Ciecierzyca – zwana także cieciorką i grochem włoskim – to roślina strączkowa, której nie poznałam dobrze w domu rodzinnym. Zamiast niej mama przygotowywała groch, soję i soczewicę. Jeszcze częściej zaś mięso, nasze główne źródło białka. Z cieciorką bliżej zaznajomiłam się dopiero jako osoba dorosła, gdy wybuchła moda na wegetariańskie i wegańskie pasty, pasztety, hummusy i im podobne.
Najpopularniejszą pastą z ciecierzycy jest hummus, jednak i pasztety nie należą do rzadkości. Oba rodzaje past do smarowania pieczywa, placków, naleśników i wypieków dostępne są w ofercie marki Primavika. Upolowałam je, gdy sezonowo pojawiły się w Lidlu. I wtedy przepadłam.
Ciecierzyca to doskonałe źródło białka. Zawiera spore ilości niezbędnych dla funkcjonowania organizmu aminokwasów, a także witaminy B9 i fosforu. Jest źródłem złożonych węglowodanów, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz sprzyjającego układowi trawiennemu błonnika.
Przygodę z cieciorkowymi pastami zaczęłam od wariantu warzywnego, następnie sięgnęłam po pomidorowy. Dziś poza nimi przedstawiłam jeszcze dwa inne. O kolejnych dowiecie się za parę tygodni. Jeśli macie ulubieńca – podzielcie się nazwą w komentarzu.
Polecam także lekturę wpisów:
- Poszukiwania paprykarzu idealnego. Wegetariańskie pasty Primavika z: kaszą jaglaną, ryżem, amarantusem, quinoa czerwoną
- W pogoni za strączkiem doskonałym. Pasztety Primavika z cieciorką, soją i soczewicą
- Po który hummus sięgniesz? Wegańskie pasty Primavika i Vega Up – porównanie
Pasty z ciecierzycą – opis smaków
Pasztet warzywny z cieciorką Primavika
Pasztet warzywny z cieciorką składa się warzyw takich jak ciecierzyca, marchew, seler, pietruszka, cebula czy por. Najbardziej czuję w nim cieciorkę i gotowaną pietruszkę (korzeń), która należy do moich ulubionych warzyw. Tuż za nimi stoi mniej lubiany, lecz tu pozytywnie odebrany por. Z uwagi na występującą na pierwszym miejscu w składzie wodę pasztet jest nawilżony i świetnie rozsmarowuje się na chlebie – nie powoduje rozrywania się kromek, jak to bywa z gęstymi i przesuszonymi pastami.
Korzeń pietruszki to warzywo pomagające uporać się z różnymi dolegliwościami i cenione w walce z chorobami. Stosuje się je w zaburzeniach trawienia, przewlekłym zapaleniu trzustki, przewlekłych chorobach wątroby. Jest źródłem witamin (m.in. A, C, E, B6) oraz minerałów (np. wapnia, magnezu, fosforu, potasu).
Pasztet nie jest tłusty ani ostry. Wręcz przeciwnie, urzeka łagodnością. Jest doskonały dla dzieci i osób z chorym żołądkiem, nietolerujących pikanterii. Przypomina mi drobiowy pasztet, który kochałam jako dziecko. Gdyby nie łuski ciecierzycy, byłby kremowy. Można go nazwać bardzo gęstą warzywną zupą krem.
Pasztet pomidorowy z cieciorką Primavika
Pasztet pomidorowy z cieciorką zawiera 38% ciecierzycy oraz 17% koncentratu pomidorowego. Ponieważ tu również na pierwszym miejscu w składzie występuje woda, odznacza się perfekcyjnym stopniem nawilżenia. By uzdatnić chleb do przełknięcia, nie potrzeba wcale grubej warstwy.
Zawarty w pomidorach likopen to najsilniejszy antyutleniacz z grupy karotenoidów. W przetworach jest go nawet więcej niż w świeżych owocach, przez co koncentrat staje się cenniejszy dla urody – likopen spowalnia starzenie. Ponadto pomidory wykazują działanie antynowotworowe, są moczopędne, wspomagają pracę układów: trawiennego i nerwowego, oraz pozytywnie wypływają na odporność.
Pasztet Primaviki smakuje jak… ryba po grecku! A w zasadzie jak warzywna część tego dania. Wilgotne i świeże połączenie duszonej marchwi, pomidorów i pora urzeka. Cudowna, intensywna pomidorowość idealnie komponuje się z sałatą, ogórkiem, papryką, kiełkami bądź surowymi pieczarkami.
Pasztet oliwkowy z cieciorką Primavika
Pasztet oliwkowy z cieciorką przez pierwsze wieczory stanowił dla mnie zagadkę, a to i tak łagodnie powiedziane. Nie wiedziałam, czy go lubię, czy nie. Po otwarciu słoiczka i powąchaniu zawartości uznałam, że jest zepsuty. Do dziś zresztą uważam, że pachnie… dziwnie.
Oliwki stanowią źródło dobrych kwasów tłuszczowych. Są bogate są w witaminy z grupy B, prowitaminy A, witaminy C i E. Pozytywnie wpływają na przemianę materii, układ nerwowy i urodę. Ich kolor zależy od momentu, w jakim zostaną zebrane. Oliwki w pasztecie Primaviki są zielone, czyli niedojrzałe, oraz fioletowawe, wciąż niedojrzałe, jednak bliższe czarnym.
W pasztecie Primaviki znajduje się bardzo dużo oliwek, które przyjemnie odstają od powierzchni kanapki. Dzięki temu można je zgryźć przed konsumpcją właściwą. Nie smakują jak typowe oliwki ze słoiczka. One również są dziwne. Początkowo sądziłam, że nie pasują do łagodnej ciecierzycy, ale trzeciego wieczora zmieniłam zdanie i już wiedziałam, że słoiczek wykończę (resztki wyjadłam palcem!). Pasztet smakuje jak białe wino albo piwo oliwkowe. Gdy mija wstępny szok, rodzi się miłość. Tak przynajmniej było ze mną.
Pasztet ogórkowy z cieciorką Primavika
Pasztet ogórkowy z cieciorką wydawał mi się jednocześnie dziwny i interesujący. Spodziewałam się, że został wykonany ze świeżych warzyw, ale nie – zastosowano w nim ogórki kiszone. To nawet lepiej, bo rzadko je jadam, a uwielbiam ich smak. Zwłaszcza tych zrobionych w domu, bo z kupowanymi różnie bywa.
Kiszone produkty, w tym również ogórki, mają znacząco zwiększoną zawartość witaminy C względem świeżych. Działają dobroczynne na cały organizm, m.in. dbają o naszą odporność i zapobiegają infekcjom. W kiszonych ogórkach wartość witaminy C wzrasta aż dwukrotnie. Więcej jest także witamin z grupy B. Kiszenie przyczynia się do wzbogacenia poddanych temu procesowi produktów o witaminy E i K. Ogórki kiszone dostarczają niewiele kalorii w 100 g i są sojusznikami szczupłej sylwetki.
Ogórkową pastę z ciecierzycą wyróżnia intensywny i jednoznaczny zapach kiszonych ogórków – nie sposób pomylić ich z małosolnymi czy innymi korniszonami. Co ważne, nie są to czyste ogórki, ale ogórki ukiszone w bardzo dużej ilości świeżego kopru. Aromatowi odpowiada smak, ponieważ pasztet jest wyraziście kiszony (ogórkowokiszony): kwaśnawy, lecz przede wszystkim słony (bardzo!). Tytułowe warzywa występują w dużych i sprężystych kawałkach, są idealne. Na chlebie pastę rozsmarowuje się bez problemu.
Składy i wartości odżywcze:
Primavika Pasztet warzywny z cieciorką – skład, wartości odżywcze, kalorie
Opis: Pasztet warzywny z cieciorką. Pasteryzowany.
Skład: woda, cieciorka 35%, marchew 21%, seler 7%, pietruszka 7%, cebula 7%, olej rzepakowy, skrobia kukurydziana, przyprawy (zawierają seler), błonnik pszenny (bez glutenu), por 1,4%, hydrolizaty białka roślinnego (zawierają: soję i gluten), sól, substancja zagęszczająca: guma guar, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy = witamina C, aromat z ekstraktu drożdżowego. Produkt może zawierać sezam i gorczycę.
Kalorie w 100 g: 145 kcal
Wartości odżywcze w 100 g: tłuszcz 5,2 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,4 g), węglowodany 20 g (w tym cukry 3,1 g), białko 4,5 g, sól 1,5 g.
Primavika Pasztet pomidorowy z cieciorką – skład, wartości odżywcze, kalorie
Opis: Pasztet pomidorowy z cieciorką. Pasteryzowany.
Skład: woda, cieciorka 38%, cebula, koncentrat pomidorowy 17%, olej rzepakowy, skrobia kukurydziana, błonnik pszenny (bez glutenu), przyprawy (zawierają: gorczycę i seler), hydrolizaty białka roślinnego (zawierają soję), sól, substancja zagęszczająca: guma guar, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy = witamina C, aromat z ekstraktu drożdżowego. Produkt może zawierać sezam.
Kalorie w 100 g: 146 kcal
Wartości odżywcze w 100 g: tłuszcz 5,3 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,4 g), węglowodany 20 g (w tym cukry 2,7 g), białko 3,6 g, sól 1,4 g.
Primavika Pasztet oliwkowy z cieciorką – skład, wartości odżywcze, kalorie
Opis: Pasztet z cieciorki z dodatkiem zielonych oliwek. Pasteryzowany.
Skład: woda, cieciorka 38%, oliwki zielone 23% (oliwki zielone, woda, sól), cebula, skrobia kukurydziana, olej rzepakowy, błonnik pszenny (bezglutenowy), przyprawy (zawierają: seler, gorczycę), hydrolizat białka roślinnego, substancja zagęszczająca: guma guar, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy – witamina C, aromat z ekstraktu drożdżowego. Produkt może zawierać sezam i soję.
Kalorie w 100 g: 128 kcal
Wartości odżywcze w 100 g: tłuszcz 4,6 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,6 g), węglowodany 15 g (w tym cukry 2,7 g), błonnik 5,3 g, białko 4,1 g, sól 1,1 g.
Primavika Pasztet ogórkowy z cieciorką – skład, wartości odżywcze, kalorie
Opis: Pasztet ogórkowy z cieciorką. Pasteryzowany.
Skład: woda, cieciorka 30%, ogórek kiszony 30% [ogórek, woda, przyprawy (zawierają gorczycę), sól], cebula, olej rzepakowy, skrobia kukurydziana, przyprawy (zawierają seler), błonnik pszenny (bez glutenu), hydrolizat białka roślinnego, substancja zagęszczająca: guma guar, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy = witamina C, aromat z ekstraktu drożdżowego. Produkt może zawierać soję i sezam.
Kalorie w 100 g: 141 kcal
Wartości odżywcze w 100 g: tłuszcz 5,3 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,4 g), węglowodany 19 g (w tym cukry 2,7 g), białko 4,4 g, sól 1,8 g.
Żadnej z tych past nie jadłam i jeśli o ciecierzycę chodzi, to jem ją albo samą po ugotowaniu albo w hummusie. To chyba mój ulubiony strączek, choć i tak częściej jem soczewicę.
Mam na tyle niewielkie doświadczenie, że po smaku prawdopodobnie nie rozróżniłabym żadnej rośliny strączkowej, może poza fasolą :P
Uwielbiamy każdy pasztet czy hummus byleby nie z oliwkami :D
Oliwki kocham wsuwać nawet prosto ze słoiczka :)
Uwielbiam tego typu pasty. Aż wstyd się przyznać, ale te mniej tłuste (takie jak dzisiaj zaprezentowałaś) wyjadam łyżeczką, nie zawsze smaruję nimi chleb. Ostatnio zabrałam kilka słoiczków z wegańskimi pasztetami jako lunch w podróży, bo zamknięte świetnie się trzymają poza lodówką, ale mina moich znajomych była bezcenna, gdy zjadłam je jak jogurt. ;D
Całkiem niedawno widziałam dziecko, takie powiedzmy przedszkolne, które otwarło chamski pasztet i wyjadało łyżeczką.
Jeśli pasta kanapkowa to tylko domowa ;)
Nope.