Ehrmann, Grand Dessert Style Panna Cotta

Nigdy nie jadłam oryginalnego deseru włoskiego panna cotta. Nie wydaje mi się jednak szczególnie interesujący, toteż gdybym miała do wyboru dużo różnych deserów – południowych czy też nie – sięgnęłabym po inny. Z włoskiego poletka mogłoby to być tiramisu.

Oba wymienione wyżej desery z gorącego Południa – panna cotta i tiramisu – posłużyły Ehrmannowi za inspirację do stworzenia nowych, potencjalnie limitowanych deserów budyniowych z bitą śmietaną. Grand Dessert Panna Cotta i kawowa propozycja Tiramisu pojawiły się w Auchan bodajże w maju. Oczywiście musiałam upolować po kubeczku z każdego wariantu.

Ehrmann, Grand Dessert Panna Cotta, copyright Olga Kublik

Grand Dessert Style Panna Cotta

Chociaż pachnący słonecznymi Włochami deser Grand Dessert Panna Cotta stanowi nowość w ofercie Ehrmanna, przywiódł mi na myśl propozycję dostępną parę lat temu – dokładnie w 2018 roku – za granicą. Grand Dessert White Choc Erdbeer, bo o nim mowa, okazał się puddingiem godnym każdych pieniędzy. Zdobył unicorna smaku, ja zaś ubolewałam, iż po zjedzeniu sztuk przywiezionych z Niemiec nie spotkam się z nim nigdy więcej. Ach, gdyby tylko nowość z 2022 roku poszła tropem starszego brata…

Grand Dessert Style Panna Cottamarki Ehrmann dostarcza 109 kcal w 100 g.
Deser z bitą śmietaną Grand Dessert Panna Cotta waży 190 g i zawiera 207,5 kcal.

Ehrmann, Grand Dessert Panna Cotta, copyright Olga Kublik

Włoski-ale-niemiecki deser Grand Dessert Panna Cotta pachnie intensywnie słodko w sposób cukrowy. Dalej truskaweczkowo i śmietankowo, zupełnie jak lizaki truskawkowo-śmietankowe lub twarde cukierki z białą bazą i czerwonymi/różowymi zawijasami. Ewentualnie jak żelkopianki o adekwatnych smakach pokryte cukrem. Całokształt jawi się jako bardzo przyjemny i dziecięcy.

Pudding z bitą śmietaną prezentuje się uroczo. Śmietanka ma kolor kucykowo różowy. Jest leciutką, bezwagową pianeczką. Daje się poznać jako tłuściutka, ale tylko odrobinę i wyłącznie w ustach. Nie pozostawia oleistego śladu. Zawiera drobniutkie truskawkowe pesteczki. Smakuje kolejno: truskawkowo, śmietankowo. Do tego przejmująco sssłodko. Nie wiem, czy odzwierciedla panna cottę. Na pewno przywodzi na myśl cukierki lub żelkopianki. Smak – podobnie do zapachu – odebrałam jako uroczy i dziecięcy. W tle odnalazłam masełko bądź tłustą śmietanę, a dokładniej nutę tłustego produktu mlecznego.

Budyń Grand Dessertu Panna Cotta jest odgórnie zaróżowiony, wszak został zainfekowany kolorem bitej śmietany. Reszta ma barwę jasną, perłową z ciemnymi skrawkami wanilii. Daje się poznać jako luźniejszy, rzadszy względem klasycznego budyniu z Grand Dessertu, ale gęstszy od nowości Tiramisu. Co ciekawe, górna część – może 1/3 budyniu – jest rzadkawa, galaretkowata i wodnista, wykonana na wodzie. Spływa z łyżeczki, jak tylko zwęszy okazję. Za to dolna część – powiedzmy, że 2/3 – oddaje tradycyjny budyń z Grand Dessertow. Zwarty, gęsty, puddingowy.

Mimo obecności czarnych skrawków wanilii budyń nie smakuje tą przyprawą. Jest intensywnie śmietankowy. Do tego oferuje masło bądź tłuszcz ze śmietany. Ponownie chodzi o ów charakterystyczny wątek pełnotłustego produktu mlecznego. Słodycz prezentuje się jako cukrowa i daje do wiwatu. O ile jednak w wersji Tiramisu skleja się z kawą i mlekiem, tworząc miłą kompozycję lodową, o tyle tutaj nie łączy się z niczym, w efekcie czego przeszkadza.

Ehrmann, Grand Dessert Panna Cotta, copyright Olga Kublik

Wydaje mi się, że w całokształcie deser z bitą śmietaną Grand Dessert Panna Cotta Ehrmanna świetnie realizuje nazwę, zwłaszcza pod kątem konsystencji budyniu. Smakuje łagodnie i bezkreśnie dziecięco. Wątek gęstego pełnotłustego produktu mlecznego – masła bądź tłustej śmietany – wędruje z głębszej warstwy, próbując przekraść się na pierwszy plan. Dla mnie to nie wada. Za minus uważam za to fakt, iż deser jest bardzo słodki, a odczuwany wyraźnie cukier nie łączy się z niczym i nie tworzy wyjątkowej kompozycji, toteż ta nowość smakowo przypadła mi do gustu mniej niż Grand Dessert Tiramisu.

Jednocześnie Grand Dessert Panna Cotta odznacza się o wiele lepszą konsystencją od propozycji kawowej. Jest gęstszy, treściwszy, mniej galaretkowy czy luźny. To sprawia, że desery otrzymały tożsamą ocenę. Smakowo wolę wersję Tiramisu, pod kątem konsystencji śmietankowo-truskawkową.

Ocena: 5 chi


Skład i wartości odżywcze:

Opis: Deser mleczny typu panna cotta z bitą śmietanką o smaku truskawkowym.

Skład: mleko odtłuszczone, śmietanka 20%, produkt serwatkowy (z mleka), cukier, skrobia modyfikowana, syrop glukozowo-fruktozowy, truskawki 1,1%, substancje zagęszczające (karagen, guma guar), żelatyna spożywcza (wołowa), emulgator (E 472 b), aromat, ekstrahowana wanilia, sól, barwnik (E 120). Bita śmietanka spulchniona azotem.

Kalorie w 100 g: 109 kcal

Wartości odżywcze w 100 g: tłuszcz 4,3 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 2,8 g), węglowodany 15 g (w tym cukry 12 g), białko 2,5 g, sól 0,2 g.

Gdzie kupić: Auchan

Cena: 1,99 zł

10 myśli na temat “Ehrmann, Grand Dessert Style Panna Cotta

  1. W sumie bym spróbowała, choć już nie tak chętnie jak tiramisu :p kiedyś jadłam panna cotte i była dla mnie paskudna, podejrzewam że ten pudding będzie dla mnie sto razy smaczniejszy :D

  2. Na razie abstrahując od tekstu, ale PRZYSIĘGAM na moje kopyta, że przy ostatnim zdjęciu moje ślinianki zaczęły pracować jakieś 10x szybciej.

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.