Zott, Protein Pudding Vanilla Taste (smak waniliowy)

Na przekór przypuszczeniom, iż deserów proteinowych Zotta będę szukała przez tysiąc pięćset sto dziewięćset lat, na nowości trafiłam już podczas pierwszego nawiedzenia Auchan. Skądinąd był to wielce owocny wypad, w trakcie którego ustrzeliłam wszystko, czego potrzebowałam. Nie tylko Protein Pudding Vanilla Taste i czekoladowy odpowiednik, ale także białkowe świeżynki Ehrmanna: piankę orzechową, waniliowy pudding z bitą śmietaną, czekoladowy pudding z bitą śmietaną, pudding z manną ryżową.

Chociaż z góry wiedziałam, że waniliowy Protein Pudding Zotta nie będzie stałym bywalcem mojej lodówki – kiepska dostępność i średnio atrakcyjna cena nie zachęcają do wiązania się na stałe – byłam go ciekawa. Puddingi proteinowe stały się tak popularne, iż możemy upolować nawet produkty marek własnych marketów, np. Aldiego. Ciekawe, czy i kiedy do gry dołączy rywal Zotta – Danone.

Zott, Protein Pudding Vanilla Taste, copyright Olga Kublik

*Zott* Protein Pudding Vanilla Taste – waniliowy deser proteinowy

Protein Pudding waniliowy Zotta wygląda niespecjalnie apetycznie. Ma tak brudny odcień żółtego, że jest wręcz beżowy. Konsystencją diametralnie odbiega od odpowiednika Ehrmanna, a nawet deseru z Aldiego. Jest śliski, galaretowaty. Telepie się na boki. Chociaż cechują go zbitość i zwartość, jest mniej treściwy w sensie większego luzu. Wydaje się, iż zawiera dużo wody, podczas gdy High Protein Pudding Ehrmanna jest skondensowany, odparowany z wody. W efekcie propozycji Zotta nie da się odwrócić do góry denkiem. Ba! strach obrócić ją choćby o dziewięćdziesiąt stopni, bo wolno przepływa z boku na bok i tylko czeka, żeby wyskoczyć na blat, koc, rękę, cokolwiek.

Protein Pudding Vanilla Taste marki Zott dostarcza 74 kcal w 100 g.
Waniliowy pudding proteinowy *Zott* waży 200 g i zawiera 148 kcal.

Zott, Protein Pudding Vanilla Taste, copyright Olga Kublik

Waniliowy Protein Pudding pachnie niezbyt ładnie, co stanowi kolejną wadę. Jest ewidentnie waniliowy, wszelako sztucznie w sposób nieatrakcyjny. Na aromat składają się słodziutkość i waniliowość charakterystyczna dla puddingów bez cukru. Całokształt zdaje się esencją słowa artificial.

W ustach pudding waniliowy Zotta daje się poznać jako dokładnie taki, na jaki wygląda. Jest luźny, galaretowaty, śliski, beztreściowy. Nie przypomina kremu, nie oddaje mazi. To galareta wykonana na bazie wody, która rozpada się na niebyt. Gęstość pojawia się jako ułuda. Aksamitność za to jest realna, jako iż w deserze proteinowym nie występują żadne proszki ani nawet pyły. W toku degustacji wyobraziłam sobie pudding Zotta jako połączenie galarety z gałką oczną.

Czy dobrze rozumiem, że ostatnim słowem w nazwie Protein Pudding Vanilla Taste jest smak? To całkiem zabawne, jako iż deser smaku niemalże nie ma. (Byłoby mi bardziej do śmiechu, gdyby 5,16 zł zniknęło z portfela innej osoby. Póki co w głos śmieje się Zott). Odnotowałam bardzo sztuczną wanilię, wiadro wody i niziutką słodycz. Jedynie ostatnia cecha podarowała mi niekwestionowaną przyjemność.

Zott, Protein Pudding Vanilla Taste, copyright Olga Kublik

Sztuczna waniliowość i niewielka słodycz kojarzą mi się z kremem z wafli waniliowych light, konkretnie propozycji Lea Life. Z kolei konsystencję w miarę upływu degustacji skojarzyłam z waniliowym dołem deseru Serduszko, także produkowanego przez Zott. Co istotne: dołem wersji waniliowo-malinowej, ponieważ waniliowo-czekoladowa jest zupełnie inna.

Ogólnie nowy deser proteinowy Protein Pudding Vanilla Taste Zotta nie jest zły (choć dobry też nie). Nieidealny smak jest okej, natomiast konsystencja pozostawia wiele do życzenia i niczym nie przypomina popularnych puddingów proteinowych. Deserowi bliżej do produktów Valio niż Ehrmanna. Co oczywiście nie znaczy, że blisko, wszak propozycja Zotta jest o wiele rzadsza, wodnista. Zakupu nie ponowię.

Ocena: 4 chi
(więcej za smak, mniej za konsystencję)


Skład i wartości odżywcze:

Opis: Budyń wysokobiałkowy o smaku waniliowym. Zawiera substancje słodzące.

Skład: białka mleka, mleko, śmietanka, skrobia modyfikowana, skrobia, substancje zagęszczające: karagen, guma guar; regulator kwasowości: cytryniany wapnia; substancje słodzące: aspartam, acesulfam K; aromat, barwnik: karoteny. Zawiera źródło fenyloalaniny. Bezglutenowy. Bez laktozy – zawartość laktozy <0,01 g/100 g. Bez dodatku cukrów – zawiera naturalnie występujące cukry. Wysoka zawartość białka – 20 g białka w kubku 200 g.

Kalorie w 100 g: 74 kcal

Wartości odżywcze w 100 g: tłuszcz 1,5 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1 g), węglowodany 4,7 g (w tym cukry 4,4 g), białko 10 g, sól 0,11 g.

Gdzie kupić: Auchan

Cena: 5,16 zł

6 myśli na temat “Zott, Protein Pudding Vanilla Taste (smak waniliowy)

  1. Na zdjęciach konsystencja nie wydaje się taka tragiczna, ale z opisu potrafię sobie ją wyobrazić :D bezsmak też nie kusi, może i nie odstrasza, ale za taką cenę to przykre jest to co się zastaje w kubeczku :(

  2. To pierwsza rzecz w moim życiu o smaku waniliowym, której nie zjadłam do końca. Gdzie ja naprawdę zeruję każdy serek, bo z racji że jest serkiem kocham go i tak. Tutaj poległam, dla mnie smakował jak syrop na kaszel, nigdy więcej.

  3. Mnie akurat rzadsza konsystencja by odpowiadała, ale skoro nawet dla Ciebie jest bez smaku, to co dopiero dla mnie. I tak nie miałam zamiaru kupować, bo już znalazłam swój proteinowy waniliowy ideał (ten z Aldi wygrywa), ale dobrze wiedzieć, że nie mam czego żałować.

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.