Magda plant-based, PlantON Double Pleasure Almond & Caramel – deser wegański

Double Pleasure Almond & Caramel to wegański deser migdałowy polskiej marki PlantON, który pojawił się na rynku względnie niedawno. Stanowi jednego z trzech bohaterów roślinnej serii a la puddingów z sosem. Podczas gdy tutaj mamy do czynienia z bazą migdałową i polewą karmelową, w pozostałych wariantach występują duety orzechy laskowe i czekolada oraz kokos i czekolada.

Udało mi się upolować tylko dwa desery roślinne marki PlantOn: migdałowo-karmelowy i orzechowo-czekoladowy. Przybyły do Lidla w ramach oferty czasowej. Nie mam pojęcia, w których sklepach będzie można znaleźć je w stałym asortymencie. Zapewne dowiem się w przeciągu najbliższych miesięcy.

Magda plant-based, PlantON Double Pleasure Almond Caramel, wegański deser roślinny na bazie migdałów z karmelem, copyright Olga Kublik

PlantON Double Pleasure Almond & Caramel – wegański deser migdałowo-karmelowy

Deser wegański migdałowy ma bardzo apetyczny kolor prezentujący różne odcienie karmelu. W obu warstwach – puddingu i sosu – znajduje się zatrzęsienie ciemnych kropeczek, czarnego pyłku. Nie przywodzi na myśl migdałów. Góra oddaje jasny maślany karmel, toffi bądź bawarkę.

PlantON Double Pleasure Almond & Caramel marki Jogurty Magda (Magda plant-based) dostarcza 112 kcal w 100 g.
Wegański deser migdał & karmel PlantON Double Pleasure waży 120 g i zawiera 135 kcal.

Magda plant-based, PlantON Double Pleasure Almond Caramel, wegański deser roślinny na bazie migdałów z karmelem, copyright Olga Kublik

Kolejna zaleta Double Pleasure Almond & Caramel to zapach. Jest wręcz cudowny. Kompozycją elementów przywodzi na myśl nieistniejący już Pudding z karmelem marki Smakija, czyli ogrom świeżego masła o smaku słodkiego karmelu. Wysoka maślaność implikuje wyobrażenie o świeżo upieczonym chlebie pszennym z chrrrupiącą przypieczoną skórką, dostępnym w rasowej piekarni z końca XX wieku. Karmel z kolei zdaje się gęsty, półpłynny, wolno przelewający się z naczynia do naczynia.

Górna warstwa puddingu Double Pleasure Almond & Caramel jest zbita. Trzęsie się galaretowato, jednakowoż o wiele mniej niż w wersji orzechowo-czekoladowej (nie: orzechowoczekoladowej, orzechowo czekoladowej). Różnica wynika z faktu, iż bohater dzisiejszej recenzji jest gęsty w sposób kremowy. Ba! w ustach daje się poznać jako przegęsty i przekremowy. Przypomina tłusty krem do twarzy. Nie przejawia ani cienia wodnistości. Jest bajecznie aksamitny, zdaje się wykonany na mleku klasycznym, odzwierzęcym. Po przełknięciu pozostawia w ustach cierpkość.

Wegański sos karmelowy stanowi czystą wodę, szkoda.

Magda plant-based, PlantON Double Pleasure Almond Caramel, wegański deser roślinny na bazie migdałów z karmelem, copyright Olga Kublik

Pudding roślinny smakuje intensywnie słodko, karmelowo (zapewne przez zainfekowanie sosem). W tle czuć prażone migdały. Są to bakalie prażone w karmelu, miodzie bądź innym słodzidle obejmującym bohaterów grubiutką, chrupiącą, twardą skorupką. Smak prażonych migdałów z jarmarku osiąga 101% wyrazistości.

Karmelowy sos jest bardzo słodki. Nie obraziłabym się, gdyby producent skręcił nieco intensywność słodyczy, acz i tak wolę to niż smak słonokarmelowy (nie: słono-karmelowy, słono karmelowy). Karmelowość daje się poznać jako delikatniutka. Choć czysta – bez udziału migdałów – wyrazistością ustępuje karmelowości puddingu. Najwyraźniej pojedynczy i subtelny karmel nie ma szans w starciu z wieloelementowym smakiem prażonych migdałów.

Poza smakami przynależącymi do warstw deser roślinny Double Pleasure Almond & Caramel oferuje nuty pojawiające się w całokształcie. Są to kolejno: marcepan, masa makowa, 7 Days karmelowy wraz z bułą.

Jestem zachwycona każdą cechą degustacyjną nowości marki PlantON. Ponadto aż trudno mi uwierzyć w przepaść przyjemnościową rozciągającą się pomiędzy wariantami migdałowo-karmelowym i orzechowo-czekoladowym. Podczas gdy pierwszy jest genialny, drugi paskudny. Natomiast ze względu na nieatrakcyjną cenę i przykry rozmiar nie wrócę nawet do dzisiejszego.

Ocena: 6 chi


Skład i wartości odżywcze:

Opis: Roślinny deser premium z migdałów z karmelem.

Skład: mleczko migdałowe 72,7% (woda; blanszowane, prażone, zmielone migdały; mąka migdałowa), ekstrakt z jabłka, mleczko kokosowe, skrobia, daktyle, krem kokosowy, syrop karmelowy 0,3%, zagęszczony sok z cytryny, substancja zagęszczająca: pektyna, aromaty naturalne. Może zawierać inne orzechy (nie zawiera orzeszków ziemnych).

Kalorie w 100 g: 112 kcal

Wartości odżywcze w 100 g: tłuszcz 4,3 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,8 g), węglowodany 16 g (w tym cukry 9,2 g), błonnik 1,1 g, białko 1,8 g, sól 0,04 g.

Gdzie kupić: Lidl (oferta czasowa)

Cena: 3,99 zł

4 myśli na temat “Magda plant-based, PlantON Double Pleasure Almond & Caramel – deser wegański

  1. O kurcze, po wczorajszej recenzji spodziewałam się kompletnej klapy, a tu miła niespodzianka ^^ ciekawe tylko czemu producent tak skiepscil poprzedni wariant, a ten jakoś umiał dopracować :/

    1. Ma to sens. Trzeci wariant produktu występuje jedynie na plakacie reklamowym, bo gdyby istniał, desery musiałyby mieć inną nazwę.

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.