KruKam, Pasta sezamowa tahini bez dodatku soli i cukru 100% sezamu

Tahini to pasta przygotowywana na bazie sezamu. Najczęściej zresztą z samych sezamowych ziaren, bez dodatków typu cukier czy sól. W zależności od regionu lub producenta wykonywana jest z sezamu naturalnego łuskanego, naturalnego niełuskanego bądź prażonego. Pierwsze tahini jest najłagodniejsze, drugie smakuje najbardziej gorzko, trzecie zaś odznacza się najintensywniejszym aromatem.

Jak można wywnioskować ze składu tahini marki KruKam, ta czysta pasta sezamowa powstała z nasion naturalnych niełuskanych. Zgodnie z popularną wiedzą kulinarną można ją zastosować do dań wytrawnych i słodkich. Ja potraktowałam pastę tak samo jak zrecenzowane wcześniej masła orzechowe, czyli dodałam do naturalnego skyru osłodzonego erytrytolem.

KruKam, Pasta sezamowa tahini bez dodatku soli i cukru, copyright Olga Kublik

(KruKam) Pasta sezamowa tahini bez dodatku soli i cukru

Pasta z sezamu jest bardzo, bardzo tłusta. Już samo patrzenie na nią przez szklane ścianki słoika zapoznaje przyszłego degustatora z ogromem oleju sezamowego. Po odkręceniu wieczka uznałam wręcz, że odseparowanego płynnego tłuszczu jest więcej niż w maśle z orzechów laskowych, które wcześniej miałam za olejowego czempiona. Poza tym tahini KruKam ma przepiękny kolor piaskowej chałwy.

Pasta sezamowa tahini bez dodatku soli i cukru marki KruKam dostarcza 672 kcal w 100 g.
Porcja 30 g pasty sezamowej tahini zawiera 202 kcal.
Masło sezamowe tahini KruKam w słoiku waży 300 g.

KruKam, Pasta sezamowa tahini bez dodatku soli i cukru, copyright Olga Kublik

Spodziewałam się, że wykonane w stu procentach z jednego surowca masło sezamowe powita mnie aromatem intensywnym, wyrazistym. Nic bardziej mylnego. Tahini KruKam daje się poznać jako delikatnie sezamowe, cichutkie, spokojne. Czeka, by dopełnić zapach gotowego dania, nawet nie próbując przejąć dowodzenia. Z kolei po wymieszaniu ze skyrem naturalnym ujawnia chałwowy charakter (dopiero przy porcji 30 g). Prezentuje się jako cierpkie, duszne, gorzko-słodkawawawe.

Ze względu na rozwarstwienie i ogromną ilość oleju pasta sezamowa jest rzadka niczym oleista zupa urozmaicona skąpą dawką różnej wielkości grud sezamowej masy. Podejrzewam, że ujednoliciłoby ją wyłącznie zblendowanie. Spożywana – nawet po wymieszaniu ze skyrem – zabawnie chrzęści pod zębami. I to intensywnie! Inaczej jednak niż wiórki kokosowe. Od razu rozpoznaje się zmielony sezam.

KruKam, Pasta sezamowa tahini bez dodatku soli i cukru, copyright Olga Kublik

Tahini – zarówno czyste, jak i wymieszane ze skyrem – jest spodziewanie sezamowe. Przede wszystkim jednak gorzkie. Z każdą łyżeczką coraz bardziej. Słodycz pełni marginalną funkcję i znajduje się daleko za goryczą. Całość przywodzi na myśl absurdalnie gorzkie sezamki. Chałwa nie pojawia się nawet jako subtelna aluzja. Szkoda, bo marzyła mi się bomba chałwowości.

By skończyć deser z masłem sezamowym i skyrem z umiarkowanie neutralną miną, musiałam posłodzić całość lekko czubatą łyżeczką erytrytolu. A i tak nie pogardziłabym większą ilością słodziku. Moim zdaniem tahini zupełnie nie nadaje się do tego typu deserów i nie może zastąpić masła orzechowego. Z tego powodu oceny nie wystawiam. Ponieważ nie gotuję, nie jestem w stanie zweryfikować przydatności pasty z sezamu w innych kompozycjach, np. obiadowych. Po dwóch podejściach słoiczek oddałam siostrze, która kocha tahini i wyczaruje z niego więcej dobrego – pyszne obiady i desery na słono.

Poznaj pasty orzechowe i inne marki KruKam, przeczytaj recenzje:


Skład i wartości odżywcze:

Skład: 100% sezam.

Kalorie w 100 g: 672 kcal

Wartości odżywcze w 100 g: tłuszcz 60 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 9,6 g), węglowodany 3,6 g (w tym cukry 1,7 g), białko 25,4 g, sól 0 g.

Gdzie kupić: krukam.pl

Cena: 11,99 zł


Pasta sezamowa tahini KruKam – propozycje podania

Skyr z tahini

Składniki:

  • skyr naturalny 150 g [z Biedronki (Tolonis – Lactalis) lub Piątnicy]
  • porcja masła sezamowego tahini KruKam 30 g
  • 1 łyżeczka erytrytolu (marki Intenson; liczba łyżeczek wg uznania)

Wykonanie:

Deser wymaga solidnej dawki słodyczy – od łyżeczki erytrytolu w górę. Żeby go osłodzić i przy okazji rozrzedzić, należy zalać preferowaną ilość słodziku wrzątkiem. 5 łyżek wody powinno przemienić skyr z betonu w gęsty jogurt. Po rozpuszczeniu erytrytolu do kubeczka wystarczy dodać tahini i wszystko wymieszać. Byle ostrożnie, bo deser gotów rzucić się za burtę. Voila!

Waga deseru: 200+ g

Kalorie w porcji: 301 kcal

Wartości odżywcze w porcji: tłuszcz 18 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 2,88 g), węglowodany 6,78 g (w tym cukry 6,21 g), białko 25,62 g, sól 0,17 g.

***

Skyr z tahini – wersja lżejsza

Składniki:

  • skyr naturalny 150 g [z Biedronki (Tolonis – Lactalis) lub Piątnicy]
  • porcja masła sezamowego tahini KruKam 25 g
  • 1 łyżeczka erytrytolu (marki Intenson; liczba łyżeczek wg uznania)

Wykonanie:

Bez mian względem powyższego.

Waga deseru: 200+ g

Kalorie w porcji: 267 kcal

Wartości odżywcze w porcji: tłuszcz 15 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 2,4 g), węglowodany 6,6 g (w tym cukry 6,13 g), białko 24,35 g, sól 0,17 g.

15 myśli na temat “KruKam, Pasta sezamowa tahini bez dodatku soli i cukru 100% sezamu

  1. To tahini można użyć do czegoś innego niż hummus?! 😵🤪 Tego nigdy nie miałam, w mojej szafce zawsze jest mini słoik tahini Primavika. Bo 180g jestem w stanie zużyć zanim zjełczeje, a używam go tylko do tworzenia past kanapkowych ze strączków (najczęściej gdy nie zużyję całej puszki do obiadów).

  2. Nie cierpię thaini … chałwę jem jak mnie najdzie na max a to to już w ogóle… No nie widzi mi się :/ jeśli mam wybór to kupuje masła które lubię … obecnie mam awersję do niemal każdego ;( jem za to orzechy nerkowca i włoskie ;)

    1. O zapomniałam gdzie kupujesz erytrytol? Jestem na wykończeniu, a aktualne ceny mnie przerażają …

  3. Kiedyś sobie myślałam, że jak się posłodzi tahini, to będzie efekt chałwy. Tak teraz sobie myślę, że to kwestia oddzielenia się oleju może…? Że nie? Nie wiem w sumie. Olej sezamowy jest gorzki, stąd ta myśl. Kiedyś rozbiłam chałwę sama – zmiksowałam sezam i wymieszałam z miodem i było to zacne. A jednak moja tahini (tamta lidlowa) mało, że była gorzka; ona waliła przypalonym na gorzko mięsem.
    Bardzo nie lubię smaku przypalonego sezamu, a chyba to też może wystąpić w tahini? Najpierw pomyślałam, że gorzkość to i tak lepsze niż mięcho, ale… Właśnie dzięki temu, że moje było bardziej mięsne niż gorzko-gorzkie, skończyłam do dań wytrawnych (i zbiegło to się w czasie z tym, jak na próbę kupiłam tofu, to wysmarowałam je nim i zapiekłam – efekt był jak dziwna pieczeń; drugie to z surowym kalafiorem różne). Takie „mięsne” tahini w wytrawnych daniach więc sobie radzi, a jednak nie mam pojęcia, jak by było z gorzkim po prostu. Jakoś nie wydaje mi się, by w tych moich daniach znalazło się miejsce dla gorzkiej siekiery.

    1. Jak pisałam na FB, kolejne podejście do tahini nie nastąpi szybko :P Wykorzystanie z tofu – naturalnym, jak rozumiem? – ciekawe i fajne. Sama zjadłabym tego typu niemięsną pieczeń. Tylko błagam… z czymś innym zamiast tahini.

  4. Regularnie dodaję tahini na zmianę z masłem orzechowym home made do serków wiejksich- blenduję i mam krem orzechowy/sezamowy. Do tego oczywiście jakiś środek słodzący. Kupuje na allegro tahini z prażonych ziaren sezamu firmy Balcho, 340g za 13zl. Ta pasta jest przepyszna, wcale nie gorzka i ma mniej tłuszczu, co za tym idzie- konsystencja nie jest aż tak lejąca, nie rozrzedza mi gotowego produktu. Nie zrażaj się, jeśli mogę doradzić: kup jakiś mini słoiczek z ziaren podprażonych. Zachwycisz się <3

  5. Twoje kompozycje ze skyrem wyglądają bardzo smakowicie ;) Nie jadam skyrów, ale nie wątpię że to pyszna kombinacja.
    Co do tahini, to te z KruKam bardzo lubię, choć ostatnio jem mniej niż wcześniej (aktualnie główne źródło tłuszczów w mojej diecie stanowią orzechy włoskie). Fajnie mi się łączy z daktylami, a wersji na wytrawnie stosuję w specjalnej kombinacji na kanapce – na chleb kładę warstwę tahini, na to koncentrat pomidorowy, później musztardę, ogórka korniszonego, pomidora i szczypiorek ;)

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.