Quest Nutrition, Quest Bar Maple Waffle – baton proteinowy

Jakie uroki potrafią zafundować słodycze z karmelem bądź innym kleistym słodzidłem? Na to pytanie odpowiada Quest Bar Maple Waffle, czyli baton proteinowy firmy Quest Nutrition stworzony na wzór gofrów z syropem klonowym. Pierwszą propozycją jest sklejenie się produktu z opakowaniem na amen, w związku z czym zawartość trzeba wyszarpywać ze środka niczym atrakcyjną monetę spomiędzy kasy samoobsługowej i wagi w Lidlu. Druga propozycja to ogólna miękkość batona, z uwagi na którą wgniecenia są bezlitosne, głębokie i godzące w atrakcyjność wizualną. Trzecia propozycja dotyczy lepkości i kleistości, jakże przykrych dla palców konsumenta.

Quest Nutrition, Quest Bar Maple Waffle baton proteinowy, copyright Olga Kublik

baton Quest Bar Maple Waffle

Żeby było jasne: Quest Bar Maple Waffle zalicza wszystkie trzy propozycje uroków przytoczone we wstępie. Mało tego, lepi się nie tylko do opakowania i palców, ale także do każdego przedmiotu, z którym ma styczność. Przed umieszczeniem w piekarniku położyłam go na wadze kuchennej, po czym… podniosłam wraz z nią. O czasie poświęconym na oderwanie dziada od folii aluminiowej, na której się piekł, better nie wspominać. Skądinąd udało się odskrobać go dopiero po wystygnięciu.

Quest Bar Maple Waffle marki Quest Nutrition dostarcza 317 kcal w 100 g.
Baton proteinowy Quest Bar Maple Waffle waży 60 g i zawiera 190 kcal.

Quest Nutrition, Quest Bar Maple Waffle baton proteinowy, copyright Olga Kublik

Kanadyjski Quest Bar Maple Waffle pachnie… ciekawie. Zamiast gofrów z syropem klonowym serwuje intensywny aromat paluszków Lajkonik Junior. Odnotowałam ową charakterystyczną kompozycję delikatniutkiej słoności, słodyczy i waniliowawawawości. Dodatkowo pojawia się gorzkawa słodycz syropu klonowego, jednakowoż kojarząca się z intensywnie wyprażonym, zakurzonym, dusznym popcornem karmelowym stricte z kina. Gorzkawość przywodzi na myśl także ciemne ziołowe tabletki na gardło.

Powiedzieć, że Quest Bar Maple Waffle wyrasta w toku piekarnikowania (180-200°C, ok. 16 minut), to jak nie powiedzieć niczego. Podczas gdy inne warianty smakowe powiększają objętość w sposób znaczny, bohater dzisiejszej recenzji bije wszelkie rekordy. Pokrojony na części i ułożony na sreberku rośnie tak bardzo, że z powrotem scala się w jeden baton. Z rudego staje się brrrązowy, wypieczony. Rozmiarowo potworny, potężny. Genialny! Jestem ciekawa, który składnik odpowiada za tę wyjątkowość.

Quest Nutrition, Quest Bar Maple Waffle baton proteinowy, copyright Olga Kublik

Czas piekarnikowania wynoszący kwadrans z minutą czyni baton twardym, chrupiącym i kruchym. Ponieważ nie mam wiedzy kulinarnej, nieśmiało obstawiam, iż obłędna chrrrupkość i potężny rozrost Quest Bara wynikają z unikalnego składnika tego wariantu, czyli tytułowego syropu klonowego. W środku zawieruszyła się odrobina gumkowej miękkości i towarzyszące jej lekkość, ciastowość.

Samego syropu klonowego w konsystencji nie czuć, przynajmniej w formie upieczonej. Od dawna nie jadam Quest Barów na surowo, toteż nie mam danych na temat wrażeń obcowania z syropem na zimno. Podejrzewam, iż nadaje się do zalepiania szczęk gadułom.

Quest Nutrition, Quest Bar Maple Waffle baton proteinowy, copyright Olga Kublik

Kraina smaku podąża ze sferą aromatu ramię w ramię, racząc degustatora wypieczonymi paluszkami dla dzieci Lajkonik Junior, wanilią i syropem klonowym. Słodzikowość jest odczuwalna stale, natomiast od czasu do czasu uderza z taką intensywnością – być może we fragmentach bogatych w maple syrup – że gałki oczne wykonują obrót o 360°. Chodzą słuchy, iż aby zaoszczędzić na gaży dla gościa od efektów specjalnych, podczas kręcenia amerykańskich horrorów o opętaniu przed kluczowymi scenami przeobrażenia podaje się aktorom właśnie Quest Bar Maple Waffle.

Już na wstępie wyrazisty, intensywny wątek syropu klonowego z czasem staje się jeszcze mocniejszy. Przy okazji pojawia się posmak potwornie słodkiej kawy z mlekiem i lodami waniliowymi.

Quest Nutrition, Quest Bar Maple Waffle baton proteinowy, copyright Olga Kublik

Gofrowy Quest Bar Maple Waffle to jeden z wariantów, które jadłam względnie niedawno, wszak pod koniec 2019 roku. Miał taką samą szatę graficzną i zapewne identyczne składniki, wartości odżywcze. Przyznałam mu wówczas… 1 chi ze wstążką. Nic dziwnego, skoro uznałam baton za – cytując – obleśny.

Degustacja odbyta (#mnieśmieszy) w czerwcu tego roku totalnie odmieniła moje zdanie na temat klonowego batona proteinowego Quest Nutrition. Może i na surowo jest frustrujący z uwagi na lepkość hojnie zastosowanego maple syrup glue, a poziom słodzikowej słodyczy powala nawet nie na kolana, tylko na ryło, wszelako po upieczeniu daje się poznać jako przeatrakcyjny. Cieszę się, iż mimo koszmaru poprzedniej degustacji dałam batonowi drugą szansę.

Ocena: 5 chi


Skład i wartości odżywcze:

Opis: Quest Bar Maple Waffle Flavor. Wysokoproteinowy baton o smaku gofrów z syropem klonowym.

Skład: mieszanka białek (izolat białka mleka, izolat białka serwatki), rozpuszczalny błonnik kukurydziany, woda, migdały, erytrytol, naturalne aromaty, olej z ziaren palmowych. Zawiera mniej niż 2% następujących składników: masło (śmietana, sól), sól, soda oczyszczona, kazeinian sodu, guma ksantanowa, słodzik stewia, lecytyna słonecznikowa, miód*. * Dodaje znikomą ilość dodanych cukrów. Przetwarzany w zakładzie, który przetwarza również jaja, orzeszki ziemne, soję, pszenicę i inne orzechy.

Kalorie w 100 g: 317 kcal

Wartości odżywcze w 100 g: tłuszcz 10 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 4,2 g), węglowodany 40 g (w tym: cukry 1,7 g, błonnik 26,7 g, erytrytol 5 g), białko 33,3 g, sód 483,3 g.

Gdzie kupić: sklepy z suplementami, siłownie, internet

Cena: 10-15 zł

2 myśli na temat “Quest Nutrition, Quest Bar Maple Waffle – baton proteinowy

  1. Czytając skład też nie wiem co odpowiada za zwiększenie gabarytów przy pieczeniu, ale obstawialabym gumę ksantanową. Na przyszłość, cokolwiek będziesz piekła użyj papieru do pieczenia zamiast folii.

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.