Olma, High Protein Pudding Chocolate

Niektóre mody spożywcze na produkty bądź smaki przeszły obok mnie, nie wzbudzając większego zainteresowania. Weźmy na przykład pastę orzechową, która w pewnym momencie zyskała superpopularność i stała się bohaterką 99% przepisów publikowanych na blogach śniadaniowych. Przez trendy przemknęły także kompozycje smakowe takie jak cookies & cream czy salted caramel.

W dwie mody spożywcze z ostatnich lat weszłam jak nóż w masło (lub kleszcz w łopatkę Rubi nad Odrą). Pierwsza dotyczy skyrów, które pokochałam od pierwszego spróbowanego deseru, co skądinąd miało miejsce jeszcze przed wybuchem skyrowej gorączki. Inna fala na piedestał wyniosła desery proteinowe z naciskiem na puddingi. Obecnie znajdujemy się w epicentrum drugiej mody, na co dowodem są białkowe propozycje różnych marek wyrastające jak grzyby po deszczu. W 2022 roku do zabawy dołączyła Olma, przygotowując High Protein Pudding Chocolate i wersję waniliową.

Olma, High Protein Pudding Chocolate, copyright Olga Kublik

*Olma* High Protein Pudding Chocolate

Większość puddingów białkowych tworzona jest na jedno kopyto, a pierwowzorem zdaje się High Protein Pudding Ehrmanna. By nie wypuścić na rynek jabłka zbyt oddalonego od jabłoni, firmy zmieniają jedynie drobne elementy. Przykładowo Valio tworzy desery liczące 180 g i bez High w nazwie, a Olma zaproponowała wysoki i smukły kubek zamiast klasycznej baryłki. Kolorystyka opakowania oparta na czerni pozostała bez zmian. (A Zott? Zwalił od Ehrmanna po całości).

High Protein Pudding Chocolate marki Olma dostarcza 74 kcal w 100 g.
Pudding proteinowy czekoladowy Olmy waży 200 g i zawiera 148 kcal.

Wysokobiałkowy deser czekoladowy Olmy pachnie zdecydowanie wyraziściej – a co istotniejsze: przyjemniej – od wersji waniliowej. Jest słodki i mlecznokakaowy. Oddaje posłodzone dziecięce kakao granulowane typu Nesquik na mleku. Słodycz nieco mdli, co nie ma miejsca w gorszej propozycji waniliowej. Nie chodzi jednak o poziom słodyczy, ten bowiem jest umiarkowany na tle plebejskich deserów czekoladowych, lecz o rodzaj. Lodówka starych ludzi ani margaryna nie mają udziału w kompozycji, uff.

Czekoladowy pudding Olmy odznacza się ciemnym odcieniem czekoladowego koloru. Jest zwarty, zwięzły, spójny, skondensowany. Sprawia wrażenie maksymalnie odparowanego z wody. Przypomina żelkę lub serek topiony w kostce. Cechują go kleistość i lepkość. Przez chwilę zdaje się aksamitny, po czym wściekle atakuje mączną pylistością. Ze względu na zwięzłość i stałość ledwo odpowiada tytułowemu puddingowi.

Olma, High Protein Pudding Chocolate, copyright Olga Kublik

High Protein Pudding Chocolate Olmy ma smak przykry, ale przynajmniej nie beznadziejnie ohydny jak waniliowy brat. Kompozycja składa się w 90% z wodnistego bezsmaku. 9% należy do gorzkiego, zakurzonego i stęchłego kakao, 1% zaś do syntetycznego słodziku. Jak na ironię tani smak doskonale pasuje do nieprzyjemnej cierpkości deseru.

Wysokoproteinowy pudding czekoladowy przywodzi na myśl niskojakościowe kakao w proszku, które wysypało się na podłogę i zostało zamiecione wraz z kurzem. Ową jakże apetyczną sypką mieszankę wykorzystano do produkcji deseru, by nie odnotować strat finansowych. I to tyle, jeśli chodzi o smak. Konsystencja odpowiada serkowi topionemu bądź żelce.

Tani cenowo i jakościowo High Protein Pudding czekoladowy Olmy jest lepszy od deseru waniliowego, wszelako nieznacznie. Różnica polega na tym, iż bohater dzisiejszej recenzji jawi się jako niedobry, a waniliowy budzi wstręt. Dwa dodatkowe, upolowane w naiwnej nadziei kubeczki uzdatniłam dorzuceniem do zawartości mnóstwa świeżych truskawek. Trochę pomogło, lecz nie polecam nikomu kupować propozycji Olmy jako atrakcyjnej finansowo bazy do rozbudowanych deserów. Przykre wady i tak pozostają odczuwalne. Może i na propozycje Ehrmanna wydacie dwa razy więcej, niemniej warto.

Ocena: 2 chi


Skład i wartości odżywcze:

Opis: Pudding czekoladowy o wysokiej zawartości białka. Zawiera substancje słodzące. Bez dodanego cukru. Bez tłuszczu. Produkt bezglutenowy.

Skład: mleko, białko mleka, skrobia modyfikowana, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu 2,1%, czekolada w proszku 0,6% (kakao, masa kakaowa), aromat, substancja zagęszczająca karagen, substancje żelujące: cytryniany sodu, chlorek potasu; substancje słodzące: sukraloza, acesulfam K.

Kalorie w 100 g: 74 kcal

Wartości odżywcze w 100 g: tłuszcz 0,4 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,3 g), węglowodany 7,4 g (w tym cukry 4,6 g), białko 10 g, sól 0,1 g.

Gdzie kupić: Auchan

Cena: 3,29 zł

4 myśli na temat “Olma, High Protein Pudding Chocolate

    1. Skyru. Niekoniecznie jedynym, bo moja siostra nawet nie jadła, więc istnieje szansa, że stanęłaby po Twojej stronie.

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.