turron ma dwa rodzaje konsystencji – kremową jak mój i kamienną jak Twój (i mój dawny).