Pilos, GranDioso Double Nut – orzechowy deser z bitą śmietaną (Lidl)

Stali czytelnicy livingu przyzwyczaili się – ba! sama się do tego przyzwyczaiłam – że kiedy w sklepie pojawia się nowość, recenzja zostaje opublikowana tysiąc pięćset sto dziewięćset lat później. (Albo nie zostaje wcale, jak w ostatnim roku). Tym razem jest inaczej, wszak puddingi z bitą śmietaną GranDioso z Lidla to świeżynki z końcówki września. Trafiłam na nie przypadkiem i uznałam, że skoro jestem (byłam?) fanką plebejskich deserów o tejże konstrukcji, nie wypada nie kupić propozycji marki Pilos.

GranDioso występują w czterech smakach: Double Nut, Double Choc, Chocolate i Vanilla. Choć mogłoby się wydawać, że stanowią pierwsze budynie ze śmietanką z Lidla, wcale tak nie jest. Zanim założyłam bloga – i przez chwilkę później – w niemieckim markecie dostępne były desery Grand Royal lidlowej marki KingFrais (prawdopodobnie już nieistniejącej). One także miały cztery smaki, tyle że zamiast podwójnie orzechowego był po prostu orzechowy, zamiast podwójnie czekoladowego zaś toffi.

Pilos, GranDioso Double Nut orzechowy deser z bitą śmietaną Lidl, copyright Olga Kublik

GranDioso Double Nut – deser orzechowy ze śmietanką z Lidla

Chociaż GranDioso Double Nut zachwyca propozycją podwójnej orzechowości, szatą graficzną – nie bardzo. Lubię desery, które mają przednią ścianę. Tymczasem cztery nowości prezentują się oficjalnie jedynie od strony wieczka, natomiast ścianki zostały pokryte informacjami typu skład, wartości odżywcze, dystrybutor (ale nie producent, ciekawe). Warto też zauważyć, że choć puddingi mieszkają w kubeczkach złudnie dwustugramowych, ważą 175 g. W tym świetle cena 1,99 zł przestaaaa…łaby być wyjątkowo atrakcyjna, gdyby nie inflacja i wzrost ceny oryginału Ehrmanna.

GranDioso Double Nut marki Pilos z Lidla dostarcza 113 kcal w 100 g.
Deser orzechowy z bitą śmietaną GranDioso z Lidla waży 175 g i zawiera 198 kcal.

Pilos, GranDioso Double Nut orzechowy deser z bitą śmietaną Lidl, copyright Olga Kublik

Lidlowy deser GranDioso nie zaskakuje, ale też nie rozczarowuje aromatem. Pachnie przepięknie orzechowo. Przywodzi na myśl słodki – zatrważająco i cukrowo – gęsty, tłuściutki, mazisty krem z Kinder Bueno. Choć degustację puddingu i batona dzieli wiele miesięcy, mam wrażenie, że jest to wręcz ten sam aromat. Gdyby nie ilościowa i rodzajowa cukrowość lvl hard, byłoby idealnie.

Jaśniutki, acz beżowy kolor bitej śmietany orzechowej nie pozostawia złudzeń co do smaku. Producent zadbał estetykę także pod kątem kształtu, pilnując, by korona prezentowała się urokliwie. W ustach śmietanka daje się poznać jako rzadka i niby wodnista, a jednak natłuszczona, gęstawawawa. Prezentuje smak bitośmietanozesprayowy, sztucznoorzechowy, cukrrrowy. Z czasem przechodzi w delikatną mdłość. Chociaż chemiczność bitej śmietany ze sprayu jest wysoka, nie przekracza progu obrzydzenia. Pomyślałam o całokształcie jako o kremie z Kinder Bueno w wersji plastikowej dla lalek barbie.

Budyń zajmujący większą część GranDioso Double Nut z Lidla jest kremowo-galaretkowy. Cechują go natłuszczenie, zagęszczenie i podkremowienie – tak samo jak śmietankę. Kremowawo-drożdżowawa gęstość odpowiada drożdżom rozpuszczonym w dużej ilości wody, wobec czego pudding przy poruszaniu kubkiem przepływa na boki. Został podszyty wszechobecną pylistością, wszelako wydaje się aksamitny. Wszechpylistość jest mączna, lecz bez rzeczywistego pyłu. Ewentualnie mamy do czynienia z superhipermikroskopijnym pyłem. Deser smakuje – ponownie – cukrrrowo do przesady i sztucznoorzechowo. Niewykluczone, iż przedstawia ten sam smak co śmietanka.

Pilos, GranDioso Double Nut orzechowy deser z bitą śmietaną Lidl, copyright Olga Kublik

Zgodnie z obietnicą zawartą w nazwie GranDioso Double Nut z Lidla smakuje wyraziście i podwójnie orzechowo. Ewidentnie czuć orzechy laskowe, jednakowoż są to bakalie stworzone w laboratorium, w czasie produkcji puddingu z bitą śmietaną zasypane toną cukru.

Smak deseru wydaje się przyzwoity, czego niestety nie można powiedzieć o poziomie i rodzaju słodyczy. Właśnie przez ów mankament nie ponowię zakupu. Co do konsystencji, obie warstwy puddingu orzechowego ze śmietanką są w porządku. Myślę, że fani plebejskich propozycji słodkonabiałowych nie będą zawiedzeni. O ile nie przeszkadza im laboratoryjna sztuczność.

Ocena: 3 chi ze wstążką


Skład i wartości odżywcze:

Opis: Deser z 83% budyniem z orzechami laskowymi i 17% pianką o smaku orzechów laskowych. Produkt termizowany.

Skład: mleko odtłuszczone, śmietanka, produkt serwatkowy (z mleka), cukier, skrobia modyfikowana, 1,1% miazga z orzechów laskowych, syrop cukru skarmelizowanego, czekolada w proszku (cukier, kakao w proszku), skrobia, syrop glukozowy, żelatyna wołowa, sól, emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mlekowym; substancje zagęszczające: karagen, guma guar; aromat. Pianka spulchniana azotem.

Kalorie w 100 g: 113 kcal

Wartości odżywcze w 100 g: tłuszcz 4,6 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 2,7 g), węglowodany 15,1 g (w tym cukry 11,8 g), białko 2,7 g, sól 0,29 g.

Gdzie kupić: Lidl

Cena: 1,99 zł

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.