Frito Lay, Lay’s Creamy forest mushroom flavoured

W trakcie polowania na chipsy z klasycznej cienkiej serii Lay’s to właśnie dzisiejsze Lay’s Creamy forest mushroom flavoured zawróciły mi w głowie najbardziej. Nie przypominam sobie, żebym w młodości jadła chipsy bądź chrupki o smaku grzybowym. Ba! nie przypominam sobie, aby takie w ogóle istniały.

Po schrupaniu paczki niepozornych, acz absolutnie perfekcyjnych i aktualnie ulubionych Lay’s Oven Baked Chanterelles in a Cream Sauce Flavoured moja i tak duża ochota na bohaterów dzisiejszej recenzji wzrosła do maksimum. Tak bardzo nie mogłam się doczekać poznania ich smaku, że otworzyłam opakowanie jeszcze przed wykończeniem wersji o smaku ziemniaczków z koperkiem. Przeczuwałam, że będzie warto.

Frito Lay, Lay's Creamy forest mushroom flavoured, chipsy o smaku grzybów leśnych, copyright Olga Kublik

Lay’s Creamy forest mushroom flavoured – chipsy grzyby leśne

Grzybowe chipsy Lay’s Creamy forest mushroom – podobnie do ziemniaczkowych – odesłały mnie myślami do przeszłości. Tym razem odleglejszej, wszak do czasów przedszkolnych i wczesnoszkolnych, kiedy to mieszkałam w domu jednorodzinnym z rodzicami i dziadkami. Domową grzybiarką była babcia. Kiedy nastawał sezon, budziła się o niewiarygodnej godzinie i jechała z ciotką – czasem też dręczyła biednego dziadka – do lasów na wygwizdowiu. Wracała z koszami, z których grzyby wręcz wypadały. Zbierała rozmaite gatunki, same wielkie i wypasione okazy, nic nie zdołało się ukryć przed jej wprawnym okiem. Potem nastawały tygodnie suszenia, gotowania, robienia przetworów. Ależ nasz dom pachniał!

Lay’s Creamy forest mushroom flavoured marki Frito Lay dostarczają 551 kcal w 100 g.
Porcja Lay’s Creamy forest mushroom flavoured waży 30 g i zawiera 165 kcal.
Lay’s grzybowy w śmietanie ważą 140 g.

Frito Lay, Lay's Creamy forest mushroom flavoured, chipsy o smaku grzybów leśnych, copyright Olga Kublik

Zapach Lay’s Creamy forest mushroom nieco mnie zawiódł, bo po opisanej wyżej wizji z przeszłości liczyłam na grzyby suszone, leśne-ale-udomowione. Tymczasem trafiłam na grzyby udomowione, owszem, lecz w fabryce (ufabrykowione). W pierwszej kolejności chrupki poczęstowały mnie intensywnie słoną kostką grzybową bulionową, w drugiej zaś tradycyjnymi solonymi chipsami ziemniaczanymi. Grzybywość okazała się intensywna i wyrazista, ale właśnie stricte bulionowa. Cóż, szkoda.

Kiedy zobaczyłam, jak wyglądają Lay’s o smaku grzybów leśnych, zaczęłam się zastanawiać, czy to ja trafiłam na wyjątkową partię, czy jednak wszystkie są tak uroczo powykręcane. Na niemal każdym ciętym ziemniaku odnotowałam wielkie bąble powietrza. Do tego chrupki były powyginane, pofalowane, przypominały esy-floresy. Na jasnym żółtym ziemniaczanym tle wyróżniały się typowo olejowe plamy (tłuszczu wchłoniętego przez ziemniaczki w czasie smażenia) i maleńkie brązowe kropeczki, zapewne posypki grzybowej. W kontakcie z chipsami palce ulegają otłuszczeniu i błyszczą od oleju. Ponadto na opuszkach czuć drobniuteńki przezroczysty proszek przyprawowy.

Frito Lay, Lay's Creamy forest mushroom flavoured, chipsy o smaku grzybów leśnych, copyright Olga Kublik

Degustację chipsów Lay’s po raz kolejny zaczęłam od zlizania przyprawy. Najpierw poczułam słodycz, potem słoność, następnie zaś grzyby leśne i… miętę?! Dałabym rękę uciąć – jak zwykle: najchętniej komuś – że w chrupkach grzybowych pojawiła się odświeżająca, mentolowa, nieoczywista miętowość. W ustach zrobiło mi się chłodno. Ze względu na połączenie smaków pomyślałam o grzybowo-miętowych kostkach lodu. To (nie: te) uczucie było bardzo dziwne. Kiedy już ochłonęłam z delikatnego szoku, powitała mnie maślaność zawiesiny/sosu, w którym kucharz dusił grzyby.

Grzybowe chipsy Lay’s Creamy forest mushroom są twarde, perfekcyjnie chrupiące i kruche (te cechy powinny mieć wszystkie chipsy!). Cienkie, ale masywne i treściwe. Ciekawa sprawa. Ewidentnie wykonano je z ziemniaków ciętych, nie zaś płatków czy innych papek. W ustach rozpuszczać się nie chcą, co różni je od Lay’s Karbowanych, także wykonanych z ciętych ziemniaków.

Frito Lay, Lay's Creamy forest mushroom flavoured, chipsy o smaku grzybów leśnych, copyright Olga Kublik

Kiedy Lay’s Creamy forest mushroom spożywa się w sposób klasyczny, chrupiąc, uwalniają smaki: grzybowy sztuczny, grzybowy bulionowy, śmietanowy (przy czym jest to smak śmietany, w której duszą się grzyby), miętowy (chłodzący). Są kwaśne, a rodzaj kwaśności skojarzył mi się z… kwaśnymi żelkami. Z czasem pojawia się delikatna pikanteria o pochodzeniu bliżej nieokreślonym.

Dziwne te chipsy. Jak wspomniałam we wstępie, po oddaniu serca kurkowym Lay’s Oven Baked spodziewałam się, że leśnogrzybowe Lay’s Creamy forest mushroom zabiorą mnie w niezwykłą podróż, po której także będę skłonna do wyznań miłosnych. Niestety tak się nie stało. Bohaterowie dzisiejszej recenzji wypadają sztucznie i dziwnie, grzybowo z bulionu i miętowo. Gdybym wcześniej poczęstowała się od kogoś sztuką bądź kilkoma, zdecydowanie nie kupiłabym paczki.

Ocena: 4 chi


Skład i wartości odżywcze:

Skład: ziemniaki, oleje roślinne (kukurydziany, słonecznikowy, rzepakowy w zmiennych proporcjach), preparat aromatyzujący [sól, maltodekstryna, wzmacniacze smaku (glutaminian monosodowy, guanylan disodowy), mąka pszenna, cukier, aromaty (zawierają mleko, pszenicę), odtłuszczone mleko w proszku, przyprawy, hydrolizowane białka roślinne (zawierają soję), syrop glukozowy, kwasy (kwas cytrynowy, kwas jabłkowy), barwniki (ekstrakt z papryki, karmel amoniakalno-siarczynowy), chlorek potasu, fosforany potasu].

Kalorie w 100 g: 551 kcal

Wartości odżywcze w 100 g: tłuszcz 34 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 4,2 g), węglowodany 52 g (w tym cukry 1 g), błonnik 4,2 g, białko 6,2 g, sól 1,2 g.

Gdzie kupić: Delikatesy Centrum

Cena: 6,99 zł

5 myśli na temat “Frito Lay, Lay’s Creamy forest mushroom flavoured

  1. Grzybowe chipsy zawsze mnie obrzydzaly, za samymi grzybami zresztą też nie przepadam :D jestem pewna, że po tych laysach puściłabym pawia :D najbardziej dziwi mnie ten posmak mięty, średnio jakos pasuje mi do grzybów. Ale i tak ich nie kupię, więc się nie przekonam :D

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.