Po nieprzesadnie udanej degustacji wersji waniliowej wzięłam się za drugi wariant smakowy nowego deseru proteinowego z bitą śmietaną Ehrmanna, czyli High Protein Chocolate & Topping mit Protein. Jak wspomniałam w poprzedniej recenzji, produkt powstał na skutek połączenia klasycznego puddingu białkowego (High Protein Puddingu) z popularnym budyniem z bitą śmietaną (Grand Dessertem). Choć obie linie wprost uwielbiam, scalenie ich nie wydaje mi się szczególnie atrakcyjne. Śmietanka nie pasuje mi do zwartego, treściwego puddingu białkowego.
High Protein Chocolate & Topping mit Protein *Ehrmann*
Już na wstępie z przyjemnością stwierdziłam, iż High Protein Chocolate & Topping~ wykazuje odmienność względem wariantu waniliowego. Ma mniej bitej śmietany, poza tym jest ona o wiele lżejsza. Podczas nabierania na łyżeczkę trudno znaleźć różnice między nią a śmietanką z Grand Dessertu. Daje się poznać jako sycząca, leciutka, bezwagowa. Zastanawia mnie, czego to kwestia: wersji, partii, egzemplarza? Jeżeli partii bądź egzemplarza, która śmietanka jest tą właściwą – z deseru czekoladowego czy waniliowego?
High Protein Chocolate & Topping mit Protein marki Ehrmann dostarcza 82 kcal w 100 g.
Czekoladowy pudding proteinowy z bitą śmietaną waży 200 g i zawiera 164 kcal.
Czekoladowy deser High Protein Chocolate & Topping~ pachnie bardzo ładnie. Jest esencjonalnie puddingoczekoladowy bądź też deseroczekoladowy, jednak bez wskazania na produkt proteinowy. Tak samo mógłby pachnieć deser czekoladowy o standardowej zawartości białka (taki jak pudding Milki i Mullera). Śmietanka ma marginalny udział w aromacie, o ile w ogóle.
Degustacja bitej śmietany potwierdza wstępne obserwacje – rzeczywiście jest inna. Daje się poznać jako lekka, odrobinę tylko tłusta, wykonana na bazie wody. Zawiera zalążki gęstości i treściwości z wariantu waniliowego, niemniej ledwo wyczuwalne. W wysokim stopniu oddaje bitą śmietanę z Grand Dessertu.
Inność wykazuje także pudding. Przeciwnie do bitej śmietany jest znacznie gęstszy od odpowiednika z wariantu waniliowego. Przywodzi na myśl maź bliską zastygnięcia. Jest niemalże stałą żelką. Aksamitność zaburza marginalny proszek typu rzężącego. Nie, nawet nie proszek – pyłek, najpewniej kakaowy. W efekcie całość wypada prawie aksamitnie. Z perspektywy czasu sądzę, iż budyń z High Protein Chocolate & Topping~ może odpowiadać konsystencją czekoladowemu Puddingowi Bez deka mleka OSM Łowicz.
Przyjemności dostarcza również smak budyniu. Jest łagodnie kakaowy, pozbawiony głębi. Oferuje słodycz niską, lecz jednoznaczną. Dla mnie idealną. Choć nie jestem pewna, bo dawno nie jadłam High Protein Puddingu Chocolate, odnoszę wrażenie, iż desery mają ten sam smak. Nie mam za to wątpliwości, że nie są tym samym tworem. Klasyczny pudding jest znacznie gęstszy.
A co z potencjalnie morderczą bitą śmietaną? Cóż, dobrze nie jest, za to na pewno sprawy mają się lepiej niż w propozycji waniliowej. Czuć słodycz i kakaowość zassaną od budyniu. Paskudna cierpkość nie występuje. Gorycz niestety się pojawia, ale na odległym planie, więc da się przeżyć. Tym razem nie pomyślałam o rozgryzieniu garści białych tabletek, lecz o polizaniu skóry nasmarowanej maścią bądź balsamem.
Jak wspomniałam na początku recenzji, bitej śmietany w czekoladowym deserze proteinowym High Protein Chocolate & Topping~ jest mało, co stanowi kolejny plus tego wariantu (bądź partii, na którą trafiłam). Całość jest znośna, a gdyby zignorować mankamenty bitej śmietany, uczciwie fajna. I tylko tyle. Nie wnosi do białkowej serii Ehrmanna niczego nowego. Treściwość, niski poziom słodyczy, prosta kakaowość, czystość smakowa – nie ma tu czynnika, w którym można by się zakochać. Zakupu nie ponowię. Nie upoluję też innych wersji smakowych, które na pewno się pojawią.
Ocena: 4 chi
Skład i wartości odżywcze:
Opis: Deser mleczny czekoladowy z wysoką zawartością białka z bitą śmietanką. Bez laktozy. Bez glutenu. Zawiera substancje słodzące.
Skład: mleko odtłuszczone, białka mleka (mleko) 8,5%, śmietanka 5%, kakao w proszku 1,5%, skrobia modyfikowana, substancje zagęszczające (karagen, E 466), żelatyna (wołowa), kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu 0,2%, emulgator (E 472b), laktaza, aromat naturalny, substancje słodzące (E 950, sukraloza). Zawiera naturalnie występujące cukry. Śmietanka spulchniona azotem.
Kalorie w 100 g: 82 kcal
Wartości odżywcze w 100 g: tłuszcz 2,4 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,6 g), węglowodany 5 g (w tym cukry 4 g), białko 10 g, sól 0,12 g.
Gdzie kupić: Auchan
Cena: 5,89 zł
Ach, cudownie że ten wariant wypadł lepiej, bo jakbym miała już kupować któryś smak to byłby to właśnie czekoladowy :D może w takim razie kiedyś się skuszę ^^
Jeśli się skusisz, chętnie przeczytam recenzję :)