Szansę na to, że firma Frank&Oli na zlecenie Lidla produkuje ciasteczka marchewkowe marki Sondey, zwiększa fakt, iż we względnie nowej kolekcji niemieckiego sklepu pojawiły się także zaprezentowane dziś Chrupiące Ciastka Jabłkowe, które również mają odpowiednik w portfolio Frank&Oli. Oczywiście występują między nimi różnice, wynikające m.in. z innych proporcji głównych składników, niemniej to normalne. Wyroby produkowane dla sklepów sieciowych zawsze (?) odrobinę różnią się od oryginałów.
Chrupiące Ciastka Jabłkowe *Sondey* Lidl
Zdrowe Chrupiące Ciastka Jabłkowe, podobnie jak wersja marchewkowa, zawierają sporo małych krążków lub dropsów. W mojej paczce znalazło się dwadzieścia sześć bądź dwadzieścia siedem, jednak mam dobre powody, by uważać, że co opakowanie, to inna liczba. Ciasteczka mają różne kształty i rozmiary, a pięć średnich sztuk waży ok. 23 g, czyli tyle samo, ile w wariancie marchewkowym. Mimo tego różnica pomiędzy opakowaniami wynosi cztery, a może nawet pięć sztuk.
Chrupiące Ciastka Jabłkowe dynia + gryka marki Sondey (prod. Frank&Oli?) dostarczają 514 kcal w 100 g.
5 Chrupiących Ciastek Jabłkowych z Lidla waży ok. 23 g i zawiera 118,5 kcal.
Chrupiące Ciastka Jabłkowe Sondey z Lidla ważą 120 g (ok. 26-27 ciastek).
Ciastka jabłkowe marki Sondey pachną słodko, zbożowociastkowo i jabłkowo. Jabłka są ewidentnie suszone, odrobinę kwaśne. Czuć również grykę, lecz delikatnie i dopiero po wniuchaniu się w kompozycję. W toku wąchania można dojść do wniosku, iż na pierwszym planie stoi zbożowociastkowość, a jabłkowość i gryczaność są na równi. Natomiast jeśli chodzi o słodycz, jest wysoka jak na ciastka bez dodatku cukru.
Ciemna barwa ciastek zwykle wiąże się z dodatkiem kakao. Nie tym razem. Odcień wskazuje raczej na połączenie wypieczenia z gryczanością. W ciasteczkach widać dużo czegoś, co wygląda jak płatki owsiane, wszelako jest kawałkami suszonych jabłek: dużymi, jasnymi. Poza tym widać okazałe ziarna słonecznika.
Mimo iż Chrupiące Ciastka Jabłkowe z Lidla kojarzą się z produktem nietłustym, suchym, czystym, serwują lepkość niczym twory zatopione w syropie nie na żarty. Są twarde, chrrrupiące i kruche, niemniej podobnie do wariantu marchewkowego nie oferują realnego ciasta. Składają się z czegoś w rodzaju skrystalizowanego syropu cukrowego – całe ich ciało jest jednym wielkim zlepkiem tego kryształu. W rezultacie gryzione osiadają w zagłębieniach zębów. Są skaliste niczym skała z cukru.
Do ziaren słonecznika nie mam zastrzeżeń. Są duże, grube, ultraświeże, jędrne. Uwagi kieruję za to w stronę jabłek. Spodziewałam się miękkich, typowo suszonych. Niestety są to twory twarde, pumeksowe, nieodróżnialne od twardej bazy. Co istotne, kupiłam i zjadłam ciastka na wiele miesięcy przed upływem terminu ważności, więc konsystencja daleka od oczekiwań nie wynika ze skamienienia pod wpływem czasu.
W ciastkach jabłkowo-gryczanych Sondeya czuć cukrowo-syropową słodycz, odrobinę grykę, momentami jabłka. Główny wątek smakowy należy do zwykłych pszennych ciastek w wersji mocno wypieczonej. Gryka, jabłka, a z czasem również słonecznik występują jedynie jako nuty dodatkowe, poboczne.
Kupując ciastka jabłkowe i marchewkowe marki Sondey, prawdopodobnie produkowane przez firmę Frank&Oli, spodziewałam się wygranej tych pierwszych. Chociaż bardzo lubię kaszę gryczaną i przekąski na bazie gryki, wciąż nazwy typu ciastka gryczane nie brzmią w moich uszach przesadnie apetycznie. Kojarzą mi się z nutą obiadową, wytrawnością, a nawet goryczką.
Tymczasem Chrupiące Ciastka Jabłkowe z Lidla miło mnie zaskoczyły, bo okazały się lepsze od marchewkowych. Podzielają nieprzyjemną konsystencję braci, za to mają przyjemniejszy smak. Nie oznacza to, że je polecam, chyba że jednorazowo dla zaspokojenia ciekawości. Sama do nich nie wrócę.
Ocena: 4 chi
(ocena jednorazowa)
Skład i wartości odżywcze:
Opis: Chrupiące ciastka jabłkowe z pestkami dyni, nasionami słonecznika i gryką ekspandowaną. Produkt bezglutenowy. Zawiera substancję słodzącą. Bez dodatku cukrów. Zawiera naturalnie występujące cukry.
Skład: 25% baza jabłkowa (22% przecier jabłkowy, 3% jabłko suszone), 23% nasiona słonecznika, substancja słodząca: maltitol; 9% pestki dyni, błonnik z korzenia cykorii, olej rzepakowy, 5% gryka ekspandowana, 4% mąka gryczana, emulgator: lecytyny (z rzepaku); 0,6% cynamon mielony, naturalny aromat. Produkt może zawierać orzeszki ziemne, inne orzechy, nasiona sezamu i mleko.
Kalorie w 100 g: 514 kcal
Wartości odżywcze w 100 g: tłuszcz 34 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 4,1 g), węglowodany 39 g (w tym cukry 6,4 g), błonnik 5,8 g, białko 11 g, sól 0,05 g.
Składniki mineralne w 100 g: magnez 146 mg, potas 370 mg, fosfor 443 mg.
Gdzie kupić: Lidl
Cena: 4,99 zł
„Cukrowo-syropowa słodycz” – najgorszy koszmar!
Podoba mi się użycie słowa 'ciało’ w tym kontekście.
Teraz to już sama nie wiem, czy robisz sobie ze mnie jaja :P
Dzienky!